Inicijativa za promjenu školskog kalendara

Objavljeno: 01/09/2016

U redakciju internetskog portala Lika-express stiglo je priopćenje kandidata HSS-a s liste Narodne koalicije za parlamentarne izbore Hrvoja Račića. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U više navrata tijekom ove kampanje govorio sam o potrebi promjene školskog kalendara. Kada bi školska godina počela početkom listopada, a završila sredinom srpnja ta promjena bi hrvatskom turizmu,  prema procjenama naših stručnjaka mogla donijeti dodatnih milijardu eura novih prihoda , a u provedbi ne bi ništa koštala.

Promjenom školskog kalendara otvorila bi se realna mogućnost produžetka turističke sezone na cijeli rujan kada bi i domaći gosti mogli iskoristiti povoljnije aranžmane dok bi se za strane goste otvorio dodatni prostor u mjesecu kolovozu, čime bi cijelo gospodarstvo dobilo dodatni zamah. Ta mjera bi lančano omogućila povećanje zaposlenosti sezonskih radnika u turizmu, povećanje prodaje hrane, svih uslužnih djelatnosti, a pravilnom organizacijom prodajnih lanaca i hrvatska poljoprivreda bi dobila novu mogućnost. To se posebno odnosi na proizvođače voća i povrća na kontinentalnom dijelu Hrvatske koje dozrijeva krajem ljeta i početkom jeseni.

Kako je posljednjih dana iz Hrvatske gospodarske komore odaslan poziv za odgodu početka školske godine za tjedan dana uz podršku Ministarstva turizma i iznajmljivača, pozivam sve sudionike na otvaranje javne rasprave u Hrvatskoj kako bismo već početkom jeseni pripremili nacrt zakona koji bi se primijenio u idućoj školskoj godini.

HSS će nakon izbora preuzeti odgovornost za hrvatsku poljoprivredu koja će postati pokretač i vodeća grana razvoja, koja će zaustaviti iseljavanje iz ruralnih prostora te provesti mjere koje će obnoviti poljoprivrednu proizvodnju, a samim time omogućiti i ukupni razvoj. Jedna od prvih mjera koje ćemo poduzeti biti će pokretanje izmjene školskog kalendara.
Samo ljudi koji su svoji mogu ispravno odlučivati koga će birati.
Kad bude većina takvih, tada će najbolji od svih nas biti izabrani da vode našu Hrvatsku,koja će tada napokon postati ponosna i SVOJA“.- stoji u priopćenju za javnost Hrvoja Račića.

Možda Vas zanima