Reagiranje gradonačelnika Karla Starčevića na priopćenje gospićkog HDZ-a o ćišćenju snijega u Gospiću

Objavljeno: 10/01/2022

GOSPIĆ- Svega 13 centimetara snijega koji je u Gospiću pao još u četvrtak, dovelo je u nedjelju navečer i jutros do političkog prepucavanja. Najprije je gospićki HDZ u nedjelju navečer primjetio da snijeg od četvrtka nije dobro čišćen, zatražio žurnu reakciju  i o tome napisao sljedeće priopćenje:

Posljednjih nekoliko godina zime u Lici nisu niti približno onakve kakve su znale biti i kakvih se sjećamo. Ipak, ne možemo neprimijetiti da se grad Gospić ponovno muči sa čišćenjem i ovo malo snijega koji nam je „dolepršao“. Ponovno gledamo zatrpane ulice, nagurane hrpe snijega od ralica, neočišćene i zaleđene pješačke staze, neočišćen i zaleđen Trg „Stjepana Radića“, kao i novi ponos grada Gospića Trg „Nikole Tesle“. Posebno ističemo problem djelomično očišćenih nogostupa u četiri glavne gradske ulice: Kaniškoj, Bilajskoj, Budačkoj i Smiljanskoj.  Grad je izdao nalog da se čisti jedna strana nogostupa i to do: bolnice u Kaniškoj ulici, Energy benza u Budačkoj, ulice Kralja Tomislava u Smiljanskoj i željezničkog kolodvora u Bilajskoj ulici. Pitanje je kako će do grada doći ljudi koji žive dalje od tih lokacija, a naročito kako će djeca u ponedjeljak doći do škole? Poštujući volju birača na posljednjim lokalnim izborima, HDZ grada Gospića djeluje na način da bude politički korektan partner ponovno izabranom vodstvu grada, na čelu sa gradonačelnikom Karlom Starčevićem. Dakle, želimo biti konstruktivan partner da bi naš grad napokon krenuo putem napretka i razvoja, bez lažnih i ispraznih populističkih podmetanja. Međutim, na ovakvo stanje ne možemo „okretati glavu“, jer takvo stanje apsolutno ne podržavamo. Također, ponukani brojnim pozivima nezadovoljnih građana dužnost nam je reagirati i zatražiti od gradskih vlasti pojašnjenje, a zatim i ono što je najvažnije, hitru reakciju. Stoga molimo gradonačelnika Starčevića da pojasni građanima Gospića, zbog čega nastaju problemi vezani uz čišćenje snijega u gradu. Da li se zaista ne može osigurati građanima sigurno prometovanje i hodanje gradom? Radi li se samo o nedostatku novca, je li u pitanju organizacijska nesposobnost ili je u pitanju nešto treće? Ne može se niti očekivati da svatko očisti nogostup ispred svoje kuće, jer je nažalost veliki dio kuća prazan. Znamo da je grad u lošem financijskom stanju, ali istovremeno se u javnosti ističe rekordni proračun od 160 milijuna kuna, kojega su podržali i vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću. Sigurnost građana, a poglavito naše djece bi trebao biti prioritet, a ne prostor za uštede.  

Gradonačelniče zahtijevamo žurnu reakciju.

GO HDZ grada Gospića

    Predsjednik

    Mario Stilinović

 

A onda je jutros oštro reagirao gradonačelnik Karlo Starčević:

Poštovani gospodine Stilinović,

nakon Vašeg gotovo nevjerojatnog i šokantnog priopćenja objavljenog u medijima, a vezanog uz čišćenje snijega u Gospiću, ne mogu Vas ne upitati: što se to danas u Gradu Gospiću dogodilo ili što ste Vi to tako veliko vidjeli? Naime, snijeg je besprijekorno očišćen, a u to sam se i danas poslije podne u obilasku uvjerio, zimska služba radi svoj posao, nigdje nema nikakvih poteškoća i svi izvođači radova odabrani na natječaju odrađuju sve po pravilima po kojima zimska služba radi i koja je pod kontrolom dežurnog djelatnika Grada. Čišćenje područja grada Gospića na natječaju je povjereno Lika cestama i Grad kao naručitelj radova je ove godine zadovoljan učinjenim. Iz Vašeg se priopćenja itekako da naslutiti da Vi niste zadovoljni radom Lika cesta, moram napomenuti, koju vodi Vaš stranački kolega, pa Vas moram zamoliti da nam opišete mjesta koja po Vama nisu uredno očišćena pošto je nama nemoguće kontrolirati više od 470 km cesta. Dakako da su tu i naši sugrađani koji nam se jave kao i Vi, ali sa ciljanom dionicom i konkretnim mjestom što Vi nažalost niste učinili. Ako ste Vi sa Vašim stranačkim kolegom eventualno u konfliktnim odnosima pa njega prozivate preko Grada Gospića moram reći da to nije za nas prihvatljivo. Ukoliko ste primijetili da je poneki dio ceste možda malo lošije očišćen, trebali ste kako nas tako i Vašega kolegu nazvati i uputiti ga da obrati pozornost i organizira čišćenje i tog dijela. To bi bilo apsolutno politički i prijateljski korektno. Kao gradonačelnik zaista Vam nemam što odgovoriti na Vaša ostala pitanja iz priopćenja, kada svaka osoba koja prošeta ili se proveze gradom može vidjeti da je sve i više nego propisno očišćeno. Ako se sjećate prošle godine nakon što smo imali poteškoća s jednim od kooperanata koji čisti snijeg, kao gradonačelnik sam se javno ispričao građanima. Zašto tada niste prozivali koncesionara? Međutim ovdje se ne radi o snijegu već o vašim međusobnim i međustranačkim odnosima koje bi malo tko mogao u ovome trenutku razumjeti. Tko zna, možda se traži novi direktor Lika cesta, možda novi direktor HR šuma, možda se formiraju i na lokalnoj razini poznate HDZ-ove frakcije, a možda Vam je samo dosadno. Ostajemo i dalje otvoreni za sve konkretne primjedbe i prijedloge, ali ne za ovakve nebuloze.

S poštovanjem,

Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića

FOTO: arhiva portala Lika-express

Možda Vas zanima