Grad Gospić u potpunosti je u službi svojim građanima i gospodarstvenicima!!!

Objavljeno: 26/03/2020

GOSPIĆ- Gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević i njegovi zamjenici Kristina Prša i Ivica Tomljenović, koji je ujedno i načelnik gradskog stožera Civilne zaštite, te direktor Komunalca Milan Mataija i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić održali su danas konferenciju za novinare o aktivnostima grada i gradskih službi oko korona virusa. Gradonačelnik Starčević posebno se zahvalio građanima na strpljivosti u ovoj teškoj situaciji koja nas je sve stavila u poziciju u kojoj se borimo s nevidljivim protivnikom, pri čemu će, boji se Starčević, posljedice biti nesagledive. Starčević ističe da je grad donio niz mjera kako bi svojim građanima izišao u susret, pogotovo najranjivijim skupinama. Dječji vrtić se neće plaćati dok ponovno djeca ne krenu u vrtić, a oni koji su platili pola cijene u ožujku to će se im odbiti u onome mjesecu kada djeca krenu u vrtić. Ne plaća se ni produženi boravak u školi,a privremeno je ukinuto i plaćanje parkiranja. Starčević kaže da će uz  mjere vlade i jedinice lokalne samouprave preuzeti teret poduzetnika kojima su nastupila teška vremena. “Već početkom tjedna donijeli smo odluku o interventnim mjerana za pomoć gospodarstvu u onoj mjeri u kojoj to možemo“- kaže Starčević i pojašnjava da je cilj ublažavanje i suzbijanje gospodarskih šteta izazvanih koronavirusom, uz suosjećanje sa Zagrebom zbog potresa. “Ovom odlukom gospodarstvenici koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada oslobođeni su plaćanja zakupnine poslovnih prostora, naknade za korištenje javnih prostora i dijelova neizgrađenog građevinskog  zemljišta“- kaže Starčević i dodaje da se to odnosi na vrijeme od tri mjeseca počevši od 1.ožujka. Po potrebi taj će se rok i produžiti. Osim toga odgađa se i naplata komunalne naknade i spomeničke rente. Odnosno svi oni koji imaju zabranu rada ne trebaju plaćati komunalnu naknadu i spomeničku rentu, pri čemu grad razmatra mogućnost i oslobađanja plaćanja spomenutog. Starčević se svim građanima zahvalio na strpljivosti i disciplini.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša  istakla je da su se gradske ustanove prilagodile ovim teškim uvjetima, no grad, iako ne prima stranke, na vrijeme isplaćuje sve naknade kao što su primjerice porodiljne. Poručila je i članovima brojnih udruga da je potpisivanje ugovora s njima grad prolongirao, sukladno nacionalnoj odluci. Ona se pribojava da će se brojne manifestacije morati odgoditi, no ističe da će se sva neutrošena sredstva preusmjeriti na pomoć gospodarstvenicima.

Direktor Komunalca Gospić Milan Mataija istaknuo  je da ova tvrtka poštuje sve odluke, u malom su dijelu mogli organizirati rad od kuće, no rad firme je odlično organiziran pa se sve djelatnosti odvijaju na vrijeme. Rekao je da je jučer bilo dosta intervencija vodoinstalatera, te da ima dosta intervencija dimnjačara. “Sve službe rade, promptno otklanjaju kvarove uz poštivanje mjera zaštite“- rekao  je Mataija i dodao da su u Komunalcu spremni i za dezinficiranje određenih prostora po potrebi i odluci epidemioloških službi. Mataija se zahvalio svim radnicima Komunalca koji požrtvovno obavljaju bitan posao za sve građane.

Ravnatelj gospićkog Crvenog križa Vlado Brkljačić kaže da i Crveni križ radi po pomalo drugačijim pravilima, na prvom mjestu je pomoć starijima, pogotovo samcima. “U ovom trenutku imamo dovoljno ljudi na terenu i svaki dan uspijemo pokriti sve potrebe“- kaže Brkljačić i dodaje da je sve veći pritisak zbog lijekova za starije osobe. No sve se uspjeva pokriti.

Zamjenik gradonačelnika Gospića Ivica Tomljenović,  ujedno je i načelnik Stožera civilne zaštite grada Gospića,  smatra da treba brinuti o sebi,a onda se tako brine i o bližnjima. Istaknuo je da se uz borbu s korona virusom poklopio i potres u Zagrebu pa su se pojedini Ličani koji žive u Zagrebu morali vratiti u Gospić. No, njih pedesetak, svi su u samoizolaciji i ne predstavljaju opasnost za građane zbog potencijalne zaraze. Podsjetio je i da su trenutno četiri trgovačka obrta s područja Gospića uključeni u dostavu potrepština kućanstvima po brojnim, udaljenim i raštrkanim selima. Pozvao je građane da u toj situaciji ne zovu trgovce samo zbog jednog artikla, nego da to rade na više. Rekao je i da je grad do sada izdao 124 propusnice svojim građanima za kretanje izvan grada, pri čemu u takvoj situaciji najveći pritisak trpe OPG-ovci.

Konferencija za novinare održana je ispred zgrade Gradske uprave uz potpuno zadovoljavanje svih mjera zaštite i govornika i novinara. Pomalo neobična situacija u kojoj svatko stoji od onoga drugoga na potrebnoj i propisanoj udaljenosti, no, kao što je rekao zamjenik Tomljenović, najvažnije se brinuti o sebi jer se tako brine i o drugima.

Lika-express

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima