Srame li se Ličani Nikole Tesle????

Objavljeno: 10/07/2018

SMILJAN- Četiri upitnika iza naslova svakako bi značilo da smo sigurni u taj naslov i da stojimo iza onoga što se pitamo. No možda je ipak bolje pitanje “srami li se Tesla Like i Ličana danas kada obilježavaju njegov rođendan“? U sklopu obilježavanja 162.  obljetnice Teslina rođenja i 12.-e obljetnice otvorenja velebnog Memorijalnog centra održano je predavanje o ekologiji i održivom turizmu!!! To nema ama baš nikakve veze s Teslom, a pogotovo nema sada kada vidimo da su neki predavači to iskoristili za osobnu promociju i samozadovoljštinu!!!

Predavači su bili ravnatelj NP Plitvička Jezera Tomislav Kovačević, dr. sc.Anita Bušljeta Tonković iz Instituta Ivo Pilar i dva stručnjaka, Zvonimir Rudomino, autor replika Teslinih izuma u Teslinoj rodnoj kući i Timotej Kritovec, autor tematskog parka Nikola Tesla. Lijep govor održao je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević. O Tesli i njegovoj veličini gradonačelnik Gospića Karlo Starčević govorio je isključivo u superlativima i najavio nekoliko projekata s kojima će se grad Gospić nakon toliko godina odužiti ovome znanstveniku. Graditi će se Institut, tematski park, Tesla će se približiti gradu i građanima. MC Nikola Tesla surađuje s okolnim prirodnim i turističkim hitovima Gospića i susjednih lokalnih jedinica. Nažalost, odnos ljudi koji zastupaju bitne institucije grada Gospića u cijeloj ovoj priči jako je negativan. Jedni su tijekom današnjeg predavanja kao imali važan telefonski poziv pa su izišli razgovarati, za njima su izišli i njihovi suradnici i napustili ovo predavanje, drugi su lovili “zjak”e i čekali da cijela priča završi, trećima je sve bilo jako,jako dosadno. A radi se o bitnim institucijama i bitnim ljudima. Netko će konačno morati shvatiti da ovako ne ide.

A da ovako ne ide govore i riječi autora funkcionalnih replika u MC Nikola Tesla Zvonimira Rudomina koji kaže da je 2006.kada je cijela priča krenula bilo zamišljeno da se centar upotrijebi za edukaciju, nažalost to je zastalo i sve je ostalo na nefunkcionalnim replikama. Inzistiramo na priči o mrtvilu centra i Rudomino nam kaže da se stvarno ništa bitno nije promijenilo. Sve se tada radilo u kratkim rokovima, zamišljene stvari nisu realizirane,a sada 12 godina ništa nije napravljeno. No nove ideje kreću. Rudomino je danas prvi put čuo za Inovacijski centar. Znači opet nešto ne štima. “Smiljan  je u jedinstvenoj poziciji u odnosu na Beograd i bilo koga jer ovo je Teslina rodna kuća i tu imamo primat. Nismo upotpunjeni sa širinom postavca, prikazane su stvari koje nisu svakome razumljive,a svi centri pokrivaju samo neke aspekte Teslinog rada,a sada imamo prijedloge prikazivanja svih aspekata. To su stvari koje su atraktivne. No, mi zaboravljamo od kuda je Tesla došao i sada postoji ideja da se postav izmjesti iz Tesline kuće, jer najveća je stvar saznati od kuda je Tesla došao. Kad dođete u nečiju kuću i vidite skromni krevet i noćnu posudu tek tad vidite odakle je došao i što je napravio“- govori nam Rudomino.

Netko će konačno i u ovome kutku zemlje morati shvatiti da turizam nema veze s tim tko je kome kum. Netko će morati shvatiti da su danas u MC Nikole Tesle došli primjerice profesori i radnici iz jedne Istarske srednje škole koje zanima sve o Tesli,a to im možda nema tko reći jer kod nas još uvijek važi zapošljavanje po babi, stričevima i mahanju zastavica. A vrijeme nam prolazi. Lijepo je danas vidjeti da po prvi put nakon 12 godina postojanja MC Nikola Tesla u njemu postoji jedna kućica koja predstavlja navodno ugostiteljski objekt. Ali da se prodaje nekakav točeni capuccino po 10 kuna, to nam neće progutati ni najbogatiji turisti. Ajmo se malo spustiti na zemlju, razmisliti i poraditi na cijeloj priči, jer Nikola Tesla je rođen samo u Smiljanu i nigdje drugdje, cijenimo to, iskoristimo to,ali i budimo ponosni na to!!!A kada bi Nikola Tesla znao da je u isto vrijeme dok je u njegovom rodnom Smiljanu slavljen njegov rođendan, paralelna “fešta” organizirana i na nekoj veleučilišnoj instituciji u Gospiću, da se malo vratimo naslovu, okrenuo bi se u grobu!!!

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima