BRAVO: Ličanke srebrne, a Ličani brončani na Državnoj završnici HEP turnira u rukometu

Objavljeno: 09/08/2023

SPLITPočetak kolovoza u Splitu bio je obilježen sportom na Državnoj završnici Plazma Sportskih igara mladih. Najveća sportsko-amaterska manifestacija u Europi okupila je najbolje sportaše i sportašice  iz cijele Hrvatske koji su se borili za titulu državnih prvaka i prolaz na međunarodnu završnicu. Velika finala Coca-Cola Cupa, HEP turnira u rukometu, Tommy turnira u malom nogometu, FIDE turnira u šahu, Kinder Joy turnira u uličnoj košarci, HP turnira u tenisu i stolni tenis igrala su se na čak 5 lokacija, a više od tisuću djece iz cijele Hrvatske besplatno je sudjelovalo na profesionalno organiziranim natjecanjima.Coca-Cola Cup najveći malonogometni turnir u Europi ove je sezone okupio više od 40.000 nogometaša i nogometašica koji su sudjelovali na više od 140 kvalifikacijskih turnira od siječnja do srpnja, a najbolji u godištima 2005. i mlađi te 2007. i mlađi doputovali su u Split.  Coca-Cola Cup osmišljen je kao društveno odgovorna platforma za promicanje sportskih vrijednosti među mladima, fair playa i timskog duha, a sjajne nogometne poteze gledali smo na terenima FESB-a. Ekipa Goli vrh (Klinča Sela) zlatna je u kategoriji 2005. godište i mlađi, a M. Livada (Križevci) najbolji su u kategoriji 2007. godište i mlađe. Ekipa Bume probali (Zabok) srebrna je u Splitu i ima najboljeg strijelca cupa Patrika Pripeljaša. Već četvrtu godinu za redom u suradnji s UEFA Foundation for Children, Plazma Sportske igre mladih organiziraju nogometne turnire za djevojke i na taj način pomažu u promociji ženskog nogometa. Najbolja ženska malonogometna ekipa su Meduzice (Zagreb).

Buduće nogometne nade u Splitu podržale su igračice HNK Hajduk Marija Turkalj, Ana Bakalar, Morgan Turner i Sanja Ratković, koje su im i dodijelile medalje po završetku turnira zajedno s Darkom Matškovićem, rukovoditeljem upravljanja događanjima, pokroviteljstvima i novom marketinškom opremom Coca-Cola HBC Hrvatska.

Velika dvorana Gripe ugostila je izvrsne rukometaše i rukometašice HEP turnira u rukometu. Prvakinje Hrvatske i predstavnice na Međunarodnoj završnici su Trešnjice (Zagreb), a u muškoj konkurenciji zlatni su RSZŠ (Ivanić Grad). Ekipa Ličanke sjajna je srebrna, dok su Ličani brončani u muškoj kategoriji.

Na košarkašku kartu najboljih ekipa Kinder Joy turnira u uličnoj košarci upisali su se Lege iz Osijeka te FSV Rijeka u kategoriji djevojčica. Medalje im je uručio Gabrijel Veočić, Hrvatski boksački reprezentativac.

Međimurski lepi dečki zlatna su ekipa Tommy turnira u malom nogometu do 12 godina.

U Splitu je održan i iznimno jak šahovski turnir prema pravilima FIDE – Svjetske šahovske organizacije, a Renata Hranilović (Garešnica), Ivano Močić (Šibenik), Iva Marošević (Gradina) I Nikola Kos (Velika Gorica) najbolji su mladi šahisti u Hrvatskoj.

U na teniskim terenima Dalmacijacemanta u tri jakosne kategorije održano je Državno finale HP turnira u tenisu, a Hrvatsku će na Međunarodnoj završnici predstavljati juniori Petar Rodinis (Cres) i Filipa Bodrožić (Solin).

Stolnotenisači su rekete ukrstili u 3 kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji. Stolnotenisačica Bruna Borovec iz Varaždina već 8 godina sudjeluje na Plazama Sportskim igrama mladih i ponosna je osvajačica 8 medalja: „Ovo su mi bile zadnje, osme Sportske igre mladih, a natječem se u stolnom tenisu. Iskustvo svih ovih godina bilo mi je super, upoznala sam puno novih ljudi i žao mi je što više ne mogu sudjelovati kao natjecatelj, ali ću sigurno doći volontirati.“

Sudionici su do Splita putovali HŽ putničkim prijevozom, u sklopu pilot-projekta besplatnog putovanja djece i učenika do bilo kojeg odredišta u Hrvatskoj, a kojim se podržava djecu u školovanju, sportskim i drugim aktivnostima.

Prisjetimo se natjecanja u graničaru i atletici u sklopu Telemach Dana sporta, turnir u odbojci na pijesku i MIS turnir u odbojci u sklopu prvog dijela Državne završnice održani su krajem srpnja u Rijeci.

Plazma Sportske igre mladih ove su godine organizirale više od 250 turnira u 10 Sportskih disciplina (Coca- Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, Kinder turnir u uličnoj košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika) i 27 jednodnevnih sportsko-edukativnih događanja u sklopu Telemach Dana sporta. Igre su trenutno aktivne u 3 zemlje: Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u čijim sustavima godišnje sudjeluje više od 260.000 djece i mladih.

Velika Međunarodna završnica održat će se u Splitu od 21. do 25. kolovoza. Svečano zatvaranje 27. Sezone Igara bit će upriličeno na Rivi, uz revijalne utakmice u nekoliko sportova, proglašenje SIM ambasadora, a događaju će prisustvovati brojne svjetske sportske zvijezde uz prigodni zabavni program za sve sudionike Međunarodne završnice te građana i posjetitelja Splita.

SPORTSKE IGRE MLADIH

FOTO: Karlo Šutalo

Možda Vas zanima