Čista matematika izbornih rezultata

Objavljeno: 15/09/2016

Tablica.1.

GOSPIĆ 2003. 2007. 2011. 2015. 2016.
HDZ 4 675 5 508 4 343 4 647 4 004
SDP    538 1 057 1 418 1 187 1 274

Rezultati parlamentarni izbora u Gradu Gospiću prema broju glasova

 

GOSPIĆ- – Prvi dani nakon održanih izbora tradicionalno donose i analitičke obrade rezultata koje se javnosti plasiraju od strane sudionika izbora. Kao i različite ankete prije izbora svi ih različito  tumače, najvećim dijelom u korist sebe i svoje stranke. Svjedoci smo i poznatih zaključaka nakon izbora koje nam političari plasiraju iz kojih proizlazi da nitko nije poražen, svi su zadovoljni i  većinom su svi pobjednici.

Tako smo ovih dana , kao i proteklih godina, bombardirani podacima koji dolaze od strane HDZ-a kao stranke koja je upravo u Gospiću napravila najbolji rezultat u državi.  Ponukani tim medijskim bombardiranjima naša redakcija je analizirala rezultate parlamentarnih izbora na području našeg grada za dvije najveće stranke, vječne takmace, plave i crvene odnosno HDZ i SDP, u protekla dva desetljeća. Ne gledajući samo postotke koje te stranke postižu pozabavili smo se važnijim podatkom , brojem glasova, tj. brojem građana koji su povjerenje dali jednoj od te dvije opcije. U promatranom razdoblju obadvije stranke su se pojavljivale samostalno ali i u različitim koalicijama.

Tako je recimo interesantan podatak sa zadnjih prijevremenih izbora koji su se održali protekli vikend na kojima je HDZ, kako je rečeno na njihovoj konferenciji, ostvario 2 posto bolji rezultat u odnosu na parlamentarne izbore prije godinu dana.

Provjerom tih navoda utvrdili smo da je na ovim izborima lista HDZ-a dobila potporu od 64 posto a SDP 20,36 posto dok je godinu dana ranije to izgledalo 67,06 posto za HDZ a 17,13 posto za SDP.

Kako je matematika egzaktna znanost lako je utvrditi da je HDZ ostvario 3 posto manju  a SDP 3,23 veću podršku u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

Kada se ti isti rezultati pogledaju prema broju glasova analiza HDZ-a bi se trebala sažeti u samo jednu rečenicu, najslabiji rezultat HDZ-a u povijesti Gospića na parlamentarnim izborima. Naime, HDZ je prošli tjedan podržalo „samo“ 4 004 birača što je gubitak u godinu dana od 643 glasa podrške. Ako bi postignuti rezultat od 4 004 glasa usporedili recimo sa rezultatom iz 2007.godine kada je HDZ podržalo čak 5 508 glasača pojavljuje se razlika od čak 1 504 glasa. Znači da je u 13 godina gospićki HDZ izgubio podršku od čak 1 504 građana. U promatranom razdoblju SDP je zadržao konstantu i na ovim izborima u odnosu na rezultate od prije godinu dana je povećao podršku za 87 glasova dok je u odnosu na 2007.g. povećao podršku za 217 glasova. Tko je dobitnik, tko gubitnik, tko bilježi rast a tko pad, zaključite sami.

Kako političari lako prodaju spinove vidljivo je iz ovih podataka na području našeg grada u čemu sudjeluju i neki mediji koji ne žele analizirati činjenice već se samo bave jeftinim PR-om ili po lički, prodajom magle.

Samo istina, podaci su javni i svaki građanin ih može provjeriti na internet stranici www.izbori.hr

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima