Anto Đapić u Gospiću izjavio da hrvatsku desnicu godinama ubija politička korektnost,a Pero Ćorić da platforma DESNO spremno čeka sve one koji će milom ili silom biti udaljeni iz HDZ-a

Objavljeno: 28/04/2018

GOSPIĆ-  Vlatka Vukelić, dopredsjednica HSP AS, Anto Đapić predsjednik stranke DESNO i  Pero Ćorić, bivši saborski zastupnik i glavni tajnik HSP AS u Gospiću su predstavili platformu DESNO. Domaćin im je bio predsjednik gospićkog HSP AS-a Marijan Brkljačić. Na stvaranje platforme DESNO ponukalo ih je to da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru,a vladajuća garnitura vlada na način koji nije primjeren trenutku. “Ovaj projekt političkog okupljanja pravaških,domoljubnih, nacionalnih i demokršćanskih stranaka, udruga i istaknutih pojedinaca traje dulje vremena, nije pao nama na pamet neki dan, nego ga pripremamo dulje vrijeme, od onih prošlih izbora kada se nismo prodali za Judine škude“- kaže Čorić i dodaje da su nedavni prosvjedi u Zagrebu i Splitu protiv Istanbulske konvencije dokaz da su na dobrom putu i da narod ne može tolerirati da se državom upravlja na trgovački način.

Vlatka Vukelić kaže da ideja desnog okupljanja obuhvaća i političke veterane,ali i mlade snage koje se tek trebaju afirmirati u politici, odnosno ljude koji trebaju doprinijeti boljem sutra. “Hrvatsko društvo je na pragu velike  promjene. Dva su događaja koja je uvjetuju i najavljuju. Jedan se tiče samog Agrokora,a drugi je vezan uz svjetonazorske prilike i tiče se ratifikacije Istanbulske konvencije“- kaže Vukelić i ističe da se na veliku žalost jednako komunicira i sa vladom premijera Plenkovića kao što se komuniciralo i sa vladom Zorana Milanovića. “Naša je zadaća pružiti građanima svjetonazor i društvo koje su na izborima sami i odabrali. Onoga časa kada su 2016.na izborima glasali za HDZ ratifikacija konvencije nije dolazila u obzir i kao takva bila je negirana. Činom da se ratifikacija dogodila birači su obmanuti“- kaže Vukelić.

Anto Đapić, utemeljitelj projekta i platforme DESNO, najprije je pohvalio pravaša Marijana Brkljačića koji je, kako on kaže član HSP-a prije njega, odnosno Gospić je imao pravašku organizaciju prije Osijeka. Sada su, kaže Đapić opet na istom projektu. A taj projekt, platforma DESNO, smatra Đapić, želi dati i daje jasne odgovore na aktualni trenutak i za budućnost Hrvatske. On smatra da je bitno da se hrvatska desnica politički reorganizira, pregrupira i prestane sa sektaštvom. “Objektivno desnica je do ovih nedavnih prosvjeda  bila nepostojeća“- kaže Đapić. On ističe da je situacija sada takva da tri predstavnika SDSS-a, stranke koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić, određuju kakva će ploča za hrvatske dragovoljce biti ili ne biti u Jasenovcu. “Potrebni su nam snažni , ja bih rekao brutalni potezi koji će se lišiti političke korektnosti. Hrvatske desnicu godinama ubija politička korektnost, kao mi smo za zajedništvo..Ne nismo.Mi smo za zajedništvo u toleranciji dobrih ideja i interesa Hrvatske,ali ne možemo biti za zajedništvo u rasturanju Hrvatske“- kaže Đapić. On se zalaže za provedbu reforma prije nego što se pusti Srbiju u EU.

Đapić očekuje da će se nakon obilaska Hrvatske, koji je trenutno u tijeku, krajem lipnja održati konvencija gdje će se jasno dati do znanja politički pravci platforme. On na razgovore poziva sve suverenističke Hrvate, političare, kulturnjake, medije koji to podupiru. “Osobni odnos ne smije biti takav da kaže ja hoću ako neće biti ovaj. Mi znamo tko je ovdje u gradu na vlasti i nemamo ništa protiv toga da se i ta izvršna vlast u perspektivi uključi u razgovore oko projekte. Tu osobni odnos Karla Starčevića, Ante Đapića, Pere Čorića ili Brkljačića nema nikakve veze ako je nama Hrvatska na srcu“, kaže on.

Trenutno su uz platformu veliki dio HSP AS-a i Đapićeve stranke Desno. Tu je, kaže Đapić i čitav niz umirovljenih generala, intelektualaca, novinara. Krajnji cilj je da se najprije sjedne za stol i okupi stožer oko kojega će se artikulrati problemi. Desni aktivizam se prema Đapiću, u Hrvatskoj probudio,ali mora se artikulirati kroz političko organiziranje. Zanimljivo je Čorićevo izlaganje koji je prozvao dio medija, on kaže one lijevo liberalne koji su izabrali vodstvo HDZ-a i vladu, no narod je tu priču pročitao. “HDZ će ići na unutarstranačke izbore, tada će doći do općeg rata unutar HDZ-a i mi ćemo spremno dočekati sve te njihove koji će biti milom ili silom udaljeni“- kaže on.

Đapića i članove HSP AS-a pitali smo kako gledaju na gospićku koaliciju Marijana Brkljačića s HDZ-om. Đapić ističe da je Brkljačić uvijek procjenjivao što je na tragu pravaške politike i da je logičnije da je u koaliciji s HDZ-om nego da je u koaliciji u koju je fuzioniran i lijevi politički dio. “Naše čelništvo procjenjuje što je najbolje za grad Gospić i ja ne sumnjam da je Marijan Brkljačić procijenio dobro“- kaže Đapić koji apelira na sve da se osobni animoziteti stave na stranu jer problem Hrvatske je puno veći nego osobni odnosi pojedinaca.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima