Bura promjena promijenila političku kartu Ličko-senjske županije

Objavljeno: 05/06/2017

Lokalni izbori 2017.,a pogotovo drugi krug, 4.lipnja,  donio je značajnije političke promjene u Ličko-senjskoj županiji. U tom drugom krugu HDZ je “izgubio” Gospić i Plitvička Jezera, zadržao je vlast u Senju. Političke promjene donijela je nezavisna lista Bura promjena  sastavljena od političara raznih političkih uvjerenja,ali kako su rekli još i tijekom svoga osnivanja prije nekoliko mjeseci, zajedničkog cilja, boljitka Ličko-senjske županije i njenih lokalnih jedinica

GOSPIĆ- Glavni kreatori Bure promjena, dva političara i dva gradonačelnika koji su već vodili,a onda s ovim izborima i zadržali svoje gradove , Ante Dabo iz Novalje i Stjepan Kostelac iz Otočca došli su trećem gradonačelniku iz Bure promjena, Karlu Starčeviću,  čestitati na velikoj pobijedi. Dabo smatra da se radi o velikoj pobijedi jer Bura promjena vodi tri grada i jednu veliku općinu, “Vjerujemo da je Bura promjena krenula u neponovljive i nezaustavljive promjene u našoj županiji na bolje. Pluralizam, više mišljenja i višestranačje nije dominacija samo jedne stranke 20 i više godina. Dajmo šansu i drugima. Vjerujem da su to naši birači prepoznali i da naša županija s ovim izborima okreće novo poglavlje i idemo nezaustavljivo naprijed“- kaže Dabo koji ističe  da je bilo malo vremena za pripremu za ove izbore, no među njima u Buri promjena vlada homogenost. Dabo od Starčevića očekuje smirenost, staloženost, strateško razmišljanje. “Vjerujem u njega, pokazao se kao uspješan poduzetnik. Gospić će dobiti novi zamah.Isto tako i  Korenica s novim načelnikom, Antom Kovačem koji ima ležernost i opuštenost,ali ostvario je izuzetno veliku pobjedu“- ističe Dabo. On smatra da bi se i na razini županije dogodio drugi krug da su malo bolje zapeli u HSLS-u i SDP-u. Ipak očekuje da će ovaj rezultat donijeti nova lica, više stranaka i bolju budućnost za županiju.

Stjepan Kostelac ističe da se politička situacija u županiji rapidno mijenja. “Nadamo se da više neće vladati jednoumlje. Nadamo se da Darko Milinović neće više dijeliti Gospić i Otočac i vladati na osnovu podjela. Posvađao je i građane i političare i tako se održavao ovih 15 godina. Podržavam Karla Starčevića i mislim da je njegova pobjeda osnova za stvaranje boljih odnosa između Gospića i Otočca i ostalih lokalnih jedinica u županiji“- kaže Kostelac. On ne smatra da će u Otočcu biti problema oko vladanja iako HDZ ima većinu u vijeću jer on i njegovo gradsko vodstvo žele dobro Otočcu pa druge stranke neće rušiti kvalitetne projekte.

Na kraju izborne noći ponovno smo razgovarali s novim gospićkim gradonačelnikom, Karlom Starčevićem. On se još jednom zahvalio svim Gospićanima, posebno svojim prijateljima, simpatizerima i suradnicima. “Od sutra sam gradonačelnik svih Gospićana i od sutra je Gospić grad bez podjela“- govori nam sinoć Starčević. On osobno preuzima odgovornost za grad, to traži i od svojih suradnika,ali i od svih građana kako bi Gospić krenuo u pravcu napretka i zajedništva,a ne u pravcu stagnacije, pa čak i nazadovanja. “Najprije moramo zaustaviti odljev stanovništva jer je upitno možemo li se mi izvući svojom snagom iz ponora u koji smo upali  ne svojom voljom. Uvjeren sam da će nam najmanje dvije godine trebati da zaustavimo odljev,a onda će krenuti povratak mladih i obrazovanih kako bi pokrenuli ovaj grad. Uvjeren sam da ćemo za 5,6 godina imati grad sa 20,000 stanovnika. “- najavljuje Starčević. Pitali smo ga i o političkoj kampanji, evo što kaže:”Ne ponovilo se više ikada da se dogodi ovakva kampanja. No, moj narod je stajao iza mene i moj narod je meni vjerovao. Zato mu iskrena hvala, u mene može imati povjerenja,a ja ću mu se odužiti“- kaže Starčević. Na kraju zahvalio se brojnima,ali mi ćemo posebno izdvojiti da se zahvalio svojoj supruzi i obitelji koji su izdržali nesnošljivo i neponovljivo, “bez njihove podrške ne znam da bih pobijedio“.

Lokalni izbori su iza nas, promjene su tu. Sada je vrijeme da se malo po malo, od najmanje općine, pa sve do razine županije krene s ispunjavanjem predizbornih obećanja kako bi se ostvarilo ono što su nam svi političari obećali, bolji život svih žitelja ove županije.

 

Milan Tomašević

 

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima