Županijski budžet u 2017.godini težak skoro 180 milijuna kuna

Objavljeno: 20/12/2016

GOSPIĆ- Ličko-senjska županija u sljedećoj proračunskoj, 2017.godini imati će proračun težak čak 179.824.511 kuna. Radi se o najvećem proračunu od ustrojavanja županije i proračunu za 3 milijuna kuna većem nego što je ovogodišnji. Tako je primjerice proračun 2013.godine, kada je Milan Kolić postao župan, iznosio 66 milijuna kuna dakle bio je  skoro 3 puta manji nego ovaj koji će biti u sljedećoj godini. Proračun je predstavila Ivana Milković iz županijskog ureda za financije koja mijenja šefa financijskog kabineta Milu Dešića koji je na bolovanju.  Proračun je  ovako visok zato što su u njemu i sredstva za razminiranje županije. Radi se o 115 milijuna kuna namjenskih  europskih sredstava  koje je županija dobila od Ministarstva poljoprivrede za razminiranje i koja će praktički samo proći kroz naš proračun. Na tom tragu je i pitanje nezavisnog člana skupštine  Stjepana Ćaćića koji pita jeli županija samo transmisija novca za razminiranje, te ima li županija ikakvog utjecaja na izbor izvođača radova razminiranja i kontrolu obavljenog posla. Ćaćića brine zašto su dramatično smanjena sredstva za informiranje. „Ima li tu namjere da se zaustave demokratski procesi, odnosno da javnost, uz što manje informacija, manje zna“- pita Ćaćić, koje ga zanima i te gdje je u proračunu školski sport.

Pokrenuto je tijekom današnje sjednice i dugovanje županije Ministarstvu poljoprivrede po osnovi poticanja poljoprivrednika prije nekoliko godina. Županija je sada dužna oko 9 milijun kuna, dio je i vratila,a sada se nada da će ministar poljoprivrede  Tomislav Tolušić, koji je prije ministarske fotelje, kao župan, također imao ovakav problem pa  je možda malo i suosjećajniji sa županijama,  otpisati dugove. Dugovi su nastali ukoliko bi korisnici potpora propali pa je njihove dugove poslovnim bankama netko morao vratiti. Ukratko, netko je donio ovakvu odluku, i prema skupštinaru Stjepanu Ćaćiću, napravio grešku.

Danas se raspravljalo i o nalazu revizije za prošlu godinu koja pak obuhvaća i primjedbe revizije za razdoblje sve do 2013.godine. To je primjetio Ante Franić koji zamjera da županija ignorira nalaz revizije i vodi se svojim lokalnim razmišljanjem. Gojko Majetić iz SDP-a kaže da se automatski radi manipulacija ako se greške rješavaju ulaženjem u softver. „Sve ovo skupa je gemišt koji se ne može izvući. To nema smisla i ne dolikuje županiji. Netko mora lupiti šakom o stol“- oštro će Majetić koji županiju smatra siromašnom pa svi korisnici glođu kost na kojoj nema mesa. Župan Milan Kolić za ovakve Majetićeve primjedbe i raspravu kažu da je bevanda jer je još razvodnjenija od gemišta. „90% nepravilnosti je uklonjeno. Revizija nam je dala uvjetno mišljenje, odnosno ne podliježemo nikakvim sankcijama. Postupili smo po nalazima, no i iznad nas postoji netko tko nam daje nove zadaće i obaveze“- ističe Kolić. Od važnijih stavki iz proračuna pri čemu je netko dobio više,a netko manje, spomenimo i da će se u proračunskoj godini održati lokalni izbori pa je za njih, te za rad stranaka u proračunu predviđeno čak 990,000 kuna.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima