Velebitske šume svjetska baština UNESCO-a!!!

Objavljeno: 09/07/2017

Iako je nacionalnim medijima  zanimljivija informacija da su šibenska tvrđava Sveti Nikola i zadarski gradski bedemi uvršteni na popis svjetske baštine kao dio zaštićenog niza obrambenih sustava Mletačke Republike, i ovaj,  lički kutak svijeta,  ima svoga konja za jahanje,a to su velebitske bukove šume. S tom informacijom pohvalilo se i Ministarstvo zaštite okoliša,a to je svakako pohvala i svim ljudima u parkovima na Velebitu koji vode brigu o zaštiti prirode, u ovome slučaju bukovih šuma

GOSPIĆ- Od 2.srpnja u poljskom Krakovu svoje 41.zasjedanje održava  UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu. Republika Hrvatska je  zajedno s još 9 zemalja, Albanijom, Austrijom, Belgijom, Bugarskom, Italijom, Rumunjskom, Slovenijom, Španjolskom i Ukrajinom, upisala proširenje serijske nominacije „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe“ na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Proširenje serijske prekogranične nominacije uključilo je 63 područja bukovih šuma od čega je Republika Hrvatska sudjelovala sa tri područja, u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica. Riječ je o 1.289,11 hektara bukove šume koja se u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit nalazi u Strogom rezervatu “Hajdučki i Rožanski kukovi” te 2.031,87 hektara šume na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u Nacionalnom parku Paklenica. Iznimnost predloženih iskonskih bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti i veličini.

Uključivanjem 63 nova područja na Popis svjetske baštine dobivena je cjelovitost područja koje ima iznimnu univerzalnu vrijednost i dokaz je postglacijalnog širenja te prirodnog i nesmetanog razvoja ekosustava bukovih šuma Europe.

Sve države uključene u nominaciju pokazale su iznimnu posvećenost zajedničkoj suradnji i izražena je zajednička namjera za očuvanje i održivo upravljanje bukovim šumama.

Upis na Popis svjetske baštine potvrda je da se prirodnim ljepotama Hrvatske upravlja na najbolji mogući način s ciljem zaštite za buduće naraštaje i da je Hrvatska je po bioraznolikosti i prirodnim ljepotama među najbogatijim europskim državama.

 

Milan Tomašević/MZOIP

Možda Vas zanima