Pred nama je Martinje, ali i vrijeme slavlja povodom božićnih i novogodišnjih radosti pa policija poziva na oprez u prometu! Maksimalan broj policijskih snaga je na cestama u preventivno-represivnim akcijama

Objavljeno: 09/11/2019

Prema statističkim pokazateljima u deset mjeseci ove  godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 242 osobe, od kojih su 124 osobe ili 51,2% poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda. Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama koje se događaju vikendom su: upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć). Ovome  dodatno doprinose i prometno nepovoljni vremenski uvjeti odnosno promjenjive vremenske prilike s kišnim razdobljima.
U takvim okolnostima, kolnik postaje mokar, klizav i hladniji prilikom čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom.
Stoga je, prije vožnje u takvim uvjetima, potrebno dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite.

PULS

Možda Vas zanima