U četvrtak 13.lipnja u 14 sati (konačno) sjednica županijske Skupštine

Objavljeno: 12/06/2019

GOSPIĆ- Nastavlja li se politička kriza u Ličko-senjskoj županiji ili je pred nama,  sutra,  dugo očekivano rješenje? Naime, za sutra je zakazan nastavak 2. sjednice županijske skupštine na kojoj je, među ostalim točkama dnevnog reda, i prijedlog proračuna za ovu godinu čijim bi se usvajanjem završila kriza.

Inače, sjednica je odlukom predsjednika županijske skupštine Marijana Kustića ( HDZ-HSS-HSU- HSP AS) već 4 puta prekinuta što do sada nije zabilježeno u povijesti lokalnih skupština i vijeća od stvaranja Republike Hrvatske.

Podsjećamo, nakon prijevremenih izbora za skupštinu Ličko-senjsku , na prvoj sjednici je izabran predsjednik skupštine Marijan Kustić na temelju dogovora i potpisanog sporazuma između HDZ s koalicijskim partnerima, nezavisnih lista Ante Dabe i Darka Milinovića te usmenog pristanka SDSS-a čiji predstavnik nije mogao biti fizički nazočan.

Na tom sastanku jedino nisu bili predstavnici HSP-a koji nisu ni potpisali sporazum.

Na toj sjednici nakon izbora predsjednika sve je prštalo od zadovoljstva, HDZ je sa svojim koalicijskim partnerima kao relativni pobjednik izbora dobio predsjednika županijske skupštine a sedam dana nakon toga je trebao biti usvojen proračun zbog čega je posebno bio zadovoljan aktualni župan koji je potvrdio da nastavlja obavljati dužnost župana do kraja mandata.

Dva mjeseca kasnije sve se pretvorilo u veliku farsu, laž i obmanu, a  sporazum je ostao mrtvo slovo na papiru do kojeg jedino drži Ante Dabo i njegovi vijećnici.

Ante Dabe za nepoštivanje dijela sporazuma proziva direktno HDZ i njegove koalicijske partnere koji su se sporazuma očito pridržavali do izbora njihovog kandidata za predsjednika skupštine nakon čega je Marijan Kustić četri puta odgodio sjednicu. Dabo podsjeća da je „sazivanje sjednica, definiranje dnevnog reda kao i eventualna odgoda zakazane sjednice isključiva nadležnost predsjednika županijske skupštine. Smatram da nikako nije smjelo doći do ovoliko odgađanja sjednica (ovo je već četvrto odgađanje), a jedno je sigurno, da je ovim  nanesena velika šteta kako proračunskim korisnicima županije, tako i ugledu županije a da ne govorimo o EU projektima koji su dovedeni u pitanje. Ipak,  prije održavanja sjednice,  Dabo je izrazio nadu  da će se zakazana sjednica u četvrtak i održati te da će se donošenjem Proračuna za ovu godinu deblokirati rad županije.

Aktualni župan Darko Milinović  za potpisani sporazum kaže da nije ispoštovan  do 18. travnja što znači da više ni ne važi.

Iako smo isto pitanje postavili i Marijanu Kustiću i Ličko-senjskom HDZ-u od njih nismo dobili odgovor na , očito za njih, preteško pitanje , zašto nisu podržali proračun na koji su se i pismeno obavezali.

Iz svega navedenog jasno je da je ključ rješenja ove krize u rukama predsjednika županijske skupštine i ličko-senjskog HDZ-a Marijana Kustića koji moraju odlučiti o usvajanju ili ne usvajanju proračuna te eventualno novim izborima ali i  za tu odluku preuzeti političku odgovornost za koju očito Kustić i njegovi vijećnici nemaju snage ni hrabrosti.

Ili će se skupština ,opet odlukom Kustića,  odgoditi što bi još više zakompliciralo i ovako tešku situaciju. “Pametniji” ćemo biti sutra, u četvrtak 13.lipnja iza 14 sati kada bi se trebala održati druga sjednica Skupštine i to ni manje ni više nego iz 5.pokušaja.

Možda Vas zanima