Slovenska veleposlanica Smiljana Knez posjetila Gospić

Objavljeno: 21/10/2017

GOSPIĆ- I dok na državnoj razini odnosi Slovenije i Hrvatske osciliraju u ritmu toplo-hladno, lokalnije je čini se stanje puno bolje. Pokazao je to i posjet slovenske veleposlanice u Hrvatskoj Smiljane Knez Gospiću. Na radnom sastanku s gradonačelnikom Gospića razgovarala je o mogućoj budućoj suradnji. Razgovaralo se o našim potencijalima gospodarske suradnje. “Neki izazovi su nam dosta slični. Tu mislim na drvo-prerađivačku industriju i poljoprivredu. Možemo razmijeniti iskustva.”-istakla je ona. Dodala  je da Ličko-senjska županija ima više morske obale nego cijela Slovenija pa su zbog toga oni više skoncentrirani na kontinentalni turizam koji je i kod njih u neku ruku na početku,ali uz naše potencijale od njih možemo učiti. “To je u Europi in, to traže i strani turisti i naši slovenski. To što imate je prekrasna priroda i na tome se može puno raditi“. Gradonačelnik Karlo Starčević istakao je da je sa slovenskom tvrtkom Calcit koja već nekoliko godina posluje u Gospiću odnos izvrstan. “Imamo  jako puno prijatelja Slovenaca koji prolaze kroz Gospić i dolaze u njega, a u zadnje vrijeme kupuju i nekretnine u Gospiću. Postali su većina u Metajni i Novalji“- kaže Starčević. Slovensku delegaciju zajedno s njim dočekali su Starčevićevi zamjenici Kristina Prša i Ivica Tomljenović. Veleposlanica Knez pohvalila je Starčevićevo pivo i istakla da je najbolje pa mu je darovala vino. Naravno i Knez nije iz ureda gradonačelnika otišla praznih ruku. Inače s njom je u posjeti Gospiću bio ekonomski savjetnik u Veleposlanstvu Jakob Štunf.

Veleposlanica Knez sastala se i sa županom Darkom Milinovićem koji joj je prezentirao komparativne prednosti županije, kao i razvojne projekte primjerice Sveto Brdo. On ističe da je pronađen i zajednički jezik oko ulaganja Slovenaca u našu županiju. “Izuzetno mi je drago što mogu reći da od ukupnog broja turista u našoj županiji 17% ih je iz Slovenije.”- kaže Milinović. Veleposlanica Knez nakon sastanka sa županom istakla je da joj je drago što je imala priliku vidjeti naše potencijale. “Vrlo je važno surađivati na razini županija i gradova jer to su konkretne poriče. Na državnoj razini imamo dobre gospodarske odnose,ali i neka otvorena pitanja za koja želimo da se što prije riješe“- istakla je Knez i dodala da je ličko-slovenska suradnja za sada dokazana preko tvrtke Calcit koja je u Sloveniji jedan od najjačih gospodarskih subjekata.

Uz Milinovića na sastanku s Veleposlanicom bili su njegovi zamjenici, predstavnici nekoliko gospodarskih institucija, pa čak i predstavnici visokoškolskih ustanova. No, teško je objasniti zašto ni kod gradonačelnika ni kod župana na sastanku nisu bili predstavnici turističkih zajednica. A upravo je turizam jedna od osnovnih niti koja se provlačila kroz njihove razgovore. Na kraju krajeva i sam župan rekao je da je 17% turista koji dolaze u našu županiju upravo iz Slovenije.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima