U Gospiću otvoren prvi privatni “starački” dom u županiji, Obiteljski dom Treća dob!!!

Objavljeno: 05/10/2017

U zgradi Croatia osiguranja u Budačkoj ulici u Gospiću otvoren je danas Obiteljski dom Treća dob. Radi se o privatnoj investiciji Ane Herceg i njene obitelji u kojoj će svoje mjesto, u ovoj prvoj fazi moći pronaći 10 korisnika. Ukoliko posao krene postoji mogućnost uzimanja u najam  još jednog kata u ovoj zgradi što bi značilo dodatnih 10 postelja. Obitelji Herceg želimo puno uspjeha u poslu koji pokazuje da ovaj kraj ipak ide sve više prema starosti. Bili bismo puno sretniji da je ova vrijedna obitelj otvorila Dječji vrtić, ali tu smo gdje smo, odnosno svake godine imamo sve manje učenika i vrtićaraca,ali i sve više korisnika u Domovima za starije i nemoćne u kojima se čeka red

GOSPIĆ- Ideja stara 10-ak mjeseci, i projekt star svega nekoliko mjeseci danas je zaživio u središtu Gospića. Nositeljica Ana Herceg i njena obitelj otvorili su Obiteljski dom Treća dob. Anu pitamo zašto taj potez. Kaže “na ovu ideju došla sam najprije iz ljubavi prema starijim članovima svoje obitelji,a potom i prema ostalim ljudima treće životne dobi. Put do ostvarenja cilja nije bio lak,ali volja je bila jača. Htjela sam svojim budućim korisnicima omogućiti da se osjećaju kao da borave u toplini svojih domova, u obiteljskom okruženju i ozračju“- odgovara ona i odaje da joj je poseban oslonac u ostvarenju cilja, uz cijelu obitelj bio svekar Zoran Herceg.

Dom ima mogućnost za prijem 10 korisnika u pet soba. Po jedna je jednokrevetna i trokrevetna, dvije su  dvokrevetne. “Obiteljski dom znači da se naši budući korisnici osjećaju kao da su u svom domu. Trenutno imam odobrenje za korisnike pokretne i polupokretne kategorije,a imamo mogućnost širenja za još 10 kapaciteta“- kaže Ana. Ovo je jedini ovakav dom u županiji, početna cijena je 4,500 kuna,a svaka dodatna dijagnoza diktira cijene. Službeno je ovaj Dom otvorio župan Darko Milinović koji ističe da se radi o privatnoj investiciji koju treba pohvaliti. “Čestitam obitelji Herceg na ovome pothvatu. Standardi su iznadprosječni,a imam uvjerenje da će se i dodatno proširiti. Županija je bila na dispoziciji kod razvijanja ovoga projekta, biti ćemo i dalje jer očekujemo proširenje objekta“- kaže Milinović. Prema onome što smo čuli jasno je da je “papirologija” riješena u rekordnih mjesec i pol. “I ja sam čak sumnjao u to, kada je Ana rekla da će dom otvoriti za mjesec i pol. Eto, i to je ta sinergija privatnog poduzetništva i nas koji im moramo biti uslužna djelatnost. To je moj glavni cilj kao župana, osigurati da investicije što prije dođu. Možemo im pomoći da se papirologija riješi u što kraćem roku, bez toga će nam investitori okrenuti leđa. Mislim da smo na dobrom putu“- kaže župan Darko Milinović.

Tijekom otvorenja stihove baki govorila je Nika Savatović. Župan Darko Milinović Niki je “udario“kontru pa je recitirao stihove  djedu. Ipak nije znao stihove na pamet, falšao je,ali ipak je uspio i oduševiti okupljeno mnoštvo koje je došlo na ovo službeno otvorenje pri čemu je najviše bilo zaposlenika županije. No to je manje bitno, ovaj Obiteljski centar je otvoren i to je dokaz da se privatne investicije u otvaranju ovakvih smještajnih kapaciteta za starije osobe, uglavnom bolje platežne moći, malo pomalo sa sjevera Hrvatske spuštaju i prema pretežno staračkoj Ličko-senjskoj županiji.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima