Konačno lijepa slika iz Gospića: apsolutna podrška članova Gradskog vijeća gradonačelniku Karlu Starčeviću

Objavljeno: 12/12/2017

1.prosinca ove godine u novijoj  gospićkoj  političkoj  povijesti značio je pravi presedan, sjednica vijeća Grada Gospića je prekinuta tijekom raspravljanja rebalansa gradskog proračuna. Na današnjem nastavku iste sjednice potpuno drugačija slika, prava politička idila i ljubav. Toliko je “jedinstvo” dvaju politički suprostavljenih tabora bilo veliko da je u jednom trenutku predsjednik kluba zastupnika HDZ-a i koalicijskih partnera i bivši gradonačelnik Petar Krmpotić rekao:”toliko hvalimo sadašnjeg gradonačelnika da će netko pomisliti da smo u koaliciji”. Uz tri HDZ-ova amandmana prihvaćen je rebalans ovogodišnjeg proračuna. Ukratko, u Vijeću pomirljivi tonovi i konkretni prijedlozi koji trenutno znače božićnice za nezaposlene i umirovljenike s malim mirovinama, te stipendije za studente u sljedećoj godini. Eto, to je Duh Božića i Došašća, a ne politiziranje i rad na štetu građana. 

GOSPIĆ- “Mi smo većina u Vijeću i željeli smo tu većinu konzumirati na jedan način, Gradonačelnik također konzumira svoje ovlasti koje mu je dao zakon. Zadnja sjednica završila je dosta burno, bilo je malo i uvreda, gradonačelnik se ispričao ako je u žaru borbe nas uvrijedio, to je bio naš preduvjet. Dijalog je bio dosta  kulturan”- rekao je danas na početku nastavka sjednice Vijeća grada Gospića bivši gradonačelnik, sada predsjednik kluba vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera Petar Krmpotić. Rekao je da i dalje njegov klub smatra da rebalans kasni,te da se ne slažu s micanjem stipendija jer je predlagatelj rekao da nema pravilnika. Do sada nije bilo sredstava za stipendije koje su već nekoliko godina bile predviđene u iznosu 70,000 kuna zato što je novce  koji su pripadali gradu, i to čak 50 milijuna kuna, uzela SDP-ova Vlada pa već godinama nije bilo novaca za 70,000 kuna stipendija. – pojasnio je između ostaloga Krmpotić. Rekao je nadalje da mu je drago što je gradonačelnik ostavio sredstva za branitelje i rekreativni sport i potom predstavio tri amandmana. “Podnosimo amandmane kako slijedi: nakladnička djelatnost, planirano 15,000 kuna , naš je prijedlog da se to briše u cijelosti. Stipendiranje studenata, ostale naknade građanima i kućanstvima, planirano 170,000 kuna, predlažemo novi iznos 0 kuna, te pomoć nezaposlenim osobama i umirovljenicima sa 168,000 planiranih da se poveća za 175,000 kuna na novi iznos od 353,000 kuna. Cilj je sljedeći. Kasnimo sa stipendijama pri čemu svatko ima svoj stav, no ta tema je ad acta. Tehnički, i da usvojimo rebalans sa stipendijama nemoguće je da studenti prikupe dokumentaciju i dobiju stipendije. Sada za ovu godinu ostaju stipendije Karla Starčevića,a ove gradske isplatiti će se u sljedećoj godini. Da ne propadne tih 170,000 kuna predlažemo da se za osobe koji imaju mirovinu manju od 1,500 kuna,a takvih je na području grada 786 isplate božićnice.  S tim sredstvima ispada 200 kuna božićnice i za tu skupinu građana“. rekao je između ostaloga Krmpotić. Da pojasnimo, uz 300 kuna božićnice za nezaposlene, sada će 200 kuna božićnice dobiti i umirovljenici s mirovinom manjom od 1,500 kuna.

Gradonačelnik Karlo Starčević s govornice poručuje sljedeće. “Vidite da je dobro došlo da se vlast promijenila u Gospiću. Kolega Krmpotiću, hvala puno na ovom prijedlogu, zajedno smo postali osjetljiviji prema sugrađanima niže platežne moći. Kako smo mi rekli da treba pomoći nezaposlenima, meni je tako drago da ste se vi odlučili za ovaj korak. Neće to biti puno,ali onima sa nižim primanjima to će dobro doći.”- kaže Starčević koji je prihvatio amandmane i poručio “idemo u pobjedu za dobrobit naših sugrađana“.

Pred kraj sjednice Klub vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera predložio je i pravilnik za dodjelu stipendija. I on je usuglašen sa izvršnom vlašću i prihvaćen pa će sljedeće godine konačno i u Gospiću gradske stipendije dobiti studenti koji zadovoljavaju kriterije izvrsnost, deficitarnost i ekonomski status.

Ukratko, u Vijeću pomirljivi tonovi i konkretni prijedlozi koji trenutno znače božićnice za nezaposlene i umirovljenike s malim mirovinama, te stipendije za studente u sljedećoj godini. Eto, to je Duh Božića i Došašća, a ne politiziranje i rad na štetu građana. Naše čestitke svim članovima Vijeća na ovakvom radu. Nadamo se da to nije bilo samo privremeno, već da će tako biti i kod donošenja proračuna za sljedeću godinu za nekoliko dana.

Video izvještaj sa ove sjednice pogledajte OVDJE

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima