Vijećnici HDZ-a, NL Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a ruše Proračun Grada Gospića na štetu građana

Objavljeno: 23/11/2019

GOSPIĆ- Dan nakon sjednice Vijeća grada Gospića na kojoj je, na prijedlog HDZ-a i partnera prihvaćeno ukidanje prireza poreza na dohodak u gradu Gospića iz grada je stiglo priopćenje za javnost o tome što ova odluka znači za proračun i investicije. Priopćenje koje možete pročitati o OVDJE zajedno s prilogom GUBICI PRORAČUNA prenosimo u cijelosti:

Zbog Odluka koje su na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća usvojili vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a, Grad Gospić daje sljedeće

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Jučerašnjim podlim potezom vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a donijeli su odluku kojom su ugrozili najosjetljivije skupine građana Grada Gospića.  Valja naglasiti da usvajanjem Odluke o ukidanju prireza u Gradu Gospiću i Odluke o ukidanju poreza na potrošnju pića u ugostiteljskim objektima Grad Gospić ostaje bez 3 milijuna i 588 tisuća kuna.

Sredstva su to koja su  se prema Prijedlogu proračuna kojega je gradonačelnik po Zakonu o proračunu uputio Gradskom vijeću, trebala utrošiti na sljedeće stavke:

  • stipendije, pripreme za maturu, potpore poduzetništvu, subvencije obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, Projekt Raise Youth – za zapošljavanje mladih, nabavu školskih pribora za učenike osnovnih škola Gospić, Lički Osik, Pazarište – Klanac, financiranje produženih boravaka za djecu osnovnih škola u Gospiću i Ličkom Osiku, financiranje Dječjeg vrtića Pahuljica, financiranje Predškolskog obrazovanja u Klancu, financiranje naknada za novorođenčad, financiranje socijalno ugroženih osoba, davanje božićnica za umirovljenike i nezaposlene u 2020. godini, financiranje preventivnih programa, financiranje Crvenog križa Grada Gospića, institucionalna podrška udrugama s područja Grada Gospića, donacije udrugama građana (branitelji, turizam, djeca, mladi i zajednica, sport), financiranje rada HGSS Stanice Gospić, financiranje dijela rada Javne vatrogasne postrojbe Gospić, financiranje aktivnosti i programa u kulturi (tamburaši, amatersko kazalište, folklor, predstave, limena glazba…), Jesen u Lici, sufinanciranje Razvojnog centra Ličko – senjske županije u kojemu je Grad Gospić partner te sufinanciranje EU projekata.

Sukladno Zakonu o proračunu gradonačelnik je na vrijeme do 15. studenog ove godine godine uputio Prijedlog proračuna za 2020. godinu Gradskom vijeću Grada Gospića.  Proračun je prošao i javno savjetovanje i svatko je mogao uputiti svoj prijedlog i komentar. U zakonskom roku to je učinio samo HGSS. Vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a, jučer su materijale vrlo podlo dostavili tek na sjednicu vijeća, bez prethodnog dogovora te time pokazali da manipuliraju radom Gradskog vijeća.

Što se tiče povećanja plaća 4200 zaposlenih građana i 1058 umirovljenika, kako navode neki portali, ističemo da je to obična floskula i politička manipulacija jer ukidanjem prireza sve prosječne plaće povećavaju se za neznatan iznos, a najviše profitiraju isključivo oni čiji su prihodi visoko iznad prosjeka RH i koji nemaju poreznih olakšica.  Čudi nas da vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a nisu u stanju izračunati prirez poreza na dohodak i građanima dati točne informacije.

Gradonačelnik  i zamjenici predložili su proračun kojega sukladno Zakonu o proračunu ne mogu mijenjati u smislu visine prihoda i visine rashoda. Stoga, ne postoji zakonska mogućnost provedbe jučer usvojenih odluka. Ovakav prijedlog ukidanja prireza i ukidanja trošarina na alkoholna pića provediv je bio isključivo prije pokretanja procedure donošenja proračuna.

Prema odredbama zakona ostanu li vijećnici HDZ-a i partnera  pri ovakvom stavu i ne stave li jučer usvojene odluke van snage jedino rješenje u skladu sa zakonima su novi izbori za Gradsko vijeće Grada Gospića, za što su isključivo odgovorni predlagatelji navedenih odluka tj. vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a.

Gradonačelnik Karlo Starčević sa zamjenicima 

Možda Vas zanima