HEROJI: slavni Vukovi, 9 gardijska brigada HV-a, slavi 29.rođendan

Objavljeno: 04/11/2021

Na obilježavanju 29 godina osnutka 9.gardijske brigade Vrhovni zapovjednik i predsjednik Republike Zoran Milanović između ostaloga je istaknuo da je prije 30 godina Hrvatsku branilo malo dobrih ljudi i oni su bili najbolji i najhrabriji među nama

GOSPIĆ- „Kažu da čovjek umire dva puta, prvi put kada umre, a drugi put kada ga se nitko ne sjeća. Mi se sjećamo, pamtimo, imamo razloga za ponos, naš put i naša borba je bila pravedna“- rekao je između ostaloga predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju 29 godina od osnutka 9.gardijske brigade, slavnih „Vukova“. I predsjednik Milanović i ministar branitelja Tomo Medved  slažu se da i sada, 30 godina od početka Domovinskog rata treba pričati o tim danima da se oni ne zaborave. Ovo što se danas događa i što se ovih tjedana i mjeseci događa po cijeloj Hrvatskoj je podsjećanje, je borba protiv zaborava, protiv onoga što je u svakoj ljudskoj sudbini na kraju neminovno, protiv toga se borimo“- rekao je nadalje Milanović.

Deveta gardijska brigada  obilježila je danas 29 godina od osnutka. Podsjetnik je to na 1.studenoga 1992.godine kada je brigada utemeljena. Nekadašnji zapovjednik u brigadi, a sada dopredsjednik Udruge veterana 9.gardijske brigade Milan Franić ističe da se u nekadašnjim gardistima danas miješaju emocije ponosa, ali i tuge zbog 56 poginulih pripadnika. Franić je dodao da nekadašnji ratnici kroz veteranske braniteljske udruge promiču vrijednosti Domovinskog rata.” skrbimo o spomen obilježjima i obiteljima naših poginulih pripadnika, realiziramo sve zadaće definirane statusima udruga uz svesrdnu pomoć našeg Ministarstva hrvatskih branitelja“- rekao je Franić.  Kroz brigadu je prošlo oko 5,000 ljudi. Na današnjoj svečanosti bio je ministar branitelja Tomo Medved koji je istaknuo da je 9.gardijska brigada bila okosnica obrane Hrvatske, te dodao da su pripadnici te brigade kroz razne postrojbe od prvog trenutka bili u obrani Domovine. “Domovinski rat ostavio je duboke rane u cijeloj Hrvatskoj, odnio je jako puno nevinih života, a velikosrpski agresor je uništavao sve što je hrvatsko“- rekao je Medved i dodao da agresor nije uspio jer su Hrvati istinski vjerovali u ostvarenje čežnje o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

U spomen na 56 poginulih Vukova brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće. Osim predsjednika sa suradnicima i ministra Medveda, vijence su položili i župan Ernest Petry, predsjednica Gradskog vijeća Ana Marija Zdunić, predstavnici braniteljskih udruga, te naravno članovi Udruge 9.gardijske brigade koja podsjeća na borbu i ulogu brigade u kojoj u proveli dobar dio svoga života.

Slava Vukovima i da ih pamtimo ovako kako piše na spomeniku „jaki ko zemlja što ih je rodila, vječni ko zemlja što ih pokriva“. Živila Hrvatska“!- zaključio je na kraju svoj nadahnuti govor predsjednik RH Zoran Milanović na obilježavanju 29 godina osnutka 9.gardijske brigade u Gospiću, u vojarni koja po ovoj postrojbi i nosi ime.

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima