Malverzacija u županijskom proračunu više ne bi trebalo biti jer je uvedeno internet bankarstvo!!!

Objavljeno: 08/02/2018

GOSPIĆ- Aktualni sat današnje sjednice Skupštine Ličko-senjske županije otvorio je SDP-ov Tomislav Zrinski koji je podsjetio da je prije godinu dana, javnost doznala da je tadašnji župan Milan Kolić, kao odgovorna osoba, protiv određenih osoba za koje su interne službe utvrdile protupravna ponašanja vezano uz financijska sredstva županije,  podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu. Zrinski kaže da je javnosti bilo više nego šokantno da se jednoj ustanovi moglo dogoditi takvo nešto i zanima ga što je poduzeto da se takve stvari,a pogotovo prebacivanje sredstava na nepoznate račune više ne događa. Župan Darko Milinović odgovara da je sve moguće pa i ovo što je Zrinski konstatirao i dodaje da je i za njega to bio šok. “Ova županija do sada nije imala internet- bankarstvo, financije su se radile na olovku. Napravili smo puno toga da se takve stvari, neću reći ne mogu, jer i informatikom se mogu dogoditi, uveli smo internet bankarstvo koje je u mnogome, da ne rečem 100%smanjilo moguće zlouporabe te vrste. To je na Državnom odvjetništvu i oni, po mojim saznanjima vrše izvode po tome pitanju“- odgovara Milinović i dodaje da je promijenjen pročelnik, uvedeno internet bankarstvo i centralizirane sve nabave i materijalni troškovi kako bi se na jednom mjestu kontrolirali svi troškovi.  Zrinski podsjeća da je revizija u poslovanju otkrila prema izvadcima žiro računa da je od siječnja do listopada 2016.godine na nepoznate račune u poslovnim bankama, bez knjigovodstvenih dokumenata isplaćeno 113.000 kuna.

Ante Franić (HSLS) pita hoće li se nastaviti projekt ekektrifikacije obnovljivim izvorima energije onih domaćinstava koja nemaju mogućnost spajanja na električnu mrežu, a koji je proveden prošle godine. Župan Milinović odgovara da nema javnog natječaja, županija je zainteresirana  za projekt,a kada Ministarstvo energetike  raspiše natječaj osigurati će se sredstva u proračunu.

Nikola Maras (SDP) osvrnuo se na aktualnu temu gradnje na području NP Plitvička Jezera. Posljednji događaj koji ga je ponukao na to je jedna istraživačka emisija na jednoj komercijalnoj televiziji s nacionalnom koncesijom u kojoj se spominje županijski Odjel za graditeljstvo i bivša pročelnica Katica Prpić. Maras pita zašto javnost ne zna ništa o nalazu koji je u županijskom Odjelu provelo Ministarstvo graditeljstva. Milinović odgovara da Prostorni plan NP Plitvička Jezera donosi Sabor i donio ga je dok je na vlasti bio SDP. „Nijedna građevinska dozvola nije izdana van građevinske zone. Nalaz Ministarstva graditeljstva ja nemam mandat da o njemu govorim u javnosti. To mora objasniti ministar. Sve ono što su rekli da mi moramo poduzeti mi smo poduzeli. Između ostaloga i stegovni postupak protiv jedne osobe. A kad me pitate za državnu tajnicu ona više nije djelatnik županije i mi nad njom nemamo ingerencije. Svaka  građevinska dozvola koja je izdana, je izdana u građevinskom području i nijedna nije izdana bez pročišćivača“- kaže Milinović.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima