Gospić će biti grad gospodarstva,kulture,znanosti i odgovornosti

Objavljeno: 21/07/2017

Gospić sutra, 22.srpnja, slavi svoj dan i Blagdan nebeske zaštitnice Svete Marije Magdalene. Uvod u tu svečanost bila je i današnja svečana sjednica Vijeća grada Gospića. Uz predsjednika vijeća i vijećnike, te gradonačelnika i njegove suradnike na sjednici su bili i brojni gosti. Došli su tu naravno predstavnici brojnih gradskih,županijskih i nacionalnih institucija koje djeluju u Gospiću, bili su tu i župan sa svojim suradnicima, predstavnici vojske,policije i crkve. Ono što daje dodatnu dozu optimizma,  kada pričamo o razvoju grada jest to da su u Gospić došli brojni Gospićani koji svoj kruh traže izvan Gospića i Like, te brojni prijatelji Gospića i Like koji nemaju direktne veze s ovim krajem.Nadamo se da bi neki od njih mogli slijediti put jednog od gostiju, znanstvenika Davora Pavune,  koji u narednim godinama planira otvoriti znanstveni institut nedaleko Memorijalnog centra Nikole Tesle, i ulagati u Gospić i Liku.  Najveći pljesak nazočnih dobili su počasni građanin Gospića Mladen Markač i nekadašnji gradonačelnik i župan Milan Kolić

GOSPIĆ- Lička metropola nalazi se u specifičnom trenutku obilježenom sa dva zanimljiva elementa. Primjetio je to i predsjednik Vijeća grada Gospića Petar Radošević. Naime vijeće je tek nedavno i započelo sa svojim radom,nakon lokalnih izbora, pa je održalo u stvari tek jednu pravu radnu sjednicu. S druge strane nakon tih lokalnih izbora po prvi put u suvremenoj povijesti grada u Gospiću je na djelu novi oblik lokalnog političkog djelovanja u obliku kohabitacije. Petar Radošević ističe da je bivše Vijeće donijelo niz odluka bitnih za razvoj grada teških 50-ak milijuna kuna. Više desetaka milijuna kuna uloženo je i preko gradskih institucija. On smatra da je bitno nastaviti niz projekata, posebno one za koje dolaze sredstva iz EU fondova. Kao negativno u proteklih nekoliko godina on ističe porezne propise kojima je država gradu uzela 50-ak milijuna kuna. No i tu bi,a takve su najave iz Vlade, moglo doći do pozitivnih promjena i tu bi nova gradska vlast mogla pomoći. A što se tiče kohabitacije Radošević kaže da je zadaća gradskog Vijeća inicirati važne projekte za grad i punom snagom podržati projekte predložene od strane gradonačelnika. 

