U centru Gospića počeli važni radovi na vodoopskrbnom sustavu!!! Gradilište obišao i gradonačelnik Karlo Starčević

Objavljeno: 12/09/2018

GOSPIĆ- Bager Vodotehnike iz Zagreba na parkiralištu preko puta Veleučilišta Nikole Tesle u Gospiću napravio je ogromnu rupu. Uvod je to u isto tako ogromnu investiciju koja se počela provoditi u ličkoj metropoli i u etapama će se provoditi u narednim danima i mjesecima. Službeno ime projekta je Izgradnja vodoopskrbnih cjevovoda Trnovačko Novoselo-Gospić-Kaniža Gospićka. Investitor je Usluga Gospić,a omjer financiranja projekta je 80- 20% Hrvatske vode i Usluga. Zajedno s čelnicima Usluge Milanom Devčićem i Milom Uremovićem gradilište je obišao gradonačelnik Karlo Starčević. Spomenuta ogromna rupa biti će  Mjerno regulacijsko okno Centar  i  najvažnija točka u vodoopskrbnom sustavu Grada Gospića koja još nije obuhvaćena mjerenjima i regulacijom. Realizacijom ovog projekta Usluga će dobiti mjerenja na 5 cjevovoda i time podijeliti grad na nekoliko mjernih zona. Mjerenja će obuhvatiti protok, tlak, slobodni klor i mutnoću.

Radovi će se izvoditi u dvije faze, od strane dva izvoditelja radova koji su odabrani kroz postupke javne nabave:

u prvoj fazi izvoditelj radova vrijednih 789.335,09 kn bez PDV-a, tvrtka Vodotehnika d.d. iz Zagreba, izvest će građevinske i monterske radove na izgradnji okna te u križanju dvije državne ceste (DC50 i DC25). Uz same radove posebno zahtjevna će biti regulacija prometa i vodoopskrbe, pa su radovi u prometnicama definirani do detalja po danima.

 drugoj fazi, koja će uslijediti odmah po završetku prve faze, izvršit će se opremanje okna potrebnom regulacijskom opremom, elektroinstalacijama, lokalnom automatikom i daljinskom telemetrijskom stanicom te uključivanje u nadzorno – upravljački sustav uz izradu programske podrške. Izvoditelj radova vrijednih 628.047,00 kn bez PDV-a je tvrtka Automatika d.o.o. iz Rijeke.

Time će se stvoriti preduvjeti za još kvalitetnije upravljanje vodoopskrbnim sustavom i uklonit će se dosadašnja kompleksna situacija koja nije omogućavala održavanje sustava u križanju dvije državne ceste gdje se miješaju vode iz pet vodoopskrbnih pravaca.

Sufinanciranje navedenih radova osigurano je u 80%-tnom iznosu od strane Hrvatskih voda, dok Usluga d.o.o. sudjeluje s 20% vrijednosti radova iz sredstava naknade za razvoj. Nakon završetka ovih radova krajem listopada ove godine moći ćemo započeti s programom otklanjanja gubitaka u vodoopskrbnoj mreži u koji će se kroz 3-4 godine uložiti oko 14 milijuna kuna – za te radove u tijeku je postupak javne nabave, u fazi smo evaluacije ponuda te će ovih dana biti izvršen odabir izvoditelja radova- ističu iz poduzeća Usluga.

Gradonačelnik Starčević smatra da će ušteda za godinu dana biti visoka kao troškovi vode koja se trenutno gubi na cjevovodima. Ono što je brojnim građanima posebno važno jest to da će u ponedjeljak 16.rujna krenuti radovi i na Budačkoj ulici. Kaže Starčević da ako vrijeme posluži plan je ove godine završiti kompletne radove. U suprotnom, zbog mogućih loših vremenskih prilika,  minimalni plan je kilometar uređenih radova koji će sigurno biti odrađeni.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima