Ličko-senjska županija ima 15 liječenih ovisnika

Objavljeno: 15/12/2016

GOSPIĆ- S današnjim danom, 15.prosinca, završilo je obilježavanje „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“. U Gospiću su ga obilježavali Županijska komisija za suzbijanje ovisnosti Ličko-senjske županije u suradnji sa Gradom Gospićem, Policijskom upravom Ličko-senjskom, Zavodom za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Društvom Crvenog križa Ličko-senjske županije i Centrom za socijalnu skrb Gospić, Podružnica Obiteljski centar. Svi oni zajedno postavili su posljednjeg dana obilježavanja „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“, štand na kojemu su dijelili promidžbene materijale. Nažalost četvrtak baš i nije neki dan za ovakvu manifestaciju u Gospiću,  jer iako je događaj počeo u 11 sati, dakle u svojevrsnoj „špici“,  rijetke smo prolaznike vidjeli u to vrijeme ispred zgrade FINA-e,a i oni koji su prošli kao da hoće reći „nemoj mene“. No, na stranu naša sramežljivost i nepristupačnost, Mjesec borbe protiv ovisnosti je iza nas. O podacima za županiju govorila nam je predsjednica Županijske komisije za suzbijanje ovisnosti Dubravka Rukavina koja kaže da se ovaj mjesec svake godine obilježava u suradnji s institucijama kojima su problemi s ovisnosti u opisu posla. „Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u 2015.godini liječenih ovisnika u našoj županiji bilo je 15. No više nas zabrinjava ovisnost o „legalnim drogama“ odnosno o duhanskim proizvodima i alkoholu jer tu je velika tendencija porasta među našim žiteljima“- kaže ona.  Ovakve kampanje pomažu, javnost se senzibilizira i upućuje na to da su sve ovisnosti nepoželjna pojava u društvu i to ne smije biti tabu tema. Brojne radionice provode se tijekom godine od raznih organizatora, lani ih je bilo čak 82 i to bi svakako trebalo doprinijeti senzibiliziranju javnosti kako naša županija u bilo kojoj ovisnosti ne bi izbila u nacionalni vrh.

U obilježavanje „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“ aktivno se uključila i Policijska uprava Ličko-senjska.  Policijski službenici održali su predavanja učenicima u Senju, Korenici, Udbini i Gospiću, gdje su ih upoznali sa važnosti  promicanja zdravih stilova života, kao i opasnostima u svijetu ovisnosti, neovisno je li riječ o drogama, alkoholu, kocki, društvenim  mrežama. Kroz interaktivna predavanja učenici su upoznati s najčešćim kažnjivim ponašanjima mladih u kojima alkohol ima važnu ulogu, kao što su: nasilje, uništavanje imovine, imovinski delikti, te prometne nezgode, kao s posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe raznih vrsta ovisnosti.

Statistika govori da je policija u  prvih 11 mjeseci ove godine  podnijela  43 kaznene prijave iz čl. 190. Kaznenog zakona, od toga na području Policijske postaje Novalja najviše (37), dok je Policijska postaja Gospić podnijela 4 kaznene prijave.Vezano za prekršajnu problematiku, podnesena su 892 optužna prijedloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporaba droga, najviše u kolovozu, 513 i to na području Policijske postaje Novalja, dok je Policijska postaja Gospić podnijela 7 optužnih prijedloga u 11 mjeseci ove godine.

Ukratko, ovisnosti ima i na našem području, o nelegalnim sredstvima i ne toliko koliko o alkoholu i duhanu. Ovakvo institucionalno obilježavanje svakako bi trebalo doprinijeti buđenju savjesti kod građana i većem oprezu.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima