Ernest Petry: Istina o radu Ličko-senjske županije

Objavljeno: 28/04/2022
GOSPIĆ- Jučer je održana sedma po redu sjednica skupštine Ličko-senjske županije. Aktualni sat donio je brojna pitanja skupštinara, bilo je govora i o nepravilnostima u radu nekih županijskih ustanova i poduzeća. Dan nakon sjednice župan Ernest Petry na svom facebook-u naširoko je objasnio kakvo je trenutno stanje u županiji. Tekst prenosimo u cijelosti:
Kao županu obveza i dužnost mi je raskrinkati laži i podmetanja protivnika razvoja Ličko-senjske županije koji su doslovno financijski oštetili Županiju i županijske ustanove. Radi se o osobama koje su sklone raznim manipulacijama i malverzacijama i tu su svoju sklonost pokazivale skoro dva desetljeća.
Nakon jučer održane Županijske skupštine ti su istrošeni pojedinci posegnuli za ispraznim floskulama pokušavajući dovesti u pitanje novi ustroj županijskih tijela. Taj će ustroj biti efikasniji i učinkovitiji za sve građane Ličko-senjske županije, a stanovnici imati kvalitetnije i brže usluge. Zato je važno postaviti si pitanje: zašto to nekome smeta i što takav novi ustroj remeti?
Da, istina je da mijenjamo ustroj Upravnih odjela Županije, istina je da će napokon i Ličko-senjska županija biti ustrojena po modelu kao i neke druge Županije, istina je da ustrojavamo novi Upravni odjel za regionalni razvoj i EU fondove, istina je da će kao zaseban Upravni odjel biti ustrojen ured za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt. Istina je da će djelatnosti iz poljoprivrede, turizma i pomorstva biti zasebni odjeli jer su do sada bili u sklopu gospodarstva, a istina je i da će se razdvojiti zdravstvo, socijalna skrb, demografija i stambeno zbrinjavanje od školstva, sporta i kulture jer su do sada npr. zdravstvo i školstvo bili u sklopu istog odjela.
Istina je i da će se na taj način povećati efikasnost i smanjiti broj ustrojenih odsjeka jer će poslove preuzeti novoformirani upravni odjeli.
Naglašavam da novi ustroj neće imati utjecaj na dodatna opterećenja Proračuna Županije!
Istaknuo bih da je na Županijskoj skupštini bilo i tema vezanih uz naslijeđene višemilijunske dugove u ustanovama i poduzećima kojima je Županija osnivač, od Doma za stare i nemoćne LSŽ (-6.637.000 kn) do Lika cesta d.o.o. (-11.228.405 kn), itd.
Sadašnji voditelji županijskih ustanova i poduzeća dužni su stabilizirati ustanove i poduzeća kako bi zaštitili radna mjesta, ali i da utvrde uzroke nastanka dugovanja ustanova, jesu li isti nastali nesposobnošću i neznanjem ili štetnim ugovorima i poslovanjima. Ti su postupci u tijeku.
Na kraju mogu napomenuti da u LSŽ imamo mnogo predivnih i vrijednih ljudi kojima i ovim putem zahvaljujem na trudu i radu koje se često u javnosti na prvi pogled i ne vidi, a u nadolazećem razdoblju bit ćemo još brži i efikasniji za sve građane naše županije, a koji su i meni i svima nama dali povjerenje da ih predstavljamo i da ispravimo sve što u prošlosti nije dobro funkcioniralo.
Dakle, dragi stanovnici LSŽ, ne brinite se! Ispunit ćemo ono za što ste nas birali. Uskoro će se vidjeti da su svi ustroji usmjereni u razvoj i realizaciju projekata i efikasnije korištenje sredstava iz EU fondova, a interesne skupine i krakovi potencijalnih kriminalnih aktivnosti bit će odsječeni.”

Možda Vas zanima