Lovinac je ovaj vikend domaćin brojnim biciklistima

Objavljeno: 27/05/2022

LOVINAC- Lovinac ovaj vikend očekuje brojne bicikliste, dio njih dolazi na biciklijadu koju organizira udruga Srce Velebita, a neki dolaze na nedjeljnju utrku XCO Cvituša 2022. koju organizira Zajednica sportova Općine Lovinac. Biciklijade Srce Velebita na preko 750 km biciklističkih ili biciklističko-planinarskih staza raznih profila i kondicijske zahtjevnosti po Parku prirode Velebit i općini Lovinac nude mogućnost izbora za sve uzraste amaterskim i profesionalnim biciklistima te obiteljima s djecom. Sudionike proljetne biciklijade Srce Velebita – Sveti Rok MTB Tour (27. – 29.5.2022.) očekuju nabujali, kristalno čisti izvori (čak 42 u općini Lovinac), potoci, rječice i cvjetne livade čiji opojni mirisi i boje potiču bicikliste da zastanu kako bi uživali u rijetkim oazama netaknute prirode. Trenuci sreće koji se pamte. Za bicikliste uvijek željne adrenalinskih izazova osmišljene su biciklističko-planinarske ture:

  • bike & hike Sveto Brdo (1752 mnv), po mnogima, najljepši i drugi najviši vrh Velebita koji je svoje ime dobio prema narodnom vjerovanju da se za vrijeme oluja gore obračunavaju Božanske i Zle sile. Danas se na samom vrhu uzdiže visoki drveni križ zajedno s 10 Božjih zapovijedi. Vrh Svetog Brda pruža nezaboravan panoramski pogled od 360⁰ na Jadransko more, otoke i priobalje kao i na unutrašnjost Like, Dalmatinske zagore sve do planina BiH.
  • bike & hike Tulove grede (1120 mnv), stjenoviti greben strmih kukova, jedna od najčešće fotografiranih vizura Velebita. Uz ove stijene vezane su narodne predaje o zmajevima i velebitskim vilama.

Ture kreću ispred Hostela Svetog Roka te se biciklima vozi po Majstorskoj cesti, remek-djelu cestogradnje Josipa Kajetana Knežića, svečano otvorene prije 190 godina. Ova povijesna cesta koja je prva cestovno spajala Liku s Dalmacijom i kojom je vozila tzv. Lička diližansa, proglašena je kulturnim dobrom RH. Uz Majstorsku cestu vezana je i biciklistička tura Winnetou koja na planinskom prijevoju Kraljičina vrata, nazvan po mitskom biću Crna kraljica, kreće u nezaboravan spust biciklima do Jadranskog mora. Tura je nazvana po legendarnom liku indijanskog poglavice Winnetou iz romana Karl Maya. Naime, na obroncima Velebita, 60-ih godina 20.stoljeća sniman je jedan od filmova o Winnetouu. Prijevoz natrag u Liku organiziran je kombijima. Ove godine uvedena je i tura bike & klik by fOTURA na kojoj će sudionici učiti o fotografiranju od profesionalnih fotografa, a impresivnih veduta ovdje zaista ne nedostaje. Jedna od takvih vizura je i samotna stijena Zir (850 mnv) kojoj se obično divimo prolazeći auto cestom A1. Tura bike & hike Zir prava je šansa da se upozna njena ljepota baš kao i tajne koje skriva te doživi prekrasan pogled sa samog vrha. Pravu magiju Velebita mogu doživjeti odvažni Velebitski šišmiši na noćnim vožnjama padinama Velebita. Osvježenje nakon napornih tura mnogi pronalaze u kupanju u jezeru Sveti Rok, a onima kojima nije dosta adrenalinskih izazova mogu jahati konje, okušati se u nekom od obližnjih adrenalinskih parkova, zip-lineu na brdu Cvituša. U smiraj dana, pod zvjezdanim nebom, uz vatru na ognjištu, uvijek u dobrom raspoloženju, kreću druženja na Izletištu Cvituša. U nedjelju od 13 sati ispred Hostela Sveti Rok organizirana je prodajna izložba autohtonih ličkih delicija i suvenira. Ponesite kući uspomene na Liku do sljedećeg susreta! U nedjelju 29.05. će se održati utrka XCO Cvituša 2022. koja se boduje za kup Hrvatske.

Ana Miletić

Možda Vas zanima