Marljiva i hrabra veslačica Mirna

Objavljeno: 15/11/2016

Početkom listopada na državnom prvenstvu u veslanju  Mirna Dasović osvojila je drugo mjesto. To je bio jezičac na vagi koji je prevagnuo da se još ozbiljnije nastavi  baviti ovim teškim sportom i ostvari uspjehe i u reprezentativnoj konkurenciji. Sve to radi bez pomoći nadležnih institucija.

PERUŠIĆ- „Veslanjem sam se počela baviti krajem osmog razreda. Zašto? Zašto baš veslanje?Nemam pojma ni ja. Zato što nije moglo skijanje ili biciklizam“- govori nam Mirna Dasović koja je nedavno na državnom prvenstvu u svojoj kategoriji osvojila drugo mjesto. Sada 19-godišnja državna doprvakinja prije tih 6-7 godina otišla je u Zagreb na Jarun, vidjela kako veslanje izgleda na toj visokoj razini i zaljubila se u ovaj teški, ali izazovni i zanimljivi sport. Veslanje u Perušiću i Lici nažalost nema tradicije iako, koliko-toliko,  imamo prirodnih mogućnosti. Upravo ta činjenica da u Lici nema mogućnosti niti za treninge,a kamoli za natjecanja,  Mirnu je primorala da s veslačkom karijerom krene putujući u Zagreb na treninge. „Išla sam tako da u Zagreb na tri dana, pa onda neko vrijeme ne bih išla. Mixala sam kako mi je odgovaralo,ali ipak odlučili smo se prebaciti u Zadar. Tamošnji klub bio je samo za muškarce, ali taman kada sam ja došla mogle su se upisivati i žene pa sam sada tamo, u veslačkom klubu Jadran“. Mirna je prošle godine drugo mjesto osvojila u juniorskoj kategoriji, ove godine među seniorkama. „Prošle godine iznenadila sam samu sebe, tako i ove godine jer „borila“ sam se s curama koje treniraju svakodnevno, s trenerima i punom opremom. Ja sam udaljena, putujem, sama treniram i određujem kako ću obaviti trening“- govori veslačica koja postiže uspjehe bez obzira na teške uvjete u kojima radi. Treninzi na rijeci Lici ili na jezeru Kruščica puno bi joj značili. Radila bi treninge po savjetu trenera i olakšala bi sebi rad jer ne bi morala putovati. Nažalost o tome da joj se to omogući nitko iz primjerice sportskih saveza ili nekih drugih nadležnih institucija ne razmišlja. „Prošle godine nešto se trebalo dogoditi, no sve je stalo na obećanjima. Ne brine me to, nisam ništa ni očekivala jer znam da je veslanje kao sport zapostavljeno, ja idem dalje“- kaže Mirna. A to dalje znači da je uspjeh na državnom prvenstvu prevagnuo i ova mlada Perušićanka ostaje u veslanju. „Moj trener Branimir Vujević odlučio je da će me spremati za reprezentaciju, cilj su Olimpijske igre. To je plan, sada sve ovisi o mome zdravlju i o mojim i klupskim financijama i organizacijskim sposobnostima“- kaže Mirna koja se bavi sportom u kojemu primjerice samo dobar čamac košta oko 10,000 eura. „Meni bi svaki čamac bio dobar da olakšam treninge, teško ga je naći na tržištu,a čak i kada bi ga našli bojim se da ga ne bi mogli kupiti“- pomalo tužno govori ova vrijedna i hrabra sportašica.

A kada ne vesla i ne razmišlja o veslanju, Mirna se bavi raznim aktivnostima, „bilo to crtanje, rad u glini, šetnja u prirodi, rolanje, biciklizam, uvijek se s nečim bavim“- ističe Mirna. Pokazuje nam svoje radove u glinamolu, Vučedolsku golubicu, posude, kipove ljudskih glava. „Volim svašta raditi, osjećam se sretnija kad ne mirujem i kad nešto radim“- kaže Mirna. Uz nju je i njena obitelj, pomažu joj u odlascima na treninge i natjecanja, drago im je što je uporna i što se bavi veslanjem. „Nije to sport da se zaradi od njega, radi se o čistoj ljubavi i zato smo svi u tom sportu“- reče nam Mirna koja sanjari o odlasku na Olimpijadu, a sav trud i odricanja naplatila bi i sa jednim dobrim nastupom na europskom ili svjetskom prvenstvu, „pa da predstavljam svoj Perušić i svoju Liku“. Zanimljivo, Mirna se na službenim natjecanjima punim imenom prijavljuje kao  Mirna Dasović Kranjac, što pokazuje kako se ponosi svojim porijeklom. Mirna želi predstavljati Perušić i Liku, veseli se tome, budimo onda svi uz nju, i obični ljudi,ali još važnije i nadležne institucije kako ostvarila svoje želje i pronosila ime svoga kraja u Hrvatskoj i izvan nje.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima