Obnovom Mlinarske izbrisali svoju povijest?

Objavljeno: 07/07/2016

Aktualni sat trajao je više od sat vremena, nekoliko vijećnika postavljalo je pitanje o raznim temama,a mi smo iz aktualnog sata izdvojili pitanje vijećnika Nikole Marasa, Marijana Brkljačića i Sanje Rukavina. Svima njima odgovarao je gradonačelnik Petar Krmpotić

GOSPIĆ-  Nizom pitanja Nikole Marasa iz SDP-a započeo je aktualni sat sjednice Vijeća grada Gospića.  Maras  je ponovno potakao pitanje gradske tržnice koja je u izradi i on smatra da je  projekt sa nadstrešnicom jako loše rješenje. Osim toga zanima ga i kako će se regulirati naplaćivanje  parkinga kod zgrada  koje imaju više stanova nego što je parkirnih mjesta. Zanima ga i zašto se odmah uklanjaju vijenci koje članovi njegove stranke postave uz spomen obilježja u Gospiću i Klancu povodom Dana antifašističke borbe. Zanima ga i što je grad Gospić napravio da uveliča 160.-obljetnicu rođenja Nikole Tesle 10.srpnja.

Gradonačelnik Petar Krmpotić istakao je da se tržnica radi i dalje prema projektu. „Mi radimo ono za što mislimo da je ispravno i da je dobro i za potrošače i za prodavače na gradskoj tržnici. Projekt će biti  funkcionalan, ali dat će izgledom i turistički doprinos razvoju grada Gospića“- ističe Krmpotić. Govoreći o naplati parkiranja ili točnije o uređenju prometa u mirovanju kojemu je cilj da što više automobila iskoristi što veći broj mjesta, a da se ne događa situacija da nečiji automobil stoji više sati,a drugi vozači ne mogu parkirati kako bi obavili svoje poslove, Krmpotić ističe da je u konkretnim situacijama osnovni  postulat vlasništvo i ukoliko su stanari vlasnici parkirališta tu ništa nije sporno.  Za gradonačelnika Krmpotića obilježavanje Dana antifašizma je politička tema,a sa uklanjanjem vijenaca on nije upoznat.“Što se tiče mene osobno i mog stava osuđujem svaki totalitarni režim. Dok sam gradonačelnik, kao što ne stavljam vijenac pod slovo U neću ga postaviti ni pod crvenu zvijezdu. I ona označava simbol totalitarnog antidemokratskog režima. Ostalo prepustimo povijesti“- govori Krmpotić.  Kada je u pitanju obilježavanje Teslinog rođendana Krmpotić ističe da je grad  uključen u program obilježavanja Teslinog rođendana, i grad se ponosi  Nikolom Teslom. I dalje se razgovara s Ministarstvom kulture o uređenju kompleksa i postavljanju spomenika ispred KIC-a i kada država osigura sredstva postaviti će se i spomenik koji i Tesla i grad Gospić zaslužuju.

I HSP-ov vijećnik Marijan Brkljačić postavio je pitanje o nacionalnoj i povijesnoj temi. Naime zanima ga zašto gradska vlast nije javno izrazila negodovanje na govor Milorada Pupovca 24.lipnja u Jadovnom kojim je teško uvrijedio katolike. „Godinama iskrivljuju povijest, veličaju četništvo i vrijeđaju naše svetinje. Izražavam revolt dopuštenju krivotvorenja povijesti od strane četnički orijentiranih udruga iz drugih zemalja. Jadovno je mjesto posebnog pijeteta,a ne politike. Sve nevine žrtve i svako stratište treba poštivati. Predlažem da gradska vlast pozove državne institucije da provedu znanstveno istraživanje kako bi se utvrdio točan broj žrtava, da prestane manipulacija s brojem žrtava,a da se posmrtni ostaci dostojno sahrane“- zahtjeva  Brkljačić. Gradonačelnik Krmpotić ističe da grad ne sudjeluje u protokolu,a lokalna vlast govor mržnje iz Jadovnog osudila  je prošle godine. „Jadovno je mjesto koje treba prepustiti povjesničarima. Naravno da se treba utvrditi što se točno dogodilo. I naravno da se svi zgražamo kada tamo vidimo ljude koji su od odjeće do verbalne i neverbalne komunikacije neprihvatljivi ne samo u Hrvatskoj već i u bilo kojoj civiliziranoj državi. Nadam se da se te stvari više neće ponavljati“- kaže Krmpotić.

Sanja Rukavina iz HSLS-a zanimljivu je raspravu s gradonačelnikom imala o uređenju Mlinarske ulice. Ona smatra da objekt, toplana koja se tamo gradi od strane privatnog investitora,  nije primjeren za kulturno-povijesno središte grada. Osim toga u toj ulici radovi idu i dalje pa je grad Gospić investirao u asfaltiranje. Sanju Rukavina zanima jeli izrađena konzervatorska podloga za asfaltiranje jer sada je, ako se izuzme Murkovića mlin, izgubljen svaki trag da je ta ulica najstarija u gradu. „Sami smo se pobrinuli da se riješimo svoje povijesti“- smatra Rukavina. Krmpotić ističe da studija nije ni potrebna jer radi se o modernizaciji. Tamo će nastati i šetnica, urediti će se obala od starog do Novog mosta na Novčici,a kada bude više sredstava onda će se i cijela Mlinarska ulica napraviti što sličnijom onome kakva je nekada bila. „Što se tiče izgradnje toplane na biomasu, nemam nikakve veze sa izvođačem, grad Gospić je samo dao suglasnost na vodove koji idu preko prostora kojemu je grad vlasnik. Sve drugo, kako je investitor dobio dozvole, kakve uvjete i studije treba ispoštovati obratite se nadležnim inspekcijama i uredima, mi smo isto za to da se poštuje zakon“- kaže Krmpotić koji ističe i da svaki europski grad,praktički u svakoj ulici ima ovakvo postrojenje. „Čak su mi do uha došle teorije zavjere u smislu da se Mlinarska ulica rekonstruira zato što sam ja s investitorom dobar pa da mu napravimo ulicu da on ima bolji pristup za dovoz materijala. To su gluposti“. Rukavina nije zadovoljna s takvim odgovorom, smatra da ne treba po primjere  ići u Europu i zanima je koji su to gradovi u Hrvatskoj koji imaju ovakva postrojenja u najužim jezgrama. „Da li ima Split u Dioklecijanovoj palači, da li ima Zadar, da li je kod katedrale u Zagrebu, ja to nisam vidjela“- kaže ona i ističe da je činjenica da kada se toplana uredi barem 4 kamiona materijala ići u nju  Mlinarskom ulicom. „Meni je drago da ste mu dali suglasnost,ali mi je žao što mu nitko nije sugerirao da svoje postrojenje napravi na nekom manje zahtjevnom mjestu“- savjetuje Rukavina koja smatra da je ulica nagrđena i popravka nema.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima