Mladi gospićki rukometaši na predavanju o stresu u sportu i psihološkoj pripremi sportaša

Objavljeno: 24/09/2019

GOSPIĆ- U Gospiću je održano novo predavanje profesorice sportske psihologije Vesne Hude. Radionica/predavanje na temu „Stres u sportu i psihološka priprema sportaša za treninge i natjecanja“ održalo se u Samostalnoj narodnoj knjižnici u Gospiću koja je uz Rukometni klub „Gospić“ bila i organizator. Predavanjem je bilo obuhvaćeno 60-ak mladih rukometaša (dječaka i djevojčica  od 2006. do 2009. godišta) podijeljenih u dvije grupe, te treneri.

Cilj predavanja je bilo da se sudionici pobliže upoznaju da stres u sportu, primjerice na natjecanju/turniru/utakmici, uzrokuje naša subjektivna percepcija tog događaja, odnosno naše tumačenje, a ne činjenica da je on sam po sebi stresan ili nije stresan. Ako zaključimo da nam je neki događaj bitan za osobne ciljeve (poput državnog natjecanja), ali da nemamo kapacitete za uspješno suočavanje s njim (primjerice, mislimo da nismo dovoljno spremni), onda ćemo doživjeti stres.

Na radionicama je profesorica Hude govorila o čemu sve ovisi uspjeh u sportu. Vezano uz stresne događaje, dječaci i djevojčice su se upoznali s nekim strategijama suočavanja s njima (vježbe disanja, određivanje ciljeva, rutine, pozitivan samogovor).

Profesorica je pojasnila i kako  sportaši mogu prepoznati zone pobuđenosti (vezano uz misli, osjećaje i ponašanje sportaša) i odstupanja od optimalne razine opuštenosti, koncentracije, samopouzdanja i motivacije. Radilo se i na razvoju psiholoških vještina koje će sportašima pomoći da budu uspješniji i zadovoljniji u sportu, odnosno mentalno čvršći u stresnim situacijama koje sport sa sobom nosi.

Rukometni klub „Gospić“ se zahvaliti profesorici Vesni Hude i Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić što su djeci omogućili novo predavanje i mogućnost obrazovanja koje mogu primijeniti direktno na terenu.

RK Gospić

Možda Vas zanima