Danijel Tušak o smjeni ravnatelja u Domu za starije i nemoćne Ličko-senjske županije

Objavljeno: 26/01/2022

Danijel Tušak je na posljednjim lokalnim izborima bio kandidat za župana. Danas se građanima obratio priopćenjem istaknuvši da mu je drago da je Ministarstvo reagiralo na točne činjenice koje je on javnosti iznio u predizbornoj kampanji. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovani građani Ličko-senjske županije, imam potrebu obratiti vam se na temu smjene ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije. U tijeku kampanje za lokalne izbore 2021. godine prvi sam govorio o lošem političkom kadroviranju i njegovim posljedicama ( video na https://bit.ly/3r3EnCR ). Tada sam kao primjer naveo
probleme koji se događaju u Domu za starije i nemoćne osobe u vrijeme mandata ravnatelja koji je imenovan u vrijeme bivšeg župana Milinovića 2017. godine. Dom je i do tada bio u minusu od 2 milijuna kuna, također zbog loših političkih odluka iz prošlosti, ali prijašnja uprava Doma se borila da se godinama taj dug ne povećava. Novi ravnatelj je u svom mandatu dvaput od Županijske skupštine tražio i dobio povećanje cijene usluge smještaja korisnika u Dom i to svaki put za 20% što je rezultiralo povećanjem cijene za ukupno preko 40%. Ali, povećanje prihoda nije iskorišteno za saniranje dotadašnjih dugova ili poboljšanje smještajnih uvjeta korisnika Doma. Možemo se samo pitati kako se upravljalo financijama za vrijeme mandata tog ravnatelja i na što su utrošena sredstva kad je već na kraju 2020. godine dug Ustanove s 2 milijuna kuna narastao na 4,7 milijuna kuna.Kratkim istraživanjem iz javno dostupnih podataka pronašao sam nekoliko čudnih i nepotrebnih troškova Doma, ali nadam se da će rezultati inspekcijskog nadzora Ministarstva biti javno iskomunicirani jer vjerujem da je toga daleko više i lička javnost ima pravo to znati.
Također, moram reći da je došlo do zapošljavanja novog nemedicinskog osoblja, što je uzrokovalo rast troškova za plaće u prvom tromjesečju 2021.g. u odnosu na isto razdoblje 2020.g. za novih 400.000 kn. Znakovito je da je to bilo razdoblje predizborne kampanje za prošle lokalne izbore kad je naglo porastao broj članova jedne nove lokalne stranke. Sve to, učinjeno je u vrijeme pandemije kada je došlo do smanjenja broja korisnika u Domu što je i sam ravnatelj priznao. U prošlosti su uvijek postojale liste čekanja za mjesto u Domu, ali sad tome više nije tako i veliko je pitanje s kolikim je minusom na računu zatvorena 2021. godina.
Navedeno sam javno ponovio i na sjednici Županijske skupštine održanoj u prosincu prošle godine na kojoj je bivši župan a danas kolega vijećnik Darko Milinović pokušao opravdati svoje loše kadroviranje općim stanjem u zdravstvu. Nisam se ni tad složio sa traženjem krivca drugdje. Ako je moguće da dio Ustanova financijski odgovorno posluje, zašto onda ne bi svi mogli tako poslovati? Naravno da mogu, ali treba htjeti i znati. Smjena ravnatelja ne bi trebala biti cilj, već samo prvi korak ka rješavanju nagomilanih problema u Domu. Osim saniranja ogromnih dugova, nužno je poraditi na uvjetima u kojim korisnici žive. Za svakoga tko se uhvati tog posla bit će to ogroman izazov.
Ovo možemo gledati kao prvi konkretan rezultat u novom mandatu. Zadovoljstvo mi je da je Ministarstvo reagiralo na točne činjenice koje sam iznio u javnost u izbornoj kampanji, a također je važno da Ličko senjska županija trenutno poštuje njihovo mišljenje i da odmah poduzima konkretan korak. Osobno ću se nastaviti boriti za građane Ličko-senjske županije i ukazivati na nelogičnosti i nepravde ma s koje strane nelogičnost i nepravda dolazili. Ovo je naša županija, ne nečija tuđa niti „njihova“.
Facebook:
https://www.facebook.com/tusakdanijel
LinkedIn: Danijel Tusak – Owner – Tušak | LinkedIn

Možda Vas zanima