Sastaje se županijsko Antikorupcijsko povjerenstvo

Objavljeno: 04/12/2016

Nedavna zbivanja u Ličko-senjskoj županiji vezana uz financijske malverzacije koje su i dalje pod istragom, u žižu javnosti izbacila su nekoliko mjeseci staro tijelo, Antikorupcijsko povjerenstvo. Ovo skupštinsko savjetodavno tijelo održati će sjednicu sutra,a kakav će biti tijek sjednice i kakve će odluke i preporuke uopće povjerenstvo donijeti u najavi je nemoguće reći. No s obzirom na članove, moglo bi biti itekako zanimljivo.

GOSPIĆ- Predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Ličko-senjske županije Ante Franić za ponedjeljak 5.prosinca sazvao je  sjednicu ovoga tijela. Radi se o povjerenstvu u kojemu djeluju članovi županijske skupštine, utemeljeno je sredinom ove godine, a mandat članovima traje do isteka mandata trenutnog saziva skupštine. Povjerenstvo je savjetodavno tijelo Županijske skupštine,a bavi se problematikom suzbijanja korupcije i edukacijom o njenom štetnom djelovanju. Šaroliko je to društvo  sačinjeno od predstavnika raznih političkih stranaka. Tako predsjednik Franić dolazi iz HSLS-a, potpredsjednica Katarina Milković i član Marijan Kustić iz HDZ-a, Dragica Rajković iz SDP-a, Đorđe Gvozdić iz SDSS-a, Željko Nekić iz HSP AS-a, a u Povjerenstvu je i Nezavisni  član skupštine  Stjepan Ćaćić. Dvije osobe dolaze izvan skupštinskog članstva, jedna od njih je HDZ-ov Branislav Šutić koji je također bio član županijske skupštine, u ovo povjerenstvo dolazi kao ravnatelj Doma zdravlja Otočac,a drugi  neskupštinski predstavnik je Zrinka Rosić, predsjednica Povjerenstva za zaštitu  prava pacijenata Ličko-senjske županije.

Prepisujući članak 2 iz Odluke o osnivanju ovoga tijela vidimo zadaće Antikorupcijskog povjerenstva : – izrada i predlaganje Županijskoj skupštini programa za područje Ličko-senjske županije s mjerama kojima se u obavljanju poslova iz djelokruga tijela Županije smanjuju ili onemogućuju pojave korupcije, – predlaganje Županijskoj skupštini ostalih mjera i aktivnosti za sprječavanje svih vrsta korupcijskog ponašanja, – informiranje građana o provedbi programa i mjera za suzbijanje korupcije te načinima prijave uočenih pojava i slučajeva korupcije i poticanje građana na prijavljivanje i sprječavanje korupcije, – organiziranje okruglih stolova za predstavnike gradova i općina kako bi se ispravili uočeni nedostaci i kako bi građani imali potpuni uvid u sve aktivnosti koje se provode na lokalnoj razini, a samim time i suzbila korupcija na lokalnoj razini, – provođenje i praćenje realizacije programa za suzbijanje korupcije za Ličko-senjsku županiju, – podizanje ukupne svijesti javnosti o štetnosti korupcije i potrebi njezina smanjivanja, – podnošenje izvješća Županijskoj skupštini o realizaciji programa za suzbijanje korupcije. Sjednicu saziva i njome rukovodi predsjednik, ili potpredsjednik u njegovom odsustvu.

Tako govori zakon. Povjerenstvo je široj javnosti poznatije postalo u zadnjih nekoliko tjedana, nakon novonastale situacije u Ličko-senjskoj županiji vezane uz moguće malverzacije s financijskim sredstvima. Nakon tih informacija pojedini članovi vijeća izlazili su u javnost s uglavnom oprečnim informacijama pa će itekako biti zanimljivo vidjeti kakve će odluke donijeti i kakvu uopće raspravu voditi ovo zanimljivo i šaroliko društvo sačinjeno od, kako se kaže u odluci, članova skupštine i uglednih javnih djelatnika. Razumljivo, niti oni ne mogu puno govoriti o financijskim malverzacijama koje su još uvijek pod istragom,ali vjerujemo da i drugih zanimljivih tema ima koje će se naći na njihovom dnevnom redu,a o čemu ćemo vas naravno izvijestiti nakon sjednice koja će se u prostorijama Županije održati u ponedjeljak 5.prosinca s početkom u 13 sati.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima