Koja je svrha aktualnog sata kad ne traje ni 10 minuta???

Objavljeno: 25/09/2017

GOSPIĆ- Treća sjednica Skupštine Ličko-senjske županije započela je aktualnim satom. Iako se taj dio sjednice naziva tako, nema nigdje pravila da i traje sat vremena. Ali na sjednicama skupštine Ličko-senjske županije, on se jedva rastegne na 10 minuta. Možda bi ga trebali nazvati aktualna minuta. Iz oporbenih redova u nastavku sjednice, točnije od Ante Dabe iz Nezavisne liste Bura promjena  moglo se čuti da treba nešto mijenjati pa da aktualni sat bude slobodniji uz više komunikacije. S druge strane župan Darko Milinović ističe da se praksa najavljivanja pitanja uvela tako da se izvršna vlast pripremi i da ponudi što konkretniji odgovor. Zanimljivo, Milinović za kratkoću aktualnog sata optužuje oporbu i zamjera im što imaju samo dva pitanja. Predlaže im da se dogovore tko će što pitati pa da tako se rasporede da svi oporbenjaci postave neko pitanje. Zanimljiv je to prijedlog jer to praktički znači da vijećnici iz vladajućeg HDZ-a i koalicijskih partnera tijekom ovoga četverogodišnjeg mandata ništa neće ni pitati. Pa zašto smo ih onda birali? Da budu samo stranačka mašinerija za dizanje ruku?

Vratimo se konkretno današnjem aktualnom satu. Oba pitanja došla su iz redova SDP-a. Tomislav Zrinski konstatirao je da je naša županija jedna od tri u državi koja nema sklonište za napuštene životinje. “Obaveza osnivanja skloništa postoji  od Zakona o zaštiti životinja iz 2006.godine. Uz to radi se o najmanje dvije zaposlene osobe. Korist se vidi i u vidu manje pasa i mačaka lutalica. Također azili djeluju edukativno i uči ljude suosjećajnosti i empatiji“- ističe Zrinski i pita dožupanicu Renatu Hodak, postoji li lokacija i može li se županija obvezati da će biti osiguran bar dio sredstava za otvaranje azila do donošenja proračuna za sljedeću godinu. Zamjenica župana istakla je da se razgovara sa udrugama za zaštitu životinja, a župan je u traženju mogućnosti kako bi se azil što prije stavio u funkciju. “Sastanak sa udrugama za zaštitu životinja održati će se do kraja godine kako bi se našlo najpovoljnije rješenje“- obećava Hodak.

Nikola Maras, također iz SDP-a, pitao je župana Milinovića je li upoznat sa stanjem u Osnovnoj školi u Otočcu u kojoj je jedan razred, drugiB, ostao bez učiteljice. Maras ističe da se u medijima proziva sadašnja dožupanica i župan, kao i predsjednik HDZ-a Otočac Branislav Šutić i kako kaže Maras “njegova asistentica Vlatka Ružić” pa Maras pita što se kani poduzeti. “Djelomično sam upoznat sa situacijom. Roditelji kod mene nisu zatražili nikakav sastanak. Nisam 100% siguran, mislim da je nastava organizirana, djelatnica je na bolovanju,ali zamjena je angažirana”- ističe Milinović. Na to je Maras odgovorio  “pošto se radi o ljudima koji su do sada bili medijski eksponirani po pitanju školstva i problema u školstvu, gospodinu Šutiću i gospođi Ružić, molim Vas da dobro i temeljito izanalizirate što se radi u toj osnovnoj školi jer mediji pišu da se nastavnica ucjenjuje s radnim mjestom kako bi ga s vremenom izgubila. Naravno sve upućuje da se radi o političkom kadroviranju što je nedopustivo” kaže Maras.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima