Sumnjate u izborne malverzacije? Pogledajte kako ih spriječiti

Objavljeno: 22/04/2017

Prije nekoliko dana pisali smo o velikom broju nevažećih listića na biračkim mjestima na području Udbine i Donjeg Lapca na prošlim lokalnim izborima. Radi li se o izbornoj prijevari? Na to pitanje, kao i na niz pitanja koje smo poslali u upitu Državnom izbornom povjerenstvu odgovorila je potpredsjednica  ovoga tijela Ana Lovrin. Njeni odgovori svakako mogu biti i dobar putokaz svima onima koji će kao kandidati sudjelovati na lokalnim izborima 21.svibnja,ali i svima nama građanima koji također možemo reagirati ukoliko primijetimo neku nepravilnost

GOSPIĆ- Kada su u pitanju prošli lokalni izbori, održani 19.svibnja 2013., tu čini se nije ništa sporno, jer kako su nam odgovorili iz DIP-a, izbori su provedeni u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i zakonom. To je svakako bitno znati svima onima koji sudjeluju u izbornom procesu jer svaka nepravilnost može se i mora prijaviti. Prigovore zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja ili u postupku izbora za članove predstavničkih tijela jedinica mogu podnijeti političke stranke, nositelji kandidacijske liste birača, kandidati, najmanje 100 birača ili najmanje 5%birača jedinice u kojoj se izbori provode. Isto to važi i za prigovore zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja ili u postupku izbora za izvršno tijelo jedinice. Prigovori zbog nepravilnosti podnose se izbornom povjerenstvu koje, ako utvrdi da je bilo nepravilnosti koje su bitno utjecale ili mogle utjecati na rezultate izbora, će poništiti radnje i odrediti da se u određenom roku te radnje ponove. Odnosno ako ne postoji mogućnost ponavljanja poništenih radnji ili ako se nepravilnost odnosi na postupak glasovanja, poništiti će izbor i odrediti rok u kojemu će se izbor ponoviti.

Vezano uz odabir izbornih tijela iz DIP-a nam poručuju da gradska i općinska izborna povjerenstva na svom području imenuju Županijska izborna povjerenstva. Onda oni sami imenuju i raspuštaju biračke odbore na svom području. Županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva imaju stalni i prošireni sastav. Stalni sastav čine predsjednik, potpredsjednik i četiri člana, s tim da se jedna trećina članova mijenja na svakim sljedećim izborima. Prošireni sastav izbornog povjerenstva čine tri predstavnika većinske političke stranke, odnosno stranaka i tri dogovorno predložena predstavnika oporbenih političkih stranaka. Zakonom je propisano da predsjednik, potpredsjednik i članovi stalnog sastava izbornih povjerenstava ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke, kao niti predsjednik i potpredsjednik biračkog odbora. Birački odbor čine predsjednik, potpredsjednik i osam članova, pri čemu četiri člana određuje većinska politička stranka ili stranke, a četiri oporbena stranka ili stranke, sukladno stranačkom sastavu predstavničkog tijela pojedine jedinice. Zaključno, u  slučaju sumnje u pravilnost rada izbornih tijela, odnosno u slučaju nepravilnosti u postupku kandidiranja ili izbora, Zakon daje mogućnost zaštite izbornog prava na način koji smo opisali na početku teksta.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima