Runolist i Tomaić pred zidom

Objavljeno: 20/09/2016

Sirana Runolist, koja se prije nekoliko godine iz pitoresknog Krasna na Velebitu, preselila u Otočac, u poslovnu zonu koja joj je trebala donijeti napredak, već dvije godine je na prodaju. Runolist i njen vlasnik Vladimir Tomaić našli su se pred zidom, brojni kooperanti i zaposlenici mogli bi završiti na „ulici“, a odgovorne u lokalnim i regionalnim foteljama to ne brine

OTOČAC- „Dvije godine prodajem siranu. Radim 24 godine, prije dvije godine donio sam odluku o prodaji sirane u bescjenje, za minimum minimuma“- s tugom u srcu, sa suzom žala  ali i ogorčenosti govori nam Vladimir Tomaić, vlasnik sirane Runolist, koji je prisiljen u bescjenje prodati svoje „dijete“ . Siranu koja vrijedi više od 1,2 milijuna kuna Tomaić bi prodao za svega 600,000 eura, no ni tako jeftinu nitko je neće.  Jedan od najpoznatijih ličkih gospodarskih subjekata i najpoznatiji lički sirar Vladimir Tomaić i njegova sirana „Runolist“ našli su se pred zidom. Brojni su razlozi, uvjeti su nikada teži, političari svi sve znaju kada su predizborne kampanje u tijeku,a kada nešto treba napraviti oni ništa ne rade. „Bio sam predsjednik udruge malih mljekara u tri mandata. U 5 zadnjih godina 7 mljekara je zatvoreno,a tri su na izdisaju. Dajemo robu trgovačkom lobiju koji uništava gospodarstvo. Oni robu nama plaćaju za pola godina, a mi državi moramo platiti PDV. Od banaka uzimamo nepovoljne kredite. Volio bih da političar i ministar koji je tako pametan  otvori firmu, mi ćemo ga pratiti“- ističe Tomaić. On smatra da se politika krivo odnosi prema poduzetnicima, „kad vidim koga ja financiram i tko živi od moga rada,a meni ostaju mrvice, ne želim sudjelovati u tome“- ogorčeno će Tomaić koji nažalost razmišlja i o gašenju sirane. „Smanjivati ćemo proizvodnju na minimum da možemo egzistirati, ne bih htio ići u stečaj i ostavljati dugove ljudima. Otpustili smo 15-ak kooperanata koji su nam godinama tu. Nije mi svejedno kad obitelj živi na selu uz malu mirovinu,a sada ne može ni mlijeko prodati. Zovu me ljudi iz Podlapače, koji nemaju kome prodati litru mlijeka, jer im je Dukat najavio prestanak otkupa. Razumijem Dukat jer je skupljati 1,000 litara mlijeka po terenu  preskupo,ali gospoda iz lokalne politike nisu stali iza tih ljudi. Druge županije, gradovi i općine sufinanciraju otežane uvjete i otkup mlijeka, a naši o tome pojma nemaju, a pričaju o nečemu što je bilo prije 20 i više godina. Dok takvi budu u foteljama i vodili brigu o nama, teško nama“- ističe on. Inače, Tomaić mlijeko kupuje isključivo u Lici, no i to je veliki trošak zbog velikog prostora koji mora pokriti da bi nabavio dovoljno mlijeka. Prije par mjeseci potpisao je ugovor o suradnji s Meggle Hrvatska koji distribuira Runolistove proizvode što ih je održalo na životu. „zahvaljujući njima opstali smo. Da nismo to napravili bili bi zatvoreni s dugovima prema dobavljačima i zaposlenicima “- kaže Tomaić. Osuđuje on i inspekcije koje toleriraju konstantne akcije u trgovačkim lancima,a akcije bi se mogle samo održavati sezonski, dva puta godišnje. Lanci su pušteni u državu bez da ih se ograničilo količinom domaćih proizvoda koje bi oni trebali imati u ponudi. „Kupio sam jučer neki proizvod, na deklaraciji ima 7,8 jezika,ali nema Hrvatskog. A mene inspekcija za jedno slovo kazni 20.000,00 kuna. Inspekcije tamo niti smiju doći niti znaju napraviti nadzor,a nas male tlače“- svjedoči Tomaić.

Inače sirana Runolist prerađuje oko 800,000 litara mlijeka i zapošljava 16 ljudi. Nažalost radnike će otpuštati dok se ne stvore uvjeti za normalno poslovanje. „O mojoj firmi kroz zaposlene i proizvođače mlijeka ovisi 80 domaćinstava, 80 obitelji. To nikoga nije briga. Prije dvije godine sam dao firmu na prodaju,a nitko iz grada ili županije nije došao i pitao „Što se događa?“- govori nam Tomaić.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima