Rezultati provedene akcije 24-satnog nadzora brzine na području Policijske uprave ličko-senjske

Objavljeno: 23/04/2021

GOSPIĆ- Na području cijele Europe proveden je 24-satni nadzor brzine Speed Marathon, pa tako i na području Policijske uprave ličko-senjske. Aktivnosti u Ličko-senjskoj županiji su provedene na 59 lokacija, te je kontrolirano 169 vozila. Utvrđena su 74 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 53 prekršaja prekoračenja brzine kretanja.
U poduzimanju aktivnosti na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj 21. travnja sudjelovalo je 797 policijskih službenika, koji su kontrolirali sveukupno 5310 vozila na 1490 lokacija. Policijski službenici prometne policije utvrdili su ukupno 2807 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, od čega je 1461 prekršaj utvrđen od strane policijskih službenika, a 1346 prekršaja utvrđeno je tehničkim sredstvima (kamere).
Prekršaji prekoračenja dopuštene brzine kretanja događaju se svakodnevno u svim europskim zemljama. Neprilagođena i nepropisna brzina kretanja najčešći je uzrok smrti na europskim prometnicama te se stoga Republika Hrvatska, kao i sve ostale zemlje Europe, tim prekršajem ciljano bavi u svojim operativnim akcijama.
Prekršaji brzine moraju se dosljedno kažnjavati posebno usmjerenim nadzorima na cestama, a cilj je da se počinitelji tih prekršaja isključe iz prometa.

Podsjećamo sve sudionike u prometu:

  • Brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda.
  • Pješaci imaju 90% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h te manje od 50% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h.
  • Prevelika brzina je glavni uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. O tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati živote drugih.

 

Zapamti – netko te čeka!

Možda Vas zanima