Što se događa u “hrvatskoj” Udbini?

Objavljeno: 03/12/2016

Likaclub prenosi napise samostalnog srpskog tjednika “Novosti” koji donose tekst znakovita naslova “Redarstvena operacija Udbina“. U nastavku prenosimo tekst s portala Likaclub. U međuvremenu u njihovu redakciju stigla je  i informacija o rušenju ploče za Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. “S obzirom da je ploča bila velike kvadrature s fotografije je vidljivo kako je nasilno srušena  Što se zbiva u Udbini, ostaje za vidjeti”- pitaju se u Likaclubu

UDBINA- Mala lička općina koja po posljednjem popisu stanovništva ima 1874 stanovnika, već nekoliko mjeseci sve je češće predmet novinskih i medijskih natpisa.  Jedan takav objavio je samostalni srpski tjednik Novosti,  veliku priču pod znakovitim naslovom “Redarstvena operacija “Udbina””. Naslov koji neodoljivo podsjeća na redarstvenu akciju “Oluja” koja se održala 1995. godine i oslobodila Udbinu od srbočetničkih snaga, ponovno otvara prostor za razne konotacije i probleme nacionalnosti u toj ličkoj općini.

Glavni problem leži u činjenici da je popis stanovništva iz 2011. brojevima zaključio manjinsku zajednicu, a to su Hrvati s 844 stanovnika. Srba je u tom trenutku bilo 958, čime su službeno postali većina u Udbini. Uslijed toga Udbina je dobila dvojezične ploče na ustanovama, kako bi većinsko srpsko stanovništvo moglo uživati u blagodatima svoje kulture. Međutim, ove godine situacija se mijenja, a Srbi negoduju.

Ministar policije Vlaho Orepić ove godine pokrenuo je veliku akciju policijskih snaga koje su diljem Hrvatske, a pogotovo u pograničnim područjima, pregledavali nalaze li se prijavljene osobe zaista na svojim adresama prebivališta. Isto se dogodilo u Udbini, a Srbi negoduju iz neznanih razloga. Pravni poredak Republike Hrvatske provodi hrvatska policija, a u Udbini vrijede ista pravila. Iako su brojke Srba koji su trenutno izbrisani iz statistike građana jer ne žive u Udbini već vjerojatno u drugoj državi, relativno male i broje oko 70 stanovnika, oni se kao većina žale na rad hrvatskih vlasti i provođenja hrvatskih zakona.

Srpske Novosti dolijevaju ulje na vatru15292894_10154842160914791_1701024515_o

Srpski samostalni tjednik Novosti u rubrici Aktualno kao jednu od glavnih priča donosi onu iz Udbine, a podnaslov govori o tome kako se Srbi žale jer ih obilaze policijske patrole. Činjenica je da Ministarstvo unutarnjih poslova i resorni ministar Orepić provode akciju u cijeloj Hrvatskoj, što ne bi trebao biti problem. Problem cijele tematike kao i načina prenošenja informacija putem navedenog novinskog članka, vjerojatno leži u činjenici kako bi Srbi u Udbini zbog lažnih prijavljivanja adresa prebivališta, opet mogli postati manjina.

Načelnik Pešut bez komentara, a Adrinek podržava rad MUP-a

Kako bi detaljnije provjerili o čemu se radi, kontaktirali smo Ivana Pešuta, načelnika Općine Udbina. Na naš upit kako komentira probleme i žaljenje srpske zajednice u Udbini, ostao je zatečen i bez komentara jer nije upoznat sa situacijom i informacijama iz medija. U tjedniku Novosti s druge strane, cijelu situaciju vrlo detaljno komentira donačelnik Milan Uzelac.

S obzirom na činjenicu da se kroz cijelu priču spominje i Mario Adrinek, voditelj portala Udbina News i predsjednik Udruge Hrvata općine Udbina – Hrvatski Feniks, kontaktirali smo ga za komentar.

Podržavam akciju policije Republike Hrvatske i vjerujem da će dobro odraditi svoj posao. Ovo je primjer iživljavanja srpske većine nad hrvatskom manjinom na području općine Udbina pa je zato i naša Udruga Hrvata koja okuplja manjinu, prozvana desničarskom udrugom.  – kratko je izjavio Mario Adrinek iz Udbine

Izvor likaclub

Možda Vas zanima