Nedavno izabrani gradonačelnik Gospića Karlo Starčević  rekao je između ostaloga  da je grad nastao na želji za slobodom i prosperitetom,na tradicionalnom ličkom i hrvatskom identitetu. U zadnjih 25 godina bio je izložen  brojnim izazovima, s nekima smo se nosili hrabro i uspješno, s nekima slabije. “Preuzevši sa svojim suradnicima upravu grada uočili smo mnoge poteškoće pred kojima  bi mnogi pokleknuli,ali mi nećemo.Svjedočimo mnogim izazovima koji su nas zatekli: nezaposlenost,klonulost, osiromašenje,gubitak volje u samoga sebe i najstrašnije demografsko propadanje i iseljavanje.Depresija koju vidimo u Gospiću refleksija je depresije iz države, no mi moramo izići iz nje jer osuđeni smo na uspjeh“- optimistično razmišlja Starčević i kaže “znamo što želimo,znamo  kako to ostvariti i znamo da se moramo osloniti na snagu našega zajedništva i na neslomljivi gospićki slobodarski, pa često i inatljivi duh koji nas je održao sva ova stoljeća“. Obećao je da će voditi grad prema ljepšoj budućnosti utemeljen na znanju, mladosti i tradicionalnim idealima. “Tom smo se cilju odlučili posvetiti i žrtvovati kako bi smo našoj djeci osigurali budućnost u svom domu, gradu i domovini.Sve svoje vrijeme i znanje dajem na raspolaganju gradu za koji smo puno žrtvovali“- obećao je Starčević i izrazio želju u svome mandatu popraviti stanje u kojemu se grad nalazi i s kojim se suočava. Želja mu je stvoriti kvalitetno obrazovanje povezano s gospodarskim potencijalima, kvalitetan zdravstveni sustav, održivu kulturnu politiku, izgrađenu socijalnu osjetljivost i skrb, ulaganje u znanje i nove tehnologije, nova proizvodna mjesta i poticaj ostanka. “Gradit ćemo grad gospodarstva,kulture,znanosti, konkurentnosti ali i nadasve odgovornosti. Politikantsvo bez sadržaja, posao bez rada i poziciju bez odgovornosti nećemo i ne želimo u našoj kući, u našem gradu“- kaže gradonačelnik Karlo Starčević. Nije govorio puno ni o krizi ni o projektima, rekao je da neće umanjivati svečarski duh i davati obećanja. Pozvao je sve na zajedništvo kako bi grad bio što bolji u budućnosti.

O statističkim pokazateljima govorio je župan Darko Milinović koji je istakao da je u protekle 3 godine u županiji broj zaposlenih porastao za oko 3,000 ljudi, s druge strane broj nezaposlenih smanjen je za oko 1,400 ljudi, Raste broj trgovačkih društava i njihov promet, raste izvoz, rastu turističke brojke. To su prema Milinoviću brojke s kojima se treba dičiti i ne smije se prihvatiti mišljenje da je Ličko-senjska županija najslabija karika koja vuče Hrvatsku dolje.  Rekao je da trebamo imati ponos,zajedništvo i optimizam bez kojih nema napretka. Istakao je da nema mjesta pesimizmu ma koliko problemi bili veliki. “Ne govorimo o problemima, uvijek ih ima. Govorimo o izazovima i na koji ih način riješiti. Ljudi će nas cijeniti po rezultatima,a ne idejama“. Pozvao je sve čelnike da se natječu tko će više dobiti sredstava za svoje lokalne jedinice,ali i pozvao na zajedništvo jer se tako najlakše mogu donositi sredstva u ovaj dio Hrvatske. Istakao je i da je vrijeme predizborne kampanje sada daleko iza nas, ružne riječi i djela treba praštati, sada se treba ujediniti i širiti zajedništvo. Naglasio je i da prijevremeni izbori ne trebaju nikome.

Sva tri govornika prisjetili su se i onih koji su najzaslužniji što mi danas živimo u slobodnom Gospiću,a to su naravno hrvatski branitelji. Od gostiju govorio je gradonačelnik Novalje Ante Dabo koji je Gospićankama i Gospićanima čestitao Dan grada i zaželio da središte županije bude bolji i uspješniji grad. “Želim mom dragom kolegi, Karlu, na njemu je najveća odgovornost, zaželiti da u svome radu prenese uspješnost iz poduzetničke sfere kao poduzetnik koji je u teškim uvjetima stvorio uspješnu i respektabilnu tvrtku da tu uspješnost prenese i na grad“- kaže Dabo koji je pozvao da kohabitacija različitih političkih opcija bude usmjerena na napredak,a ne na politikantstvo.

U sklopu svečane sjednice Vijeća grada Gospića povodom sutrašnjeg Dana grada dodijeljena su gradska priznanja Karlu Tomljenoviću, dr.Mili Došenu, posthumno Juri Stopiću, te zboru Vila Velebita koji je danas svojim izvedbama nadopunio svečarsku atmosferu. Najboljim učenicima i studentima gradonačelnik je dodijelio pohvalnice.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima