Karlo Starčević za portal gradonačelnik.hr :”Krizu smo dočekali sa stabilnim financijama i proračunom pa sad možemo pomoći poduzetnicima – osigurali smo im milijun i pol kuna i izravnu novčanu pomoć za održavanje likvidnosti”

Objavljeno: 24/04/2020

GOSPIĆ- Portal gradonačelnik.hr,  koji prati događanja u hrvatskim gradovima, ovih dana objavio je veliki intervju s gradonačelnikom Gospića Karlom Starčevićem. On im je između ostaloga govorio i o aktivnostima gradske uprave u vrijeme pandemije koronavirusa koju su dočekali spremni i odmah poduzeli konkretne i snažne mjere. Razgovor pročitajte OVDJE i u nastavku teksta:

Kao poduzetnik napravio sam tvornicu na livadi, zaposlio ljude,  prodajem svoj proizvod, dobro poslujem i izvršavam svoje obveze.  Kao gradonačelnik volio bih da nas je više iz reda privatnih poduzetnika i da takav način razmišljanja postane mjerilo u Hrvatskoj, a ne da bavljenje politikom  služi za osobni profit i bogaćenje.

 Karlo Starčević po mnogočemu je jedinstven i jedini u ovom gradonačelničkom sazivu u Hrvatskoj. Jedini paralelno sa gradonačelničkim poslom uspješno vodi privatni biznis iz kojega prima i plaću, dok se gradonačelničke odrekao u korist studenata za čije stipendije godišnje uplaćuje preko sto tisuća kuna. Jedini je, nadalje, u svojoj gradskoj upravi potpuno ukinuo službene kartice, automobile, troškove dnevnica i službenih putovanja, te je u protekle tri godine racionalnim poslovanjem i mjerama štednje uspio sanirati jedan od najvećih naslijeđenih dugova i ‘kostura iz ormara’, a istovremeno pokrenuti i niz projekata. Kako i na koji način, i koliko ga je u svemu poremetila kriza s koronom, ispričao nam je u intervjuu.

Gospodine Starčević, usred smo epidemije korona virusa koja će očito imati nesagledive gospodarske posljedice. Kako se Grad Gospić nosi s ovom krizom i kojim mjerama pomažete svojim poduzetnicima da prežive u krizi?

– Odmah nakon 19.3.2020. donijeli smo Odluku o izvanrednim mjerama za vrijeme trajanja COVID-19  te oslobodili gospodarstvenike na koje se odnosi odluka o zabrani rada od plaćanja zakupnine za zakup poslovnih prostora i zakupnine, odnosno naknade za korištenje javnih površina i dijelova neizgrađenog građevinskog zemljišta, te im odgodio i   naplatu komunalne naknade i spomeničke rente za drugi kvartal 2020. godine (4., 5. i 6. mjesec), naravno s mogućnošću produljena. Isto tako donijeli smo i Odluku o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava namijenjenih ublažavanju posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19).

U skladu s nacionalnim mjerama koje provodi Vlada RH Grad Gospić također skrbi za sve one kojima je u ovim teškim okolnostima onemogućen rad. Svi oni koji su obuhvaćeni Odlukom nacionalnog stožera o zabrani rada i koji u ovom trenutku ne mogu obavljati svoje djelatnosti, dio njihovih troškova preuzet će Grad Gospić.  Dakle, osigurali smo milijun i pol kuna sredstava u proračunu koja su trebala biti potpore poduzetništvu, a sada će s obzirom na novonastalu situaciju  biti utrošena za održavanje likvidnosti tvrtki. To znači da svaki poduzetnik, sukladno Odluci i ovisno o veličini i broju zaposlenih njegove tvrtke ili obrta, mjesečno može dobiti određena sredstva u visini od 1500 pa do 7000 kuna  koja će mu pomoći  platiti tekuće troškove koje bez obzira na Odluku o zabrani rada mora platiti. Pri tome se misli na tekuće režije, zakupe poslovnih prostora, servise aparata i druge troškove.  Pozivam sve poduzetnike jave na javni poziv Grada Gospića Pozivamo ih da koriste i mjere Vlade i da učine sve kako bi sačuvali radna mjesta. Uvjet je da ne otpuštaju radnike. Ovo je tek prva mjera u nizu – kada vidimo koliko je ovih najpogđenijih , moći ćemo razmišljati i o onima kojima djelatnosti rade, ali su zbog tržišnih razloga također pogođeni. Istinski se nadam da ova situacija neće dugo potrajati.

Dio gradova zbog ove je krize krenuo s rigoroznim mjerama štednje i odustajanjem od planiranih projekata. Što Vi poduzimate i kakvi su Vam planovi?

– Još uvijek je situacija u proračunu dobra. U ovom trenutku određene uštede postižu se i time što ne financiramo programe udruga koji se ne mogu provoditi zbog zabrane okupljanja. Ukinuli smo na tri mjeseca naknade za članove upravnih vijeća i nastavit ćemo ako bude potrebno. Nadam se da će se što prije započeti s uobičajenim  životom jer neće biti dobro ukoliko  ovo stanje duže potraje. Tada ćemo naravno razmišljati i o nekim drugim interventnim mjerama.

Vratimo se na situaciju prije krize. U 2020. Grad Gospić je ušao sa proračunom od 100 milijuna kuna, gotovo dvostruko većim od onoga kojega ste naslijedili kad ste preuzeli grad. Na koji način ste uspjeli u dvije godine udvostručiti prihode Grada?

– Grad Gospić bio je preopterećen ugovorima koji za Grad i gradski proračun nisu bili u skladu sa pozitivnom poslovnom praksom. Ne možete konstantno rashodovati više nego što imate na prihodovnoj strani. Gradovi i općine, naravno, mogu imati velike minuse, međutim nije isto kada ste u minusu ili kada ste zaduženi zbog nekih objektivnih okolnosti koje su opet u službi naroda koji vas je birao ili kada ste u minusu jer punite nečije privatne džepove i zadovoljavate nečije apetite. Dakle, mi smo racionalnim upravljanjem riješili sve naslijeđene obveze i paralelno otvarali projekte koje financiraju EU fondovi ili resorna ministarstva. Poduzeli smo sve mjere pravovremene naplate gradskih prihoda, ranije se to nije radilo, i  naravno smanjivali smo sve nepotrebne rashode. Dio sredstava koji  su bili u minusu smanjili smo i na način da smo kroz tri godine donijeli Odluku o sukcesivnom pokriću manjka i tom odlukom manjak otplaćujemo još ove godine,  nakon koje bi u potpunosti izišli iz minusa, dakle bili bi na nuli. Smatram to velikim uspjehom. Na žalost, sada namu prilog  ne ide ova situacija s gospodarskim problemima izazvanim epidemijom korona virusa te u tom smislu moramo razmišljati dugoročno i zbog slabijeg punjenja proračuna biti spremni i na financijski teža razdoblja nego što je to sada.

 

Koji su ključni projekti koje planirate u ovoj godini i od kojih ćete morati odustati zbog novonastale krize?

 – U ovoj godini planirani su mnogi projekti. Svakako, jedan od javnosti zanimljivijih projekata jest uređenje Trga ispred Kulturno Informativnog Centra gdje bi se konačno postavio Teslin spomenik koji čeka svoj povratak u Gospić. Uz sve ostalo, Nikola Tesla svakako je i jedan je od najvažnijih aspekata turizma grada Gospića, pošto njegovu rodnu kuću, odnosno Memorijalni centar godišnje dolaze vidjeti desetine tisuća ljudi iz cijeloga svijeta. Ovaj potez dat će našem turizmu dodatan vjetar u leđa i vrlo zanimljivu turističku atrakciju. Nadalje, gradnja dvorane borilačkih vještina, uređenje stadiona  i atletske staze i borilišta , projekti za sortirnicu i reciklažno dvorište su gotovi, projekt šetnice na rijeci Novčici je gotov i u fazi smo ishodovanja građevinske dozvole –  sve to dio je onoga što smo u gradu planirali. Međutim najprioritetnija nam je obnova stambenih zgrada na Ličkom Osiku koju smo počeli zajedno sa Vladinim uredom za stambeno zbrinjavanje i obnovom krovišta gdje se Grad Gospić uključio u sufinanciranje istih. S obzirom na nastalu situaciju s koronavirusom vidjet ćemo što će se od tih projekta realizirati u ovoj godini. Trenutna situacija je takva da Grad Gospić sva sredstva u skladu s proračunskim mogućnostima preusmjerava u potpore poduzetništvu. Isto tako svi projekti koje smo trebali financirati u suradnji s našim udrugama civilnog društva za ovu godinu su upitni. Žao mi je što je tako, ali ovo je dokaz da smo jako ranjivi i da se u svakom smislu i ljudskom i ekonomskom moramo osnaživati.

Osim što ste udvostručili proračun, u dvije i pol godine ste uspjeli riješiti preko 20 milijuna kuna naslijeđenih dugova i obveza. Kako?

Po primitku dužnosti smo službeno naslijedili gotovo 7 milijuna kuna obveza. Iza toga su počeli stizati računi na naplatu za sve ono što je bivša vlast potrošila u tijeku izborne kampanje. Dakako da je i tu bilo starih obveza koje su polako dolazile na naplatu ili bolje rečeno- ispadale iz ormara. Tako smo zaključno sa 2019. godinom sumirali više od 20 milijuna  kuna obveza koje su napravljene prije moga mandata. Sve to nas je spriječilo u bržem radu jer jednostavno  nismo imali sredstava za investicije u gospodarstvene projekte koji bi donijeli nova zapošljavanja.

Kakva je danas financijska situacija u Gradu Gospiću, jeste li konačno u plusu?

– Grad Gospić je danas financijski stabilan. Trenutno stanje na računu je i više nego dobro. Uspjeli smo platiti obveze koje su nas pritiskale. Riješili smo gotovo sva stara dugovanja, stvorili smo od Grada novi imidž redovnog platiše svojih obveza, sve što radimo i svima s kojima surađujemo i poslujemo plaćamo na vrijeme. Štetne ugovore ne potpisujemo i javni novac trošimo odgovorno i u maniri dobrog gospodara. Trenutno, zajedno sa proračunskim korisnicima dobro podnosimo ovo stanje oko epidemije, sredstva smo preusmjerili  za likvidnost malog, ali vrlo vrijednog broja privatnih tvrtki i obrta u našem gradu i svi zajedno se nadamo da ovo neće dugo potrajati. Međutim, ističem krizu, za koju nismo ni znali da će se dogoditi, dočekali smo financijski stabilni. Mislim da je to velika razlika od načina na koji je grad vođen ranije i da smo u tom smislu puno napravili. Osim toga sve što radimo vrlo je transparentno, dobili smo i priznanje za transparentnost, i građani imaju pravo znati i znaju što se sve radi  javnim novcem. To je njihovo pravo, a naša obveza.

 Predstavljajući ovogodišnji proračun Vaša zamjenica je navela da su u planiranju troškova dodatno smanjeni rashodi gradonačelnika i samoga Grada. Što je još ostalo za rezanje nakon što ste se u samom startu odrekli i plaće, mobitela, automobila, putnih troškova…? Kolike ste uštede uspjeli postići na tim troškovima?

 –Kako sam već rekao reducirali smo sve nepotrebne rashode. Jedini smo dužnosnici u RH koji nemamo bankovnih kartica niti službenih vozila, niti si isplaćujemodnevnice i putne troškove. Možete si zamisliti koliko samo na tim stavkama štedimo. Dugo bih govorio koje su to sve stavke na kojima se jako pazi, ali pokušat ću vam samo ukratko objasniti način našeg odnošenja prema novcu građana. Svaki račun osobno provjeravam i potpisujem. Od svojih suradnika očekujem da se u skladu s poslovima na koje su raspoređeni odgovorno ponašaju kada je riječ o gradskim sredstvima. Pri tome ne mislim samo na službenike u upravi, već mislim i na ravnatelje gradskih ustanova. Nema nepotrebnih izdataka i razmišljamo dugoročno.

Smanjili smo sredstva na Proračunskoj zalihi kojom kao gradonačelnik raspolažem i pažljivo i samo u iznimnim okolnostima i za nepredviđene situacije kao što je ova sada s epidemijom, trošimo proračunsku zalihu. Iz te zalihe kupili smo maske za najugroženije stanovnike i podijelili ih u suradnji s gradskim Crvenim križem, pomogli smo OB Gospić  za kupnju posebne perilice za rublje, donirali sredstva braniteljskoj udruzi „Vukovi“ za kupnju respiratora te financirali neke druge hitne potrebe. Dakako da smo se odazvali i pomoći Zagrebu poslije potresa sa kojim imamo uvijek izvrsne odnose. Svi ovi potezi zajedno doveli su do toga da je Grad danas „tvrtka“ bez dugovanja prema dobavljačima i da naši građani znaju da se njihov novac troši racionalno.

 Svoju plaću dajem studentima, za njih izdvajam više od sto tisuća kuna godišnje

 

Jedini ste gradonačelnik u zemlji koji se odrekao gradonačelničke plaće te njome stipendirate studente, a uz to još toliko sredstava izdvajate iz vlastitih primanja. Koliko ukupno izdvajate za stipendije iz vlastitog džepa i koju poruku time želite poslati?

-To sam i obećao i bilo je jedno od glavnih obećanja izborne kampanje. U političku borbu nisam se uključio iz osobnih razloga, niti egzistencijalnih, a kamoli radi bogaćenja, što je u Hrvatskoj na žalost čest razlog ulaska u politiku. Moja je namjera bila pokazati ljudima da se javni novac može trošiti i drugačije nego je to kod nas, ne samo u Gospiću, godinama bila praksa. Svoju plaću dajem studentima. Za njih izdvajam godišnje više od sto tisuća kn. Redom su to iznimni mladi ljudi, koji postižu vrhunske rezultate na studijima diljem Hrvatske. Čast mi je da im mogu pomoći u njihovom trudu i radu. Očekujem da oni nastave sutra brinuti o razvoju Gospića i dakako o onima kojima će to biti potrebno.

 Uz to ste, nakon niza godina, odmah ponovo uveli i gradske stipendije za koje ste ove godine osigurali dodatna sredstva. Koliko ukupno iz proračuna izdvajate za stipendije?

-Gradske stipendije dodjeljuju se učenicima srednjih škola i studentima. Ukupna sredstva iznose oko sto sedamdeset tisuća kuna i svake godine objavljuje se Javni natječaj, tako da, što kroz moje što kroz gradske stipendije u ovom trenutku financiramo  oko  50 studenata i učenika. Tu praksu ćemo i nastaviti jer smatramo da je ulaganje u znanje mladih najbolje ulaganje u budućnost Gospića.

 Uveli ste bili i program instrukcija i priprema za državnu maturu za srednjoškolce, i to također o vlastitom trošku. Kako to danas funkcionira?

-U samom početku je bio veliki odaziv srednjoškolskih učenika, gimnazije i strukovne škole. Međutim nakon otprilike tri mjeseca su mnogi učenici prestali dolaziti na dopunsku nastavu. O razlozima je teško govoriti, ali ako sada kažem da je to u Gospiću također imalo politički predznak, moji oponenti će reći da sam ja umislio. Međutim, siguran sam da u to vrijeme roditelji nisu svoju djecu slali na dodatne sate jer je sve imalo taj politički prizvuk. Imali smo dva vrsna profesora fizike i matematike koji su ulagali sebe u taj projekt, ali je nažalost uslijed nedolaska učenika taj projekt obustavljen. Pokaže li se u budućnosti interes naših učenika, vrlo rado ćemo projekt nastaviti. Volio bih da roditelji i djeca pokažu interes. Neka bez ustezanja kažu što žele, što im je potrebno pa ćemo to i osigurati. Isto tako ističem kako Grad Gospić i dalje financira pripreme za maturu koje se održavaju u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčević.

 Ove ste godine za razvoj gospodarstva osigurali dodatna sredstva, a uvodite i novi program poticanja poduzetništva.  Što točno planirate i koliko se za poduzetnike izdvajalo u proteklim godinama?

-Ove smo godine po prvi put u Proračunu ostavili cca 2 milijuna kuna  za potpore poduzetništvu te u poljoprivredi i turizmu. Osim potpora koje redovito dodjeljujemo za poljoprivrednike i razvoj njihovih poljoprivrednih djelatnosti  ove godine naša namjera bila je poticati lokalnu poduzetničku ideju, bilo da je ona u povojima pa je potrebna pomoć pri realizaciji, bilo da se radi o poduzetniku koji posluje neko vrijeme ali mu potreban poticaj. Ovo je prvi put da se Grad odlučio na takvu vrstu potpore. Osobno, svjestan sam da bi za pravo poticanje poduzetništva trebalo biti i više novca, međutim to je nešto što je Grad u trenutku donošenja proračuna mogao planirati. Na žalost, današnja situacija s koronavirusom poremetila je te naše planove. Stoga smo ta sredstva, ali i druga sredstva od naknada za Upravna vijeća, Vijećničke naknade, pa do sredstava koja su bila potrebna za organizaciju manifestacija i dr. sva preusmjerili na poduzetništvo, ali ovog puta za njihovu likvidnost jer im je Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite zabranjen rad. Odlučili smo pomoći onima koji su u ovom trenu najpogođeniji među nama, a osim što skrbe za rad svojih obrta ili tvrtki oni skrbe i za svoje ili još nekoliko radnih mjesta. Mi takve ljude moramo pomagati. Nekada ranije za poduzetnike nije bilo sluha. Bili su oni „poduzetnici“ koji su bili bliski s predstavnicima lokalne vlasti pa su oni živjeli od proračuna. To su štetni ugovori o kojima sam govorio. To su ugovori po kojima je nešto višestruko preplaćeno. To nije poduzetništvo. To je neka čudna simbioza. Moram reći da zapravo samo pravi poduzetnik zna kako je to stvarati poslovnu ideju, realizirati je na tržištu i boriti se za opstanak. Svaka varijacija i svaka nova nepredviđena okolnost mogu vas baciti na koljena.

To je ono što mnogi iz udobnosti svojih poslova ne mogu razumjeti. Zato pozdravljam i mjere Vlade u ovoj situaciji, a Grad Gospić odmah se interventnim mjerama uključio u potpore za poduzetništvo. Vjerujem da ćemo ovim mjerama mnogima u Gospiću pomoći da zadrže svoje tvrtke ili obrte, da zadrže radna mjesta svojih zaposlenika i da iz krize izađu što manje oštećeni i sposobni nastaviti borbu na tržištu.

 Kako Vi, kao poduzetnik koji i danas plaću prima iz vlastitog poduzeća, gledate na poduzetničku sliku Grada Gospića i vidite li neke pomake naprijed u odnosu na prethodne godine?

-Teško je imati poduzetničku klimu u gradu gdje je poduzetništvo sustavno gušeno. Predstavnici struktura vlasti koji su ovdje bili prije mog dolaska bavili su se samo jednom stvari, a to vam se kod nas u narodu kaže „ne talasaj“. Dakle, najbolje da se ništa ne radi, da se nitko ne razvija, nema potrebe imati ideje, a ne daj Bože još i nešto realizirati. Takav način viđenja gospodarstva nam je uništio više od 10.000 radnih mjesta u Gospiću poslije Domovinskog rata. Ljudi koji su sposobni sami nešto napraviti nikog se ne boje, a takvi ljudi svakako su prijetnja jer su samostalni i mogu misliti svojom glavom. Oni nikog ne mole i nikome nisu dužni. Za poduzetnika osim ideje, važan je i stav. Na žalost trenutno, upravo zbog navedenih poremećaja kojima smo svjedočili 20 i više godina, danas u našem kraju imamo mali broj mladih ljudi koji su pokretači i koji će na ovakav način gledati na život. Imamo puno ljudi koji djeluju pomalo izgubljeni i nešto traže, ali nemaju sigurnosti i samopouzdanja da bi nešto kreirali pa još i realizirali. Nemaju povjerenja u vlastite snage, a nemaju ni u nas povjerenja. To vidim kao veliki problem i trebat će vremena da se to promijeni ali to mijenjamo svakodnevno. I unatoč svemu što sam  kao građanin, poduzetnik, povratnik i gradonačelnik učinio za Grad Gospić još uvijek postoje oni koji me prozivaju za „sukob interesa“, na isti način progovaraju i o mojim suradnicima i pokušavaju blaćenjem drugih sebe izdignuti. Ali naša postignuća o nama govore. Kao poduzetnik napravio sam tvornicu na livadi, zaposlio ljude,  prodajem svoj proizvod, dobro poslujem i izvršavam svoje obveze.  Kao gradonačelnik volio bih da nas je više iz reda privatnih poduzetnika i da takav način razmišljanja postane mjerilo u Hrvatskoj, a ne da bavljenje politikom  služi za osobni profit i bogaćenje.

 Na koji način privlačite investitore i javljaju li se novi, hoće li u dogledno vrijeme biti novih investicija?

-Sve ono što je u domeni Grada nudimo a to je: smanjenje komunalnog doprinosa, smanjenje ili čak oslobađanje komunalne naknade za investitore, ishođenje dozvola u najkraćem mogućem zakonskom roku, logističku i savjetodavnu pomoć itd… Nažalost Država kao institucija ne brine za njena ruralna ili rubna područje. Imali smo inicijativu i prijedloge da se na ovim prostorima osnuju tvrtke od strateškog interesa RH, što se sada pokazalo u vremenu koronavirusa potrebnim, međutim nažalost službeno sa nacionalne razine nije bilo sluha. Mislim da bi danas jedan Fond za nerazvijena područja bio itekako potreban i iz kojega bi se financirala novostvorena radna mjesta. Kada bi Vlada to prepoznala, sa našim znanjem i inicijativom bi brzo krenuli naprijed. Još jednom ću naglasiti da su investitori u Gradu Gospiću i više nego dobrodošli i mogu biti sigurni da ćemo svakog primiti maksimalno profesionalno te da će im gradska uprava biti profesionalan vjetar u leđa, a ne otegotna birokratska okolnost. Nadam se da će netko od njih i pročitati ovaj razgovor i odabrati Gospić za svoju poslovnu adresu. (Marija Pulić Drljača)

Možda Vas zanima