Uskoro u Gospiću prva poljoprivredna konferencija “Ličanka”.

Objavljeno: 17/03/2022

GOSPIĆ- Ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković u utorak 22. ožujka će putem video veze otvoriti prvu poljoprivrednu konferenciju Ličanka  i održati uvodno izlaganje na temu strateških smjernica hrvatske poljoprivrede. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, ali i župana Ličko – senjske županije, gospodina Ernesta Petryja, koji je ususret ovoj konferenciji izjavio: “Jačanje konkurentnosti i održivosti  poljoprivrede, šumarstva, lova i ribolova jedan je osnovnih ciljeva Ličko-senjske županije utvrđenih Planom razvoja Ličko-senjske županije do 2027. godine. Ovogodišnja konferencija ima za cilj promicati poljoprivredne vrijednosti brdsko-planinskog područja, a posebice teritorijalnog područja Ličko-senjske županije s ciljem razmjene iskustva, znanja i informacija te poticanja suradnje na kreiranju razvojnih projekata. U tom smislu predstaviti ćemo i strateški projekt Ličko-senjske županije u pripremi, Centar brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva. Osim toga kroz aktualne teme Konferencije želimo potaknuti prelazak subjekata u poljoprivredi na okolišno prihvatljivije tehnologije i sustave poslovanja te naglasiti potrebu digitalizacije poslovanja i stvaranja veće dodane vrijednosti. Očekujem da će konferencija „Ličanka“ rezultirati konkretnim učincima te biti početak tradicije okupljanja poljoprivrednika s područja naše Ličko-senjske županije.“

Škripavac, lički krumpir i buša predstavljaju veliki potencijal, ne samo za poljoprivredni, već i za gurmanski identitet Like, čiji razvoj boljeg pozicioniranja i brendiranja tek predstoji. Zato će na ovogodišnjoj konferenciji upravo o tome biti riječ kroz dva okrugla stola. Prvi je panel pod nazivom ”Proizvodnja sira u Ličko – senjskoj županiji: potencijali i izazovi”, na kojem će uvodničar i moderator biti prof.dr.sc. Samir Kalit s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a sudionici će razgovarati o mogućnostima razvoja. Drugi panel nosi naziv ‘Potencijali i izazovi ličkog stočarstva’, na kojem je uvodničar i moderator prof.dr.sc. Ante Ivanković, a na kojem sudjeluju državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Zdravko Tušek, Antun Vujić iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, + ostali.

Konferencija se održava u hibridnom obliku, a prijave za online praćenje su u tijeku. Prijaviti se možete na https://licanka.inspiriramo-poljoprivredu.com/.

Apriori world

Možda Vas zanima