Pismo čitatelja: “o novinarstvu i o neodigravanju veteranske malonogometne lige”

Objavljeno: 07/03/2018

GOSPIĆ- Na adresu portala Lika-express jutros je stiglo pismo čitatelja koji se potpisao kao umirovljeni novinar. Pismo  je to osobe koja je, čini se, itekako dobro upoznata i sa radom novinarske struke,ali i sa situacijom oko (ne)odigravanja veteranske lige u malom nogometu koja se ovih dana trebala održati u Gospiću u sportskoj dvorani. Pismo čitatelja prenosimo u cijelosti:

Opće je poznata činjenica da se u našem javnom životu u medijima pojavilo puno onih koji sebe nazivaju novinarima. To se posebno odnosi na poslušnike naših političara koji imaju svoje „novinare“ koji odrađuju za njih stvari koje nemaju veze s novinarskom etikom, ali imaju veze sa uhljebljenjem svoje osobe. Onaj tko je učio novinarski zanat dobro zna da većina novinarskih napisa mora odgovoriti na pet osnovnih pitanja „Tko? Što? Kada? Gdje i Zašto?“. Isto tako informacije moraju biti istinite i provjerene, moraju biti sveobuhvatne, kompozicije članaka (napisa) moraju imati stručan izgled sa svojim uvodom iz kojeg je sve vidljivo o čemu se radi, dalje slijedi širi opis činjenica, a potom donose zaključak iz kojeg se isčitava poruka čitatelju….

U ovoj našoj nesređenoj, napaćenoj i  već davno punoljetnoj državi, kao da ništa ne štima od obrazovanja, zdravstva, gospodarstva, pravne države, pa tako i u domeni tiska i elektroničkog informiranja. Kao nikad na ovim prostorima novinarima je neophodno da pišu afirmativno, a ne rušilačkim nagonom priključuju se političarima i stvaraju nered među jadnim pukom. U svakom slučaju ako bi proveli anketu tko je za to kriv 1. Političari, 2. Narod, ili 3. Aveti prošlosti, rezultat možete dragi čitatelji sami zamisliti.

Ovih dana na jednom ličko-senjskom portalu pojavio se tendenciozan napis u cilju diskreditiranja ili blaćenja  jednog našeg ravnatelja škole kojeg se prikazuje kao osoba koja je kako navodi portal „sramnom odlukom prekinuo nogometnu tradiciju pet godina održavanja turnira veterana u nogometu itd. Itd.“. Pri tome se autor služi floskulama kao što je pozivanje na branitelje koji su navodno zakinuti jer turnira neće biti.

Čovjek koji kao ravnatelj potiče razvoj svakog športa među mladima i odraslima bio je izvan sebe. Autor tog  napisa nije se došao informirati o činjenicama koje su natjerale Školski odbor da donese odluku o neodržavanju turnira, nego se poziva na nekog malograđanina koji želi ostati anoniman da mu je dao takvu informaciju.  Da je „nazovi novinar“ došao u školu provjeriti informaciju, doznao bi da je glavni razlog neprihvaćanja organizacije Turnira veterana u nogometu  nedostatak pravnog subjekta među klubovima koji bi se želio prihvatiti organizacije turnira. Naime, dosadašnji organizator  tih turnira NK Velebit iz Žabice to više ne želi, kao i ostali koji su kontaktirani. Međutim,  formalno je dogovoreno sa Šahovskim klubom „Gospić“ da učini uslugu i omogući organizatorima transmisiju novca preko svog žiro računa. Međutim, grad to nije prihvatio zbog manjeg duga ŠK „Gospić“ koji je trebao vratiti gradu iz 2015. godine  kao dio neutrošene donacije za održavanje Memorijalnog turnira „Grga Rupčić“ povodom Dana grada. Po nekom zakonu ili nekoj odredbi  klub  koji ne vrati kunu dugovanja dok god postoji  ne može dobiti  donaciju za organizaciju nekog turnira.

Dragi čitatelji, prosudite sami radi čega je autor napisa  u najgorem mogućem svjetlu prikazao jednog mladog i perspektivnog čovjeka koji uspješno vodi svoju obrazovnu ustanovu, bavi se sportom, stvara uvjete i potiče svoje učenike na bavljenje sportom u gotovo svim  sportskim aktivnostima?

 

Umirovljeni novinar/Milan Tomašević

Možda Vas zanima