Iva Brkić:”karate za mene više nije sport već način življenja”!

Objavljeno: 10/01/2018

Nekoliko dana prije Božića mlada Gospićanka Iva Brkić položila  je crni pojas u karateu koji toliko voli i kojemu se predano posvetila. Veliki je to uspjeh za Ivu, djevojku staru, ili bolje rečeno mladu 16 godina od kojih se sedam bavi karateom. Razgovarali smo s Ivom kako bi doznali zašto baš karate, što joj karate znači, što očekuje u nastavku karijere. Iva je na kraju svima mladima uputila i poruku da se posvete sportu

 

Zašto baš karate? Zašto ne košarka, rukomet, tenis?

Kada sam se upisala na karate nije postojao nikakav razlog, ali s vremenom sam se pronašla u njemu i zavoljela ga. Naravno volim i cijenim ostale sportove.

Što karate znači za tebe?

To za mene više nije  sport već način življenja. To je vještina koja, kad ju svladaš, tijelo i duh dovodiš u ravnotežu, a s time puno kvalitetnije živiš, znaš se nositi sa stresom i problemima. Postaješ gospodar svog života.

Nedavno si položila  crni pojas, za svakog karatistu to je poseban dan. Kako se osjećaš i što ti to znači?

Položiti crni pojas je neopisiv osjećaj. Mislim da to mogu shvatiti samo oni koji se time bave i koji znaju kroz što se sve mora proći da bi zaslužio crni pojas. On mi je jako puno znači jer to je bio jedan od ciljeva moga treniranja.

Što bi izdvojila iz svoje dosadašnje karijere kao nešto što bi tvoje prijatelje, poznanike, ostale mlade privuklo karateu?

Karate je sport u kojem osoba postaje otpornija, samouvjerenija, odlučnija…Proputuje, upoznaje nove ljude i ostalo. Naravno karateom osoba oblikuje svoje tijelo, karakter i poglede na svijet. Upravo su to razlozi zašto trenirati tako lijep sport.

Koliko se teško baviti karateom? Tu mislim na to koliko treniraš, kako to usklađuješ sa školom, sa druženjem?

Iskreno teško je uskladiti karate, školu i druženje. Teško je iz razloga što moraš imati jako čvrst karakter da bi istrpio neke stvari. To govorim iz  vlastitog iskustva jer sam puno puta otišla na trenig, odbila društvo, poziv u kino, utakmicu i slično. S vremenom sam navikla  na tako ubrzan način života i posložila prioritete u životu. Tako da sada imam vremena i za treniranje i za školu i za druženje. Uvijek se nađe vremena za ono što voliš.

Znamo da često sportašima problem predstavljaju novci. Je li karate skup sport i kavi su uvjeti u Gospiću za treniranje?

Karate nije baš jeftin sport tako da to možda predstavlja mali problem, ali smatram da nije puno skuplji od ostalih sportova u Gospiću. Voljela bi da su uvjeti za treniranje malo bolji jer preko zime je jako hladno u dvorani. Mislim da je to upravo razlog zašto su se neki članovi ispisali. Ja sam također imala u početku problema s tim dok nisam ojačala tijelo i organizam.

Što očekuješ u nastavku svoje karijere? Maštaš li o velikim natjecanjima?

U nastavku svoje karijere očekujem još puno natjecanja i uspjeha. Što se tiče maštanja ja od svoje desete godine maštam o velikim natjecanjima i nadam se da jednoga dana neću više morati maštati nego da će se to i ostvariti kao što se ostvario moj san o crnom pojasu.

Za kraj jedan poruka svima koji bi se bavili nekim sportom, a ne znaju što napraviti?

Moja poruka je svima koji žele nešto trenirati neka to i naprave. Neka upotpune svoj život sportom. Nije važno jel to karate, odbojka, rukomet, tenis ili nešto drugo. Ako žele trenirati pronaći će se u nečem i to zavoljeti. 

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima