U utorak 14.svibnja konferencija o održivom turizmu u zaštićenim područjima na Plitvičkim jezerima

Objavljeno: 12/05/2019

PLITVIČKA JEZERA- Nacionalni park Plitvička jezera ugostit će u utorak 14.svibnja  stručnjake iz područja održivog turizma te čak troje ministara iz Vlade RH, ministra zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislava Ćorića, ministra turizma Garija Cappellia te ministricu kulture dr.sc. Ninu Obuljen Koržinek koji će osobno sudjelovati na panel raspravi. U Republici Hrvatskoj postoji 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, što Hrvatsku svrstava u sam vrh Europe po broju i površinama zaštićenih područja prirode.

Razvoj turizma, osim brojnih benefita, sa sobom nužno nosi i određene posljedice kao što su znatno povećani volumen otpada kojeg turisti ostavljaju domaćinima, povećana potrošnja vode, deterdženata, prostorna uzurpacija i niz drugih neželjenih posljedica. Turizam u Hrvatskog generira gotovo 20% BDP-a i s tog aspekta predstavlja značajnu gospodarsku granu. S većom prodajom domaće hrane u turizmu, namještaja i drugih inputa, turizam bi generirao razvoj određenih industrija koje zasigurno imaju prostora za rast.

Kada govorimo o turizmu u zaštićenim područjima, moramo s velikim oprezom priželjkivati snažan rast. Hrvatska sa svojih 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode predstavlja „oazu“ Europe. Nacionalni park Plitvička jezera uz Dubrovnik, najjači je hrvatski brend. Međutim, tu su i drugi nacionalni parkovi poput NP Krka, NP Brijuni te NP Mljet koji brojem posjetitelja ukazuju iz godine u godinu da je Hrvatska osim po lijepom moru i plažama nadaleko prepoznata po svojim zaštićenim područjima. Kontinentalni parkovi svake godine pokazuju sve veći interes posjećivanja kako lokalnog stanovništva, tako i svjetskih posjetitelja. Takvi punktovi predstavljaju osnovu za razvoj kontinentalnog turizma a budući je za neke Parkove ovo tek početak, pravo je vrijeme da se ukaže na nužni model razvijanja održivog turizma koji uključuje brigu o okolišu, suradnju s lokalnim proizvođačima te promociju prirodne i kulturne baštine. Upravo ta činjenica bila je glavna spona organizacije konferencije „Održivi turizam u zaštićenim područjima Republike Hrvatske“.

Prijave za konferenciju otvorene su još kratko vrijeme na e-mail: konferencija@np-plitvicka-jezera.hr

 

 

 

Možda Vas zanima