Krznarić i Piršljin dočekali zoru na vrhu Alpa

Objavljeno: 01/12/2019

OTOČAC- U petak večer 29.11.2019. krenuli su Piršljin Stipe i Krznarić Milan, iz Alpinističkog kluba Annapurna iz Otočca na Alpe na Veliki vrh “Košuta” 2088 mnv, koji se nalazi na Alpskom gorju Karavanke, a dijeli granicu između Austrije i Slovenije.
Došli smo petkom navečer u kasnim satima na početnu točku uspona. Uz čeone lampe nakon sat vremena noćnog hodanja uz temperaturu od – 1°c stigli do Doma na Kofcah 1488 mnv. Obzirom kako dom nije radio u ranim jutarnjim satima odmah smo nastavili sa daljnjim usponom. Dalje smo nastavili po zaleđenom terenu uz lepršave pahulje snijega i magle. Nakon 3 sata uspona stigli smo do završnog dijela grebena vrha Veliki vrh “Košuta” gdje se temperatura spustila do – 10° c uz jaki vjetar koji je dodatno otežavao uspon. Zvuk škripanja dereza po zaleđenom snijegu upotpunjavao je doživljaj prolaska uz previjes snijega uz rub samog grebena. Prevjes snijega se stvara uz sami vertikalni rub grebena na koji treba biti posebno oprezan jer postoji opasnost od poskliznuća ili odrona prevjesnog dijela snijega u provaliju od nekoliko stotina metara.
Na sami vrh smo se popeli u 6 sati u jutro gdje smo uz  veliku hladnoću i vjetar dočekali jutarnju zoru. Prava riječ poštovanja je strahopoštovanja prema prirodi, kada čovjek kroči na nju i osjeti koliko je mali. Prve zrake sunca najavile su prekrasne fotografije koje smo napravili u zoru.
Takav doživljaj se ne može detaljno opisati riječima osobito kada čovjek voli alpinizam, prirodu, sport i fotografiju, a sama topla zraka izlazećeg sunca na planini može biti dovoljna da čovjek osjeti sreću i zadovoljstvo što ne može zamijeniti nikakve materijalne stvari. Ovim putem posebno se zahvaljujemo gospodinu Ivanu Bižanoviću direktoru Lika nekretnine d.o.o. iz Otočca koji nam je pružio potporu u ostvarenju ovog projekta uspona na Alpe.

Milan Krznarić/ Stipe Piršljin

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima