Karlo Starčević: “u 2019.godini samo u infrastrukturu ulažemo 24 milijuna kuna, kreće i proizvodnja”!!!

Objavljeno: 23/12/2018

Kraj godine prilika je za rezimiranje i ocjenjivanje onog što se napravilo tijekom nje. Veliki  intervju za portal Lika-express dao je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević koji, smatra da je 2018.godina bila godina u kojoj je zaustavljen pad grada i u kojoj su kola krenula u pozitivnom pravcu. Dugovi su gotovo sanirani investira se u infrastrukturu,a uskoro kreće i proizvodnja. 

GOSPIĆ- „Da je netko drugi gradonačelnik pričao bi o velikim uspjesima“- kaže i dodaje da su uistinu i ostvareni  veliki uspjesi, saniran je proračun, investiralo se blizu 18 milijuna kuna u projekte koji još nisu završeni. Od oko 21 milijun kuna duga otplaćeno je 16, ostatak je dugoročan i biti će riješen u naredne dvije godine. „Za mene ipak godina je spora. Dinamika u svijetu je takva da mi u Gospiću ne možemo dozvoliti prosječnost i prosječnu brzinu“- ističe on. Kaže da se razvoj mora ubrzati u svim segmentima. Kao najveći uspjeh on ističe pad koji je zaustavljen u jesen,a kola su sada okrenuta u suprotnom pravcu. „Imamo ugovorenih 24 milijuna kuna za infrastrukturne investicije u 2019.godini. U razne proračune, u dogovoru s raznim ministarstvima stavili smo gotovo nepunih 20 milijuna kuna. Nadam se da će to proći jer smo dobili takva obećanja“. Ponajviše se radi na pokretanju proizvodnje koja bi trebala biti jedini generator povratka u Gospić i u Liku. „Doživjeli smo dno, iz Gospića i Like se više nema tko iseliti. Bez Fonda za poravnavanje i razvoja nerazvijenih krajeva nema ni države Hrvatske,a kamoli uspješnog i bogatog Gospića i Like“- kaže gradonačelnik i traži da svi zajedno iz županije, gradova i općina to moraju prezentirati državi.

Demografska slika je teška, Starčević kaže da je Lički Osik sa stanovništvom prepolovljen,a najveća je tragedija da je iz tog naselja možda otišlo  90% mladih. „Usredotočio sam sve svoje vrijeme i energiju za pokretanje proizvodnje u Osiku i Gospiću da bi se ti mladi ljudi koji su naša budućnost vratili u Gospić. Ostalu ni oni tamo trajno to je nepremostiva tragedija za nas“. Ističe da će na proljeće gotovo sigurno krenuti proizvodnja, no nije nam htio otkriti o kojim se projektima točno radi. Nažalost bilo je slučajeva da su pojedinci kočili takve projekte, pa je sada najbolje ne otkrivati o čemu se radi.

Ove godine napravljen je veliki iskorak u kontroli vodoopskrbe gradnjom mjerne stanice. Pravit će se još dvije takve stanice. Radi se kanalizacija u Budačkoj ulici koja će u sklopu aglomeracije ići sve do Ličkog Osika,a na sustav će se priključiti Budak, stari Lički Osik, novi Lički Osik, dio Mušaluka i vjerojatno bivši MOL. Tu su i opskrba vodom u Bužimu i Mogoriću, te dio Velike Plane. Kompletan grad je osvjetljen, instalirane su mjerne garniture u 14 trafo- stanica, postavljeno je oko 200 rasvjetnih tijela.

Projekata je puno, kao i planova. Prostora za popravak ima, ipak Starčević godinu ocjenjuje, onako školski sa +3 ili -4.

Intervju s gradonačelnikom Starčevićem pogledajte OVDJE

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima