PISMO ČITATELJA: Crni labudovi ( europski izbori 2019 )

Objavljeno: 27/05/2019

GOSPIĆ- U redakciju portala Lika-express stiglo je pismo čitatelja Josipa Milinkovića koje prenosimo u cijelosti:

“Dogodio nam se „crni labud“ zaključio je voditelj kampanje HDZ-a, savjetnik premijera i glavni analitičar HDZ-a, gospodin Robert Kopal.

Nažalost dogodilo se u našoj zemlji bezbroj „crnih labudova“, odnosno političara na svim razinama koji cijelo vrijeme lete visoko u svom svijetu pa se pred izbore spuste na zemlju, među narod kako bi obećali puno toga da bi se poput labudova ponovno vinuli u visine.

I nije Hrvatska u 19. stoljeću zbog toga što se glasovanje odvija iza kartonskih paravana, a u Afganistanu u „kućici sa zastorima da nitko ne vidi“ kako je zaključila predsjednica, gospođa Kolinda Grabar – Kitarović ( svojevremeno fotografirala glasački listić ). Predsjednica se zalaže za uvođenje elektroničkog ili dopisnog glasovanja. Dakle dobar dio političkih „crnih labudova“ nije svjestan da su dijelovi Hrvatske u 19. stoljeću iz razloga što nemaju pristup pitkoj vodi, pristup struji a dobar dio puteva je makadamski i neredovito održavan. Dio naših „crnih labudova“ podsjećam da se u Europi za koju smo glasovali vode projekti za „pametna sela“ ( smart villages ) osim priče o pametnim gradovima. Naša sela uglavnom nestaju, a ne da postaju „pametna“. Glavnom mladom labudu koji je izborio odlazak u Brisel, gospodinu Karlu Resleru bolje bi bilo da je progovorio o boljoj budućnosti nego o gradskim i seoskim arhitekturama i prošlosti. Prošlost se poštuje, obilježava ali ne živi.

U ovoj za mene predugoj i besadržajnoj kampanji  nije bilo sadržaja od strane bilo koje stranke. Bila je to čista borba za let prema ugodnom životu u Briselu. Običnom čovjeku ostaje svakodnevna borba za život u Hrvatskoj ili brižljiva ekonomska i geografska analiza gdje odseliti bez obzira na priče o nekim poboljšanjima. Ako nas vesele obnovljene fasade ma tko ih financirao a ne nova radna mjesta politika je promašena. U cijeloj Hrvatskoj danas je manje zaposlenih nego 2008. godine, u našoj županiji je 4,8 % manje zaposlenih danas nego prije 11 godina.

Glas u Hrvatskoj nije jednako vrijedan kao glas u Njemačkoj, Irskoj, Danskoj.

U Njemačkoj na 82 milijuna stanovnika CDU ima 484 000 članova dok u Hrvatskoj HDZ ima 220 000 članova na 4.100,000 stanovnika, SDP ima 35,738 članova.

Dvije najbrojnije stranke u Danskoj, Social democrats i Venstre na otprilike 5,8 milijuna stanovnika imaju 44,000 članova. Dvije najbrojnije stranke Irske, Fine Gael i Fianna fail imaju po 21,000 stanovnika na gotovo sad već 5 milijuna stanovnika. Naravno da u Hrvatskoj broju članova treba pridodati još 3 do 4 puta birača koji su vezani uz članove i od kojih se očekuje glas.

Zaključak. Za glas u razvijenim zemljama treba se žestoko boriti kod cjelokupnog stanovništva. Dobar dio hrvatskih političkih labudova uzdaju se u stranačku mašineriju na terenu koja bi zbog neuspjeha mogla biti kažnjena, glavni labudovi će svoje propuste smireno i logično objasniti. Naravno da je lako preuzet zasluge ali teško odgovornost za neuspjeh.

Naravno postoje i na lokalnoj i na državnoj razini političari koji vode gradove, županije, stranačke ogranke ili više državne funkcije kvalitetno, savjesno, odgovorno. Takvi ljudi rijetko dođu u žižu javnosti. Samozatajno rade posao dok vrhnje pobere netko drugi. U posljednje vrijeme istaknuo se gradonačelnik Bjelovara, gospodin darko Hrebak koji je hrabro odlučio prikazati onima koji su ga birali na što troši novac, u skladu sa vremenom u kojem živimo.

Ostaje nada da će jednom svi oni koji su ostali živjeti u Hrvatskoj glasovati za program a ne zbog stranačke stege ili revolta i frustriranosti.”

Josip Milinković

Možda Vas zanima