Nikola Maras narodom kontra diktature

Objavljeno: 18/08/2016

Šef gospićkog SDP-a Nikola Maras održao je konferenciju za novinare kojom je, u neku ruku, i službeno započeo kampanju pred nadolazeće parlamentarne izbore. Na ovoj konferenciji ponovno je progovorio o raznim zbivanjima na području općine Karlobag u kojoj, prema njemu načelnik Ivan Tomljenović Mima vlada diktatorski

GOSPIĆ- „Poziv na savjest naroda kontra diktature“- naslov je konferencije za novinare koju je u Gospiću održao kandidat SDP-a na listi Narodne koalicije na parlamentarnim izborima  i prvi čovjek gospićkog SDP-a Nikola Maras. Prvi je ovo njegov javni nastup nakon što je prije skoro tri dana i službeno započela predizborna kampanja. S današnjom pressicom Maras otprilike kreće s teme kojom je SDP završio ili gotovo završio kampanju za parlamentarne izbore održane prošle godine. Tada on nije bio kandidat za Sabor, sada jest. I tada i desetak mjeseci kasnije Maras progovara o načelniku općine Karlobag Ivanu Tomljenoviću Mimi. „Poznato vam je da je taj načelnik pod istragom i da je u cijelu istragu uključena firma njegove supruge. O sudskom procesu nećemo govoriti,ali činjenica jest da je osumnjičen za mnogo toga“- govori Maras o Tomljenoviću. Vrlo je oštro govorio Maras o Tomljenoviću i načinu njegova vladanja Karlobagom na primjeru ugostitelja Dragana Zuanovića. On ima ugovor za najam ugostiteljskog prostora do 2020.godine ,no načelnik je došao na ideju kako Zuanovića istjerati iz prostora koji je uzeo u najam od karlobaškog komunalnog poduzeća Vegium. Maras se pribojava da Tomljenović ima neke privatne planove s komunalnim poduzećem koje ima 50-ak zaposlenih, radi široki krug usluga pa tako stvara monopol u općini i postaje nelojalna konkurencija svim ostalim poduzetnicima . „Znamo da je načelnik privatni poduzetnik, ima pilanu i mesnu industriju pa se moramo zapitati dali iste te usluge misli proširiti kroz komunalno poduzeće.To neka nam Tomljenović odgovori“- poziva ga Maras. On smatra da Tomljenović ima svoje carstvo i u općini radi što želi i kako želi. „Vrijeme je da pozovemo narod i branitelje da ovo ne dozvole. Ovdje nema demagogije, ovo je poziv koji je potreban da se to dogodi. Institucije nisu odradile svoj posao pa ih ja pozivam još jednom da se pozabave poduzećem Ivana Tomljenovića Mime“- kaže Maras.

I danas kao desetak mjeseci ranije s Marasom je na pressici bila Draga Vrban, bivša zaposlenica općine Karlobag, inače udovica domovinskog rata. Osim njenog, kaže Maras, sada postoje i novi slučajevi koji pokazuju kako načelnik općine rješava svoju vlast u općini. Maras je očekivao da će nakon njegove lanjske  pressice proraditi savjest kod Tomljenovića i da će pokazati respekt prema domovinskom ratu i braniteljima. No, prema Marasu, ne samo da se to nije dogodilo već je Draga Vrban  prošla kroz niz sudskih procesa. Kaže Maras  dobila je pozitivna rješenja od suda,ali Tomljenović je našao grub način kako da je pošalje na biro. „Donio je novi pravilnik o radnim mjestima i sistematizaciji i Draga Vrban je brutalno izbačena s posla. Danas je u jednoj lošoj financijskoj situaciji zahvaljujući načelniku pa pokušava financijski opstati sa svojim sinom kako bi preživjela“- kaže Maras. Draga Vrban je rješenje o prestanku službe u općini dobila 4.srpnja, nakon nove sistematizacije. Obratila se najjačim hrvatskim političarima, kao i Ministarstvu branitelja., no nitko joj nije odgovorio. „Pitam se dali ova država može zaštiti obitelj poginulog istinskog branitelja. Kako se štite lažnjaci, mogu li se zaštiti istinski branitelji?“-pita Vrban.

Dragan Zuanović inače nije stranačka osoba i također je hrvatski branitelj. On ističe da ga načelnik Tomljenović želi istjerati iz zakupa poslovnog prostora koji je sklopio s tvrtkom Vegium, odnosno općinskim komunalnim poduzećem. Ugovor se može prekinuti po isteku važenja, a to je 2020.godina . No krajem srpnja dobio je odluku iz Vegiuma o raskidu ugovora o zakupu poslovnog prostora i javne površine, odnosno terase. Tim odlukama ugovori se raskidaju jednostrano. „8.kolovoza iz poduzeća je poslan komunalni redar koji traži predaju prostora i terase u roku od 48 sati. Pokrenuo sam na Trgovačkom sudu u Rijeci parnični postupak s ciljem sprječavanja nasilne deložacije od strane načelnika Tomljenović“- kaže Zuanović koji razloge za sve ovo vidi u osobnom nefavoriziranju načelnikovog  načina rada i politike. Tako se, prema Zuanoviću, grubo zlorabi funkcija načelnika za obračun na privatnoj razini protiv neistomišljenika. U međuvremenu je dobio i novo rješenje o deložaciji najavljenu za 25.kolovoza u 9 sati. On ističe da se radi o nezakonitoj deložaciji jer to ne mogu napraviti zaposlenici komunalnog poduzeća već isključivo sudski ovrhovoditelj u pratnji policije.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima