Raspušten osmi saziv Hrvatskog Sabora

Objavljeno: 15/07/2016

Raspušten je osmi saziv Hrvatskog Sabora koji će u povijesti ostati zapamćen kao saziv koji je potrajao manje od sedam mjeseci. Iz Ličko-senjske županije u klupama su ga provela dva zastupnika, oba iz HDZ-a. Novi saziv birati će se u rujnu, pred biračima je dugo toplo ljeto tijekom kojega će moći izvagati tko će ih i kako zastupati u devetom sazivu Sabora, te za koga će glasati

GOSPIĆ- S petnaestim danom srpnja završio je osmi  saziv Hrvatskog Sabora. Sabor je konstituiran 28.prosinca prošle godine  i u ovih dvjestotinjak dana saziva održao je tri sjednice u trajanju 57 dana. Iz saborskih službi Lika express doznaje da je raspravljeno  127 točaka dnevnoga reda.  Donesena su 33 zakona, od kojih je 13 usklađeno sa zakonodavstvom EU-a. Po hitnom postupku donesena su 32 zakona, 6 zakona doneseno je jednoglasno, a jedan prijedlog zakona povučen je iz procedure. Osim toga, donesene, prihvaćene ili primljene na znanje su 174 odluke, 42 izvješća te po jedan državni proračun, plan, mišljenje te zaključak.
Tijekom aktualnoga prijepodneva Vladi su postavljena 42 zastupnička pitanja, a 112 pitanja upućeno joj je u pisanome obliku.

Zaključno s raspravama održanima 20. lipnja ove godine  zastupnici su se za riječ javili 4558 puta, najviše za repliku i odgovore na repliku. Klubovi zastupnika tijekom zasjedanja zatražili su 38 stanki, a zastupnicima je izrečeno 12 stegovnih mjera.

Od 198 zastupnika koliko ih je u ovome sazivu imalo aktivan mandat, neovisno o trajanju mandata, 40 njih nije se niti jednom javilo za riječ. Iz Ličko-senjske županije, koja je sastavni dio devete izborne jedinice imali smo dva zastupnika, oba iz HDZ-a, u sastavu Domoljubne koalicije. Marijan Kustić za riječ se javio dva puta. Znatno je aktivniji  bio Darko Milinović koji se za riječ javio 25 puta. Ispred njega je ipak po toj aktivnosti 65 zastupnika koji su se javljali za riječ na sjednicama Sabora. Rekorder je Miro Bulj iz MOST-a sa 235 javljanja za riječ. Iza njega su tri HDZ-ova zastupnika, među njima najgovorljiviji je bio Ivan Šuker koji se za riječ javio 209 puta. SDP-ovce predvodi Ingrid Antičević Marinović, inače iz 9.izborne jedinice, koja se za riječ javila 109 puta. Šef SDP-a Zoran Milanović za riječ se javio 9 puta, a dosadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko svega jednom.

Vratimo se još malo ličkim zastupnicima. Marijan Kustić u Saboru je od 5.veljače ove godine i u njega je ušao kao zamjena Božidaru Kalmeti. Bio je član tri saborska odbora. Darko Milinović, koji je u Sabor ušao i u prethodna tri saziva, u ovome sazivu je od početka, dakle od 28.prosinca prošle godine i bio je član dva saborska odbora.

Kada je u pitanju prisutnost zastupnika u Saboru, tu je statistika pomalo čudna i iz saborskih službi su nam istakli da se brojni zastupnici, iako nazočni na plenarnim sjednicama, ne evidentiraju redovito prilikom ulaska u Sabor pa iz Sabora ne jamče za potpunost podataka o prisutnosti.  Da je u tom dijelu praćenja aktivnosti zastupnika statistika uistinu čudna svjedoči podatak da je, iako je od početka saziva imao mandat Darko Milinović imao ukupno 30 dana u Saboru pri čemu je bio prisutan 23 dana, a odsutan 7. S druge strane, iako je u Sabor ušao 39 dana  nakon početka saziva Marijan Kustić imao 36 dana pri čemu je odsutan bio samo dva dana.

Osmi saziv Sabora je raspušten, pred nama je pretkampanja i kampanja za parlamentarne izbore koji će se održati u rujnu. Koliko će se lista natjecati na našem području i koliko će uopće ličkih političara biti na njima još se ne zna. U svakome slučaju nadamo se da će birači znati izabrati liste, stranke i pojedince koji će nas na najbolji mogući način zastupati u sljedećem devetom sazivu Sabora za koji se nadamo da će i odraditi pun četverogodišnji mandat,a ne kao ovaj u trajanju od niti sedam mjeseci.

Milan Tomašević

 

 

Možda Vas zanima