Široka Kula, mjesto boli i patnje,ali i pokazatelj tromosti hrvatskih institucija

Objavljeno: 06/09/2017

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović treći dan svoga boravka u Ličko-senjskoj županiji započela je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeće kod Spomen obilježja žrtvama Široke Kule. Predsjednica je odala počast  i tako pokazala da joj je stalo do žrtava ovoga mjesta. Ipak Kuljane koji su se okupili jutros na tom mjestu pomalo boli činjenica što je sve napravljeno praktički bez najave pa nitko nije ni znao za to. Tako dozanjemo da su učenici škole u Kuli i došli zato što je jedan od učitelja nekoliko minuta prije predsjedničinog dolaska na našem portalu pročitao najavu. Za činjenicu da nitko od Kuljana nije znao da predsjednica dolazi u njihovo mjesto krive domaćine. Žrtva Široke Kule i njeno zanemarivanje od nacionalnih institucija i ovom prilikom nameću se kao glavna tema

ŠIROKA KULA- “Mi smo svi samo ljudi, i svima, članovima obitelji žrtava kao ljudima, kao osobama koji neki još uvijek traže kosti svojih najbližih, bilo bi drago da smo se imali prilike sastati s predsjednicom što bi nam bio znak poštovanja“- govori nam ispred spomen obilježja i crkve u Širokoj Kuli svojevrsna glasnogovornica žrtava Široke Kule i osoba kojoj su ubijeni roditelji u četničkom divljanju 91.Ivanka Vojvodić. Nije zadovoljna radom institucija,a smatra i da bi visoka predsjedničina pozicija mogla pomoći u rasvjetljavanju zločina u Širokoj Kuli. “Mi želimo da predsjednica svojim utjecajem, naravno koliko to može, zatraži da tijela u Hrvatskoj odrađuju svoj posao što se tiče pravne zadovoljštine za ubijene žrtve i traganja za nestalima. Predsjednica je najavila da će se sastati sa srbijanskim premijerom i na takav način se mogu zatražiti informacije s obzirom da one  postoje ,a u Srbiji su vođeni i neki procesi“-govori Vojvodić.

Zajedno s njom bio je i Nikola  Nikšić čiji je brat mučen i ubijen u svojoj kući i to od strane dvije osobe kojima se zna ime i prezime, godina rođenja i sadašnje mjesto života. “Oni su ga bestijalno ubili u kući, čak su mu gurali žicu u bubnjić. Od tadašnje Vlade SAO Krajine bili su uhićeni, prebačeni u Knin na ispitivanje, navodno su bili i osuđeni,ali nisu bili ni mjesec dana u zatvoru“- govori nam Nikšić. Njemu je najžalosnije što postoji čitavi paket dokumentacije koji je od strane policije dostavljen u to vrijeme Državnom odvjetništvu u Gospiću. “Postoji nešto što ja ne mogu razumjeti. Kada je Državno odvjetništvo uzelo te predmete i prebacivalo  ih u Karlovac dokumentacija od moga brata jednostavno je nestala. Ja ne znam kako i na koji način. Gdje je dokumentacija nestala?Zvao sam u Karlovac, oni me prebacuju u Rijeku, a u Rijeci nitko ne zna ništa o toj dokumentaciji i predmetu“- govori nam Nikšić i ističe da iako se sve zna Državno odvjetništvo i nitko drugi ništa ne poduzima. “Mi žitelji smo ogorčeni da se ništa ne poduzima. Pa to tako ne ide“- s tugom i ogorčenjem govori nam Nikola Nikšić koji zna da danas jedan od ubojica njegovog brata živi u Apatinu, a drugi u SAD-u i obadva su iz Širokoj Kuli okolnih sela.

Predsjednicu su pozdravili i s njom se fotografirali učenici škole u Širokoj Kuli za koju Ivanka Vojvodić kaže da je uzdignuta iz pepela. Predsjednica bi i više doznala o mjestu i žrtvi ovoga sela da je malo dulje zastala jutros, no odala je počast žrtvama, vrlo kratko se fotografirala s djecom i nastavila dalje prema svom protokolu. Ono malo Kuljana što se tamo okupilo ta kratkoća boravka predsjednice u Širokoj Kuli  ipak je pomalo zaboljela.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima