Izbori su nam pred vratima

Objavljeno: 01/09/2016

Prvi je dan mjeseca rujna, mjeseca parlamentarnih izbora. Nakon 10 mjeseci  ponovno ćemo izići na izbore i nastojati izabrati kvalitetniju grupu političara nego što smo to napravili prije 10 mjeseci. U ličko-senjskoj županiji, kao dijelu 9.izborne jedinice imamo mogućnost preferencijalnim glasovima izabrati svoje ljude u Saboru. A sve to uvod je u lokalne izbore do kojih je ostalo još dosta vremena,ali već je sada jasno da bi mogli biti zanimljiviji nego ikada.

GOSPIĆ- Do parlamentarnih izbora, nikad neizvjesnijih, nikad zanimljivijih,ali i zbog višemjesečne „krize“ vlasti, nikad važnijih preostalo je još deset dana. Na tim izborima bit će i najviše kandidata iz ličko-senjske županije, u fokusu je njih pet. Na listi HDZ-a dva su kandidata iz ove županije. I zbog pozicije u stranci i zbog načina vođenja politike i ove kampanje u glavnoga se prometnuo Darko Milinović. Na listi Narodne koalicije dva su kandidata, Nikola Maras iz SDP-a i Hrvoje Račić iz SDP-ova novog političkog partnera, HSS-a. Račić je uveo dosta novosti u kampanju pred ove izbore u kojima je bitan svaki preferencijalni glas, igra na situaciju da ogromna deveta izborna jedinica obuhvaća Liku, Primorje i Dalmaciju pa i u svom radu želi spojiti te tri regije. Pomalo zatajnu kampanju vodi još uvijek aktualna dožupanica Ivana Tomaš koja se nalazi na listi koalicije okupljene oko Milana Bandića. Peto eksponirano ime na listama iz Like je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac. On je dio koalicije nezavisnih lista MOST, a na nedavno predstavljanje MOST-a u Gospić došao je i gradonačelnik Novalje Ante Dabo, osoba koja također podupire MOST.  Ovakvo „bogatstvo“ kandidata zanimljiv je uvod i u lokalne izbore koji će se održati u svibnju sljedeće godine. Stjepan Kostelac smatra da čak 9,500 zaposlenih u županiji u javnom sektoru čelnicima županije služi kao glasačka mašina. „Oni te ljude prisiljavaju da glasaju za njih, naređuju im i prijete im otkazima, te tako postižu ovakve rezultate. Mi se borimo protiv korupcije, nepotizma i klijentelizma koji vlada u županiji i nastojati ćemo da se to promjeni“- kaže Kostelac koji kao prve promjene vidi poraze HDZ-a na lokalnim izborima u Otočcu i Novalji. Kostelac očekuje takve promjene i u Senju i u Gospiću, pa čak i na razini županije.

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo kaže da MOST ima vjerodostojnost, a ne oni koji se busaju u prsa s tim,a rušili su svoju vladu. „Dragi Gospićani i Ličani, ne bojte se. Vrijeme je demokracije i slobodnih mišljenja. Pustite prijetnje, ucjene i pritiske“- poručio je Dabo prije nekoliko dana iz Gospića.

Parlamentarni izbori su pred vratima,ali oni su i filter za lokalne izbore koji će se održati u proljeće sljedeće godine. Ličko-senjska županija ima 4 grada i 8 općina. Ne tako davno u većini njih na vlasti je bio HDZ. Trenutno HDZ drži 2 grada i 4 općine. Sve to najavljuje da je pred nama još 8 zanimljivh dana kampanje, a onda uz slaganja i preslagivanja nacionalne vlasti, i u sjeni toga pripreme za vruće političke zimu i ljeto koji će nas čekati pred lokalne izbore.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima