Uspješan start gospićkih šahista

Objavljeno: 27/03/2018

GOSPIĆ- Proteklog vikenda otpočela su natjecanja u hrvatskim šahovskim ligama regije zapad na kojima sudjeluje pet klubova iz Ličko-senjske županije. Ciklus od tri kola u dva dana odigrao se u Puli, a nastupili su šahisti Karlobaga u drugoj ligi, Gospićani, Otočani i Senjani u trećoj ligi, a po prvi put su nastupili šahisti iz Korenice u četvrtoj republičkoj ligi – zapad.

Šahisti iz Gospića koji su prvi put nastupili u trećoj ligi  osvarili su odličan rezultat s dvije pobjede i jednim neodlučnim rezultatom i trenutno zauzimaju drugo mjesto na čelu prvenstvene tablice. Šahisti Velebita iz Senja i Gacka iz Otočca uspjeli su ostvariti polovičan rezultat s po jednom pobjedom, jednim neriješenim rezultatom, te jednim porazom. Rezultati prva tri kola ličko-senjskih klubova: I kolo: Gospić-Delnice 4:2, Velebit – Kastav 2,5:3,5, Gacka – Kraljevica 2,5:3,5, II kolo: Gacka- Delnice 3:3 i Gospić – Velebit 3:3, III kolo: Gospić – Krk 4:2 i Gacka – Velebit 3:3. Na tablici vodi Kraaljevica sa 6 meč bodova ispred Gospića s 5, a dalje slijede: Uljanik, Kastav i Pula II s 4 boda, Velebit i Gacka 3, Delnice 1, a Labin i Krk II su bez bodova.

U najjačoj Drugoj ligi nastupili su šahisti iz Karlobaga koji su izborili jednu pobjedu protiv Šahovskog kluba Rječine iz Rijeke i doživjeli dva poraza i to od momčadi Pule koja je ispala iz Prve B lige i jake momčadi Goranke iz Ravne Gore. Zanimljivo je da  Puljane predvodi velemajstor Nenad Ferčec uz kojeg nastupaju jedan internacione majstor i pet FIDE majstora.

Šahisti iz Korenice su startali visokom pobjedom od 4,5 : 1,5 protiv ŠK Zrinski-Frankopan iz Novog Vinodolskog, drugi meč su izgubili od ŠK Lovac iz Pazina 2,5:3,5.Zbog nepravilnog prijavljivanja promjene u momčadi u trećem kolu izgubili su protiv „Gorana“ iz Vrbovskog 0:6.

Kod većine igrača iz Ličko-senjske županije osjeti se nedovoljna organiziranost klubova i neigranje šahovskih turnira. Ni jedan šahovski klub nema riješeno pitanje prostorija. Samim time nemaju masovnosti jer ne održavaju čak ni prvenstva svojih klubova. U drugim sredinama se redovno održavaju prvenstva klubova, općinska i gradska natjecanja, a nisu rijetki Open turniri ili jača međunarodna natjecanja. Zato nije nikakvo čudo što u našim klubovima Ima igrača koji nastupaju u ligaškim natjecanjima, posljednji pojedinačni turnirski nastup imali su prije 25 godina. Drugi veći problem ličko-senjskih klubova je financijske naravi koji jedva imaju sredstava za troškove putovanja i smještaja u Puli i Rijeci gdje se održavaju prvenstveni mečevi.

 

Tomislav Čanić

Možda Vas zanima