U Otočcu forum za mlade poljoprivrednike

Objavljeno: 03/10/2016

OTOČAC-U Otočcu je održan  Forum na temu “Mogućnosti financiranja agroturizma za mlade poljoprivrednike“,  na kojemu su gosti predavači prezentirali mjere na raspolaganju mladim poljoprivrednicima za razvoj uspješnog poslovanja u Ličko-senjskoj županiji. Uspješni mladi poljoprivrednici iznijeli su svoja iskustva u razvoju poslovanja korištenjem sredstava iz EU projekata, kao i izazove s kojima su trenutno suočeni. Forum je održan u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije s ciljem informiranja o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici u sklopu provedbe projekta Grass  Croatia sufinanciranog od strane EU.

Kristina Brščić iz Instituta za turizam i poljoprivredu Poreč, u izlaganju o agroturizmu kao mogućnosti za mlade poljoprivrednike istaknula je niz prilika koje nudi agroturizam: obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu ostvariti dodatni izvor, agroturizam je mjera za očuvanje ruralnih prostora jer pruža mogućnost samozapošljavanja i ostanka mladih na selu, pozitivno utječe na povećanje prihoda, osigurava održivost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te povećava kvalitetu života u ruralnim područjima. Također, agroturizam može povećati potražnju za lokalnim proizvodima i doprinijeti stvaranju dodane vrijednosti.

Kao doprinos rješavanju problema zadržavanja mladih u ruralnim krajevima, Ivana Starčević iz LAG-a Lika, prezentirala je Mjeru 6. „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. U namjeri da se aktivira potencijal koji područje Ličko – senjske županije posjeduje, cilj je potaknuti poduzetnički duh i uvesti inovacije za razvoj poslovanja u budućnosti. Kroz mjere Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. osigurana su bespovratna sredstva koja djeluju u smjeru generacijske obnove gospodarstava. Istaknula je mnogobrojne prednosti Ličko – senjske županije, koje bi bilo moguće iskoristiti kroz projekte iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. na koje će poljoprivrednici imati mogućnost aplicirati kroz LAG natječaj za mjere koje je LAG definirao u svojoj Lokalnoj razvojnoj strategiji.

Na forumu su sudjelovali mladi poljoprivrednici Kristina Anić koja je prikazala uspješan razvoj sirane sredstvima iz EU fondova. Marko Matasić, mladi poljoprivrednik iz sela Čovići, iznio je prednosti i izazove koje nosi život u ruralnim krajevima i uzgoj stoke.

Važnu ulogu u ispunjavanju ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike i osiguravanju održivosti poljoprivrednog sektora nose upravo obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koja su svoje proizvode i domaće životinje koje uzgajaju, predstavili na Gradskoj farmi (City Farm) u Otočcu.  Na prodajno – izložbenoj manifestaciji Gradska farma, proizvođači iz Ličko – senjske ponudili su domaći med i sir građanima na degustaciju i prodaju, a uzgajivači domaćih životinja izložili su ovce, koze, telad i pulad te posjetiteljima predstaviti blago naših autohtonih pasmina, bogatstvo prirode i podneblja našeg sela.

Milan Tomašević/Hrvatska poljoprivredna agencija

Možda Vas zanima