Uskoro nova regulacija prometa u Gospiću!!!

Objavljeno: 17/04/2018

GOSPIĆ- Aktualni sat jučerašnje sjednice Vijeća grada Gospića protekao je u konstruktivnom tonu, i ono što je najvažnije, uglavnom se govorilo o komunalnim i ostalim temama bitnim za grad i građane.

Prvi je pitanje postavio HDZ-ov Petar Krmpotić koji pita “zašto je natječaj za 4 radna mjesta u Muzeju Lika, MC Nikola Tesla poništen i zašto je dva puta poništavan natječaj u Vatrogasnoj zajednici za vozača i zamjenika zapovjednika. Da li se tu radi o nesposobnosti, aljkavosti ili mogućem namještanju?”. Gradonačelnik Karlo Starčević odgovara da je natječaj u MC poništen jer po sistematizaciji radnih mjesta nije bio po pravilniku i po statutu. “Tu je pogriješilo Muzejsko vijeće” kaže Starčević Natječaji i u Vatrogasnoj zajednici bili su s greškama,a osim toga nisu za to radno mjesto bila ni osigurana sredstva. “Nije bilo nikakvog namještanja i nitko nije primljen dodatno. A u MC smo premjestili ljude iz nekih drugih gradskih institucija pa nije bilo novog zapošljavanja“.

Nada Alić (HSP) postavila je pitanja o parkiralištima i preusmjeravanju prometa. “Ovaj tjedan biti će riješeno preusmjeravanje prometa u ulici Ante Starčevića i Franje Tuđmana. Tijekom zime nisu se mogle brisati bijele zebre i plava parkirališta. Dogovorili smo se s Hrvatskim cestama da ćemo oštećeni dio kolnika od Muzeja do ljekarne Pablo  i u Kaniškoj do kioska isfrezati i postaviti novi sloj. To grad neće koštati ništa jer će to isfinancirati Hrvatske ceste“- kaže Starčević i dodaje da će tema parkirališta uskoro biti na dnevnom redu Vijeća.

Ivan Bronzović (HDZ) pita zašto škola kao osnivač nije podržala odluku o imenovanju ravnatelja škole u Ličkom Osiku. Gradonačelnik Starčević odgovorio je da ne bi bilo dobro da se izvršna vlast miješa u izbor ravnatelja. “Nekoliko puta ponovili smo da ćemo, koliko je god moguće, istjerati politiku iz ustanova i škola. Ostavili smo na svijest i savjest članovima Školskog odbora neka biraju koga hoće i kako hoće na sebi svojstven način. Politika se nije miješala i neće se miješati u izbor niti jednog ravnatelja“- kaže Starčević.

Jadranka Pejnović (HDZ) pita ima li novosti oko novih pravila u prikupljanju komunalnog otpada. Zamjenik gradonačelnika Ivica Tomljenović kaže da se apliciralo prema Ministarstvu, da se Komunalac ekipira, te da će se reciklažno dvorište izgraditi onako kako je i zamišljeno.

Ana Šikić Rosandić (SDP) pita što je s obnovom Gojtanova doma na Visočici i sa rasvjetom u pojedinim naseljima, primjerice Medku. Gradonačelnik Starčević odgovara da postoje dvojbe oko samog projekta za uređenje doma, kada se one otklone ići će se dalje s obnovom u suradnji s planinarima. Što se tiče rasvjete postojali su problemi sa mjernim garniturama u čak 11 trafostanica na području grada. U međuvremenu to je skoro do kraja riješeno i postoje preduvjeti za postavljanje javne rasvjete u svim naseljima.

Vlatka Devčić-Stilinović (HDZ) pitala je zašto su poništeni natječaji za javne pozive udrugama građana. Odgovorila je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša koja kaže da je u velikom broju pristiglih natječaja bilo nedostataka. “Smatrajući da bi oštetili veliki broj građana za manjak programa, kulturnih događaja, odlučili smo poništiti taj javni poziv i raspisati novi kako građani ne bi ostali bez programa i projekata“- kaže Prša.

Marijan Brkljačić (HSP AS) najprije je rekao da se pita ima li uopće smisla postavljati pitanja kada se ništa ne poduzima nakon toga. Primjerice on je na ranijim sjednicama pitao o velikoj lokvi na Autobusnom kolodvoru, o konjima na cestama ili iskopavanju žrtava partizanskih zločina nakon drugog svjetskog rata. Gradonačelnik Starčević istakao je da ima puno toga što se može poboljšati. No primjerice lokva na kolodvoru, odnosno to zemljište je u vlasništvu Autotransa, ipak grad će to morati sam riješiti. Iskapanje kostiju žrtava trebalo je već početi, no Ministarstvo branitelja nije osiguralo hladnjaču za kosti žrtava. No, to bi trebalo biti riješeno uskoro i krenuti već krajem svibnja, početkom lipnja. Tada će se krenuti s izgradnjom Memorijalnog centra pa će se cesta uz groblje gdje je sada spomen-ploča žrtvama zatvoriti,a izgraditi će se nova cesta koja će taj dio grada spajati od Plodina. Osim toga u Memorijalni centar ići će i žrtve iz Čanić gaja i Balatina, te s novootkrivenih grobnica na području Mušaluka.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima