U 240 stratišta Hrvata u Sloveniji likvidirano je oko 140,000 ljudi

Objavljeno: 15/11/2016

GOSPIĆ- „Huda jama-strogo čuvana tajna“, knjiga autora Romana Leljaka govori o jednom od stratišta hrvatskog naroda u Sloveniji. Radi se o stratištu u selu Huda jama na području Laškoga nedaleko od Celja, točnije  tamošnjem rudniku Barbarin rov. Knjiga je predstavljena u Gospiću,a predstavljanje knjige prati i šokantni, jednosatni dokumentarni film.  Likvidacije  u Hudoj jami   trajale su od 25.svibnja  do 10.lipnja 1945.godine. „Unutra je u glavnom živo zazidano oko 3,000 ljudi, od toga 2,000 Hrvata, 700 Slovenaca i 300 Nijemaca, odnosno pripadnika njemačke manjine, civila koji su živjeli na području Celja i Maribora“- govori nam Leljak i ističe da se imena žrtava ne znaju, radi se na ekshumaciji i moguće je da se na osnovu nekoga predmeta nekoga i prepozna. No konkretnih spisa,osim o nekoliko pojedinaca, nema. Znaju se samo počinitelji ovih svirepih, brutalnih partizanskih i komunističkih zločina nad Hrvatima.  U Sloveniji postoji čak 240  stratišta Hrvata. Radi se ukupno o oko 140,000 žrtava.

Nažalost, kako to u Hrvatskoj prečesto biva niti ova tužna povijesna tema ne može bez politiziranja. Politiziranja je bilo i ranijih godina,a pogotovo u zadnjih nekoliko tjedana kada su se intenzivirale ekshumacije u ovome stratištu otkrivenom 2009.godine. Leljak smatra da ovo nije vruća politička tema i da je tako ne treba ni gledati, „Svatko treba pogledati sebe i oko sebe i razmisliti o tome zaslužuje li svaki pojedinac grob. Najprije je to pijetetno pitanje, a onda može biti političko ili ideološko. Radi se o odnosu prema čovjeku, ne treba razmišljati tko je bio na kojoj strani, jer svatko treba imati svoj grob. Upravo bi političari trebali dati smjer narodu da se tako radi, no nažalost oni to blokiraju“.

Predstavljanje Leljakove knjige privuklo je u Samostalnu narodnu knjižnicu, s kojom je Matica Hrvatska-Ogranak Gospić i organizirala ovaj događaj, brojne građane.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima