U Gospiću kreće gradnja Središnjeg arhiva zemljišnih knjiga za cijelu Hrvatsku!!!!

Objavljeno: 25/05/2018

Za maksimalno dvije godine pomalo derutna zgrada iza Opće bolnice Gospić postati će Središnji arhiv zemljišnih knjiga za cijelu Hrvatsku. U 107 zemljišno knjižnih ureda diljem zemlje skeniraju se dokumenti, do sada je skenirano tek 30% dokumenata,a već je napravljeno 12 milijuna stranica papira. Kada se posao završi sa skeniranim materijalom moći će se napraviti linija od čak 7,5 kilometara. Posao će naći vjerojatno 5 osoba,a Gospić postaje mjesto središnjeg arhiva zemljišno-knjižne dokumentacije Hrvatske

GOSPIĆ- Svečanim, i službenim potpisom ministar Goran Marić predao je ministru Draženu Bošnjakoviću nekretninu na korištenje. Radi se o zgradi uz, ili bolje rečeno pomalo iza Opće bolnice Gospić, o nekadašnjem skladištu koje će od derutne građevine u propadanju postati Središnji arhiv zemljišnih knjiga za cijelu Hrvatsku. Gospić je tako postao središnje mjesto za zemljišne knjige iz cijele zemlje. Odnosno postati će. Radovi bi trebali biti završeni u vremenu od godinu i pol do dvije godine, vrijedni su oko 1,5 milijuna eura, europskih novaca. Službeno potpisivanje dva ministra napravili su u kabinetu župana “pod budnom paskom” župana Darka Milinovića, gradonačelnika Karla Starčevića i predsjednika Vijeća grada Gospića Petra Radoševića. Pozdravljajući sve nazočne Milinović je bio ponosan što se ovo događa, rekao je da je to jedan od sretnijih trenutaka u njegovom mandatu župana,ali i svojom izjavom potvrdio da je puno vremena izgubljeno, jer, kako je rekao “ovo je početak borbe za bolju Ličko-senjsku županiju,a samim time i bolju Hrvatsku“. Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević istakao je da će ovaj arhiv donijeti nekoliko vrhunskih radnih mjesta. On je naglasio da ured ministra Marića odlično surađuje s gradom Gospićem kako bi se neupotrebljive nekretnine uvele u funkciju, jer svaka nekretnina koja nije u funkciji stvara trošak. Najavio je da će za ovu nekretninu uskoro biti riješen prostorni plan da se odmah može krenuti u izgradnju. Prema najavama zgrada bi u novoj funkciji trebala biti za oko dvije godine, ili manje.

Ministar Marić ističe da je posebno osjetljiv na zapuštenost i sretan je što će ovaj prostor služiti narodu. “Po prvi put nešto središnje je u središtu Hrvatske i ovo je korak decentzralizacije na specifičan način, Središnji Državni arhiv u sredini Hrvatske“- sretno je istakao Marić. Najavio je i novi zakon o upravljanju državnom imovinom kojim će se veliki dio državne imovine prepustiti u ruke lokalnih jedinica koje će na bolji način upravljati njima nego država.

A što će Gospić i Ličko-senjska županija postati otvaranjem ovoga arhiva pokušao je dokazati ministar Bošnjaković koji je rekao da će ovdje biti smještene sve zemljišne knjige iz cijele Hrvatske. Trenutno se na terenu, u 107 zemljišno-knjižnih ureda,  skeniraju spomenute knjige, odrađeno je 30% zemljišnih knjiga,a već je napravljeno oko 12 milijuna stranica. Ostatak će se skenirati dok se bude pravila zgrada u Gospiću. Kada se sva dokumentacija složi dobiti će se čak 7,5 kilometara papira. A upravo papir pomalo ide u prošlost, aktualni su digitalni oblici. Papirnati će doći u budući arhiv u Gospić  u kojemu će raditi najvjerojatnije 5 osoba. Biti će to i svojevrsni muzej jer biti će izložene i krasopisom pisane knjige iz doba Austro-Ugarske. Iako će netko reći da nam trebaju radna mjesta u proizvodnji i ovo danas je dobar korak ka zapošljavanju, zaustavljanju demografskog kraha Gospića i Like.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